Životna sredina

Novi protest u Boru zbog prekomernog aerozagađenja

Novi-protest-Bor-prekomerno-aerozagadjenje

Foto: Serbia Zijin Bor Copper, slikano 10. oktobra 2019. (BGEN)

Objavljeno

15.10.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

15.10.2019.

Država

Podeli

U Boru je održan treći po redu protest ove godine zbog prekomernog aerozagađenja koje je intenzivirano dolaskom strateškog partnera, kineske kompanije Zijin, u nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor krajem 2018. godine.

Još od januara, u Boru je prisutno konstantno prekomerno zagađenje vazduha, koje poslednjih meseci beleži koncentracije sumpor-dioksida (SO2) više od 2.000 mikrograma po metru kubnom, umesto dozvoljenih 350, rekla je sugrađanka Katarina Vasković obraćajući se okupljenima na protestu održanom 14. oktobra, prenosi Bor 030.

Okupljeni su zahtevali da Gradska uprava hitno donese kratkoročni plan kako bi resorno ministarstvo i republičke inspekcije mogle da reaguju na alarmantno zagađenje u Boru.

Kompaniji Zijin, Gradskoj upravi, predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine i Borskom upravnom okrugu predati su zahtevi i dat im je rok od 10 dana da na njih odgovore.

Povodom prekomernog zagađenja sumpor-dioksidom i štetnim PM česticama letos je reagovao i gradonačelnik Aleksandar Milikić, koji je istakao da je aerozagađenje „neprihvatljivo u Boru“.

U septembru je zatim saopštenjem reagovala i kompanija Serbia Zijin Bor Copper.

Kompanija je tada rekla da su problemi zaštite životne sredine u Boru ignorisani preko stotinu godina, a da je pređašnja kompanija RTB zanemarila neophodne mere desulfurizacije izduvnih gasova prilikom izgradnje topionice bakra, kao i da je oprema za topionicu veoma zastarela.

Prema saopštenju, Zijin već preduzima niz mera za smanjenje aerozagađenja, a planira i da izgradi postrojenje za odsumporavanje i izvrši tehničku nadogradnju topionice kako bi se poboljšala efikasnost i stabilnost njenog rada i proizvodnog procesa.

U tek završenoj Topionici 2015. izbio požar

Novinari Insajdera istraživali su posao koji je Vlada Srbije 2010. sklopila sa kanadskom firmom SNC-Lavalin za izgradnju Topionice.

Kako je objavljeno u serijalu „Rudnik dugova“, novi investicioni ciklus u Boru 2009. pretvorio se u nekontrolisano trošenje sredstava i suspenziju Zakona o javnim nabavkama zbog čega su najveći poslovi sklapani direktnim pregovorima sa investitorima.

Najveća investicija bila je gradnja nove Topionice, a uvećana je trostruko za tri i po godine godine – sa 100 na čak 300 miliona evra.

Kanadska firma Lavalin posao je dobila u direktnim pregovorima sa Ministarstvom ekonomije na čijem čelu je bio Mlađan Dinkić i rukovodstvom RTB Bora na čijem čelu je bio Blagoje Spaskovski, podseća Insajder u tekstu iz marta 2019. godine.

Komentara: (2)
Milorad / 15.10.2019.

U Kikindi je mnogo gore.

Vazduh je konstantno zagadjen a narocito danima kada je napolju snizen pritisak. Po celom gradu se spusti dim , koji je neprijatnog mirisa , izaziva iritaciju u grlu i ocima . DIm se siri is obliznje fabrike auto delova Le Belier .

Takodje , u istoj fabrici se vrse ispitivanja panetreantskim tecnostima koje su veoma VEOMA kancerogene, a koje se kod nas ispustaju direktno u kanalizaciju. Po standardima bi trebala biti preradjena u specijaim bazenima, pa tek nakon toga se ispustiti u kanalizaciju.

Tehnicka voda u gradu Kikinda nije ni hemijski ispravna , nije za pice a ni za kupanje, masna je, tamna,
samo o tome niko nece da prica.

Inspekcije su korumpirane i ubek dostavljaju lazna merenja i rezultate ,,,,,,

Miske / 21.10.2019.

U Kikindi je nepodnošljivo. Ne može čovek da izadje iz kuće od smrada. Ne znam ko dopušta ovakvo zagadjenje. Nije ni čudo što svi napuštaju ovu bednu državu sa bednom vlašću. Ni svež vazduh čovek ne može da udahne.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

15. oktobar 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Prosiren-krug-obveznika-eko-takse-novine-rokovima-dinamici-placanja

Proširen krug obveznika eko-takse, uz novine u rokovima i dinamici plaćanja

15. oktobar 2019. - Ogranci stranih pravnih lica u Srbiji koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu obavezani su da plaćaju eko-taksu

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 voz avion odrzivost

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Hoće li Mbape i Ronaldo u Nemačku avionom ili vozom?

15. oktobar 2019. - Trinaest nevladinih organizacija zamolile su svoje fudbalske reprezentacija da se obavežu na održivo putovanje za Evropsko prvenstvo 2024.

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

15. oktobar 2019. - Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom