Životna sredina

Peking za šest godina prepolovio zagađenje vazduha česticama PM2.5

Foto: John hh, Pixabay

Objavljeno

08.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kvalitet vazduha u Pekingu se znatno popravio od početka takozvanog rata protiv zagađenja, pokazale su zvanične brojke o kojima je izvestio South China Morning Post. Prosečna koncentracija čestica PM2.5 pala je na najniži nivo od 2013, kada su merenja počela.

Štetnije vrste prašine, sa zrncima manjim od 2,5 mikrometara, prošle godine je bilo 42 mikrograma po kubnom metru vazduha ili 53 odsto manje nego u početnom periodu, izračunao je gradski biro za ekologiju i životnu sredinu. Prosečna količina čestica PM10 i azot-dioksida bila je 68 odnosno 37 mikrograma po kubiku za Peking, što se uklapa u nacionalne ciljeve.

Iako neki segmenti zagađenja daleko premašuju međunarodne preporuke, Ujedinjene nacije su pohvalile prestonicu Kine za brz napredak i primer kako situacija može da se preokrene.

Ujedinjene nacije su pohvalile prestonicu Kine za brz napredak i primer kako situacija može da se preokrene

Program UN za životnu sredinu, UNEP, ocenio je u martu da nijedan grad niti region na planeti nije postigao takav uspeh i naveo da je Peking uložio ogromno vreme, resurse i političku volju. Izveštaj je zasnovan na informacijama o zagađenosti od 1998. do 2017. godine. Autori su zaključili da su kontrola kotlova na ugalj, korišćenje čistijih goriva u naseljima i jačanje kontrole nad industrijom tri najvažnije mere.

Izazov od nacionalnog značaja

Ma Đun, direktor nevladinog Instituta za javna i pitanja životne sredine, sa sedištem u Pekingu, izjavio je da je napredak rezultat kontrolisanja sagorevanja uglja, ispuštanja gasova sa efektom staklene bašte iz vozila, koordinacije sa okolnim područjima i veće transparentnosti podataka.

Peking kontroliše industriju, ugasio je sve pogone na ugalj i podstiče domaćinstva da se prebace na kotlove na gas i struju

Predsednik Si Đinping je 2017. godine zagađenje svrstao u tri najveća izazova za zemlju. Od početka kampanje protiv zagađenja 2013. godine, lokalne pekinške vlasti su zatvorile sve toplane i industrijska postrojenja na ugalj i podstakle građane da se sa kotlova na to fosilno gorivo prebace na prirodni gas i struju.

Ta politika je stavljena na iskušenje u zimu koja je počela krajem 2017, kada su nestašice gasa ostavile bez grejanja ljude u mnogim gradovima na severu Kine. Ali Peking je 2018. potrošio četiri miliona tona uglja, u poređenju sa rekordnih 30 miliona iz 2005. godine, takođe prema zvaničnoj verziji. Koncentracija sumpor-dioksida se za šest godina survala 85 procenata na četiri mikrograma.

Dalek put do svetskog standarda

Na nivou države, koncentracija PM2.5 je lane pala 9.3 odsto na 39 mikrograma. Kvalitet vazduha je 2019. u 338 najvećih gradova bio dobar 79.3 procenta vremena, a cilj za ovu godinu je 80 odsto. Ipak, nivo najmanjih čestica za  Peking je sedam mikrograma iznad nacionalnog standarda kvaliteta – 35, dok Svetska zdravstvena organizacija propisuje da bude ispod 10.

Još nije dostignut nacionalni standard koncentracije najmanjih čestica, a nivo koji preporučuje SZO je daleko

Paralelno sa zaoštravanjem trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama i usporavanjem rasta privrede, emisije velikih potrošača energije od jeseni opet jačaju, naglasio je Ma. On je podsetio da je borba protiv zagađenja vazduha mnogo uspešnija nego ona za zemljište i vodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

8. januar 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

8. januar 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

8. januar 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

8. januar 2020. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena