Životna sredina

Peking za šest godina prepolovio zagađenje vazduha česticama PM2.5

Foto: John hh, Pixabay

Objavljeno

08.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kvalitet vazduha u Pekingu se znatno popravio od početka takozvanog rata protiv zagađenja, pokazale su zvanične brojke o kojima je izvestio South China Morning Post. Prosečna koncentracija čestica PM2.5 pala je na najniži nivo od 2013, kada su merenja počela.

Štetnije vrste prašine, sa zrncima manjim od 2,5 mikrometara, prošle godine je bilo 42 mikrograma po kubnom metru vazduha ili 53 odsto manje nego u početnom periodu, izračunao je gradski biro za ekologiju i životnu sredinu. Prosečna količina čestica PM10 i azot-dioksida bila je 68 odnosno 37 mikrograma po kubiku za Peking, što se uklapa u nacionalne ciljeve.

Iako neki segmenti zagađenja daleko premašuju međunarodne preporuke, Ujedinjene nacije su pohvalile prestonicu Kine za brz napredak i primer kako situacija može da se preokrene.

Ujedinjene nacije su pohvalile prestonicu Kine za brz napredak i primer kako situacija može da se preokrene

Program UN za životnu sredinu, UNEP, ocenio je u martu da nijedan grad niti region na planeti nije postigao takav uspeh i naveo da je Peking uložio ogromno vreme, resurse i političku volju. Izveštaj je zasnovan na informacijama o zagađenosti od 1998. do 2017. godine. Autori su zaključili da su kontrola kotlova na ugalj, korišćenje čistijih goriva u naseljima i jačanje kontrole nad industrijom tri najvažnije mere.

Izazov od nacionalnog značaja

Ma Đun, direktor nevladinog Instituta za javna i pitanja životne sredine, sa sedištem u Pekingu, izjavio je da je napredak rezultat kontrolisanja sagorevanja uglja, ispuštanja gasova sa efektom staklene bašte iz vozila, koordinacije sa okolnim područjima i veće transparentnosti podataka.

Peking kontroliše industriju, ugasio je sve pogone na ugalj i podstiče domaćinstva da se prebace na kotlove na gas i struju

Predsednik Si Đinping je 2017. godine zagađenje svrstao u tri najveća izazova za zemlju. Od početka kampanje protiv zagađenja 2013. godine, lokalne pekinške vlasti su zatvorile sve toplane i industrijska postrojenja na ugalj i podstakle građane da se sa kotlova na to fosilno gorivo prebace na prirodni gas i struju.

Ta politika je stavljena na iskušenje u zimu koja je počela krajem 2017, kada su nestašice gasa ostavile bez grejanja ljude u mnogim gradovima na severu Kine. Ali Peking je 2018. potrošio četiri miliona tona uglja, u poređenju sa rekordnih 30 miliona iz 2005. godine, takođe prema zvaničnoj verziji. Koncentracija sumpor-dioksida se za šest godina survala 85 procenata na četiri mikrograma.

Dalek put do svetskog standarda

Na nivou države, koncentracija PM2.5 je lane pala 9.3 odsto na 39 mikrograma. Kvalitet vazduha je 2019. u 338 najvećih gradova bio dobar 79.3 procenta vremena, a cilj za ovu godinu je 80 odsto. Ipak, nivo najmanjih čestica za  Peking je sedam mikrograma iznad nacionalnog standarda kvaliteta – 35, dok Svetska zdravstvena organizacija propisuje da bude ispod 10.

Još nije dostignut nacionalni standard koncentracije najmanjih čestica, a nivo koji preporučuje SZO je daleko

Paralelno sa zaoštravanjem trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama i usporavanjem rasta privrede, emisije velikih potrošača energije od jeseni opet jačaju, naglasio je Ma. On je podsetio da je borba protiv zagađenja vazduha mnogo uspešnija nego ona za zemljište i vodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Održane su nacionalne konsultacije za Stokholm +50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi