Životna sredina

U Makedoniji uvedene vanredne mere zbog aerozagađenja

Makedonija uvela vanredne mere zbog aerozagađenja

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2018.

Komentari

0

Podeli

U nekoliko gradova u Makedoniji, a najviše u Skoplju i Strumici, već nekoliko dana vlada vanredna situacija zbog izuzetne zagađenosti vazduha. Zbog aerozagađenja poslednja dva dana aktiviran je i niz mera u pokušaju da se ublaže posledice.

Ovo je već drugi put ove zime da Skoplje ima problem sa visokim procentom aerozagađenja. Sredinom decembra vlasti su bile prinuđene da zatvore i aerodrom. Prošle godine situacija je bila kritična, a merenja su pokazala da je aerozagađenje bilo iznad 500 mg/m3.

Glavi grad Makedonije zimi je inače jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. Koncentracija PM10 čestica u vazduhu u Skoplju dostizala je i do 20 puta veći nivo od maksimalno dozvoljenog. Prema studiji Svetske zdravstvene organizacije, objavljene početkom prošle godine, Skoplje je među 10 najzagađenijih gradova Evrope.

Studija koju je sproveo Finski Meteorološki Institut otkrila je da zagađenju vazduha u Skoplju najviše doprinosi grejanje u domaćinstvima, uglavnom bazirano na uglju. Ono je odgovorno za 32 odsto štetnih emisija, dok su vozila na drugom mestu sa 20 odsto. U studiji se navodi da Skoplje ima najveću koncentraciju finih čestica u vazduhu (PM 2.5) od svih evropskih gradova.

Kako izveštavaju danas mediji, vazduh u Skoplju je i dalje veoma zagađen – na mernoj stanici Lisiče poslednje merenje je pokazalo 313 mg/m3.  Vlada Makedonije aktivirala je mere za smanjenje zagađenja koje automatski stupaju na snagu ukoliko aero-zagađenje dva dana uzastopno bude četiri puta veće od dozvoljenih 50 mikrograma čestica PM10 po metru3, odnosno iznad 200 mg/m3, navodi se na sajtu vlade.

Vladine mere za ublažavanje posledica aerozagađenja 

Na snazi je sada crveni alarm, Vlada Makedonije je reagovala naloživši Ministarstvu za zdravstvo i Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostorno planirane da od radne obaveze oslobode trudnice, osobe starije od 60 godina, zaposlene sa hroničnom astmom, i one koji su imali srčani ili moždani udar – bez obzira na starost.

Vlada je naložila, između ostalog, i da se promeni radno vreme, da ljudi koji rade na otvorenom rade od 11 do 17 h. Zabranjeno je održavanje sportskih takmičenjai i aktivnosti na otvorenom, a naređeno je i da se stvore svi potrebni uslovi za povećano angažovanje  službe za hitnu pomoć, patronažne službe i kućne posete bolesnima.

U Skoplju je javni prevoz danas besplatan, što je još jedna od mera kojom vlasti pokušavaju da privole građane da što manje koriste automobile, kako bi se smanjilo zagađenje od izduvniih gasova.  Ovo je već drugi put ove zime da se koristi ova mera.

Ministarstvu unutrašnjih poslova naloženo je da kontroliše naredbu da teretna vozila čija krajnja destinacija nije Skoplje, koriste obilaznice.

Vlada  je takođe naložila svim državnim organima uprave, agencijama, fondovima, biroima, fabrikama, javnim preduzećima i lokalnim samoupravama da ograniče (do 50%) upotrebu službenih vozila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

9. januar 2018. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

9. januar 2018. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

9. januar 2018. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

9. januar 2018. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici