Životna sredina

Sofija jača mere protiv zagađenja vazduha, uz mogućnost isključenja vozila

zagadjenje vazduha sofija

Foto: Johannes Plenio, Pixabay

Objavljeno

23.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kvalitet vazduha u centru prestonice Bugarske prvi put je dobar od početka decembra, pokazuju podaci koje je preneo Air Visual. Nakon što je skakala i do 170 poena na dnevnom nivou, mera US AQI se oko podneva konačno našla malo ispod praga od 50. Doduše, dan još nije gotov.

Nivo indeksa između 151 i 200 obeležen je crvenim zbog štetnosti po zdravlje. Sofija, koja ima status opštine, utvrdila je protokol za slučaj prognoze većeg zagađenja vazduha.

Kada se očekuje prekomerno prisustvo takozvanih suspendovanih čestica manjih od deset odnosno 2,5 mikrograma, aktiviraju se mere gradske vlasti poput otvaranja međuzona za parkiranje. U slučaju velikog zagađenja vazduha, vozači koji imaju kartu za gradski prevoz mogu da ostave automobil ispred nekoliko stanica metroa.

Zelena dnevna propusnica košta samo jedan lev ili 99,4 evrocenta. Mere se primenjuju u skladu sa prosečnim rezultatima sa stanica za očitavanje kvaliteta vazduha kojima upravlja Izvršna agencija za životnu sredinu. Gradska vlada zagovara upotrebu podzemne železnice, tramvaja i autobusa s ciljem da preusmeri tendenciju koncentrisanja čestica.

Inspekcija na terenu traži izvore

Gradonačelnica Jordanka Fandakova i njeni saradnici apeluju na domaćinstva da se sa grejanja na fosilna goriva prebace na čistija rešenja. No otišli su i dalje i organizovali dodatno pranje ulica i poslali timove da traže izvore zagađenja vazduha uključujući građevinske radove, komercijalne i industrijske objekte.

Ljudi bi u vanrednoj situaciji trebalo da se uzdrže od vožnje, stav je donosilaca odluka. Fandakova tvrdi da je od nje potekla inicijativa grupe članova Sobranja iz Gerba da se zabrani nekontrolisano spaljivanje kućnog otpada.

Zelena dnevna karta za javni prevoz košta samo jedan lev ili 99,4 evrocenta

Poslanici vladajuće stranke u Bugarskoj su predložili zakon jer je rečena praksa najveći uzrok uzbune pored grejanja na čvrsta goriva, rekla je i odbacila mogućnost da ju je izazvao saobraćaj.

Besplatna zamena grejnih uređaja

Prva žena Sofije je obećala da će opština bez nadoknade zamenjivati grejna tela uređajima koji ne štete okolini. Ona je dodala da je Ministarstvo saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija dozvolilo da se vozila koja zagađuju isključuju iz saobraćaja u zonama u kojima su propisane niske emisije štetnih materija.

Za uspeh je potreban “ozbiljan rad” uz nepopularne mehanizme, priznala je Fandakova i izjavila da će biti ograničenja saobraćaja kad su prognoze loše. Sistem “polako” donosi rezultate, po njenom mišljenju. Ona je takođe napala kritičare plana izgradnje spalionice RDF goriva, dobijenog od otpada, i navela da takva postrojenja postoje u nekim od najčistijih gradova na kontinentu.

Podaci o zagađenosti na autobuskim stanicama

Sofijski gradski sud je u septembru objavio pojedinosti obaveza koje je nametnuo lokalnoj samoupravi, nakon što je ona propustila da sprovede deo mera iz presude te pravosudne institucije iz jula. Opštinskoj vladi je naloženo da na svojoj veb stranici i Fejsbuku objavljuje podatke o kvalitetu vazduha zajedno sa informacijama o učestalosti pranja ulica i ciljevima u sadnji drveća. Stanice javnog prevoza treba da se opreme displejima koji će pokazivati zagađenost vazduha po kubnom metru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

albanija novi zakon energetska efikasnost

Albanija odredila obavezujuće ciljeve za javni i privatni sektor, opštine, za povećanje energetske efikasnosti

26 February 2021 - Izmene Zakona o energetskoj efikasnosti odnose se na javni i privatni sektor, velike potrošače, lokalne samouprave.

energetski razredi eu

Od 1. marta uređaji iz EU imaće nove oznake za energetske razrede

24 February 2021 - S obzirom da 79 odsto Evropljana prilikom kupovine vodi računa o energetskim razredima, EU želi da sistem energetskog označavanja unapredi.

Sobni bicikli proizvode struju skladiste bateriji u mrezu

Vožnjom sobnog bicikla do dobre linije, ali i električne energije!

23 February 2021 - Kardio sprave nove generacije imaju mogućnost da pretvaraju energiju korisnika u struju i prebacuju je u distributivnu mrežu

Nemacka Severnoj Makedoniji 80 5 miliona evra kredita energetiku

Nemačka Severnoj Makedoniji odobrila 80,5 miliona evra povoljnih kredita za energetiku

15 February 2021 - Razvojna banka KfW je za Severnu Makedoniju spremila kreditni paket od 80,5 miliona evra i grant od 2,4 miliona za ESM-ove projekte u energetici