Otpad

EU odobrila plan Bugarske da finansira CHP spalionicu otpada

Evropska komisija Foto Dimitris Vicikas i Pixabay

Foto: Dimitris Vicikas i Pixabay

Objavljeno

29.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je 25. novembra saopštila da je dala saglasnost za predlog vlade u Sofiji da podrži predlog sistema visokoefikasne kogeneracije u glavnom gradu. Gotovo ceo paket, od ukupno 93,8 miliona evra za spalionicu otpada, jeste novac iz zajedničkih, strukturnih fondova 28 država članica. Jedino je tri miliona evra u vidu povoljnog zajma obezbedila Opština Sofija, koja se naziva i Stolična ili prestonička opština Bugarske.

Spalionica otpada, kombinovano postrojenje za grejanje i proizvodnju struje ili CHP, biće po pravilima iz Direktive o otpadu, objavilo je izvršno telo EU. „Naime, otpad koji će se upotrebljavati za dobijanje energije u kogenerativnom pogonu već je ranije tretiran i ne može se dalje reciklirati. Ukoliko se otpad ne bi koristio za proizvodnju energije, išao bi na deponiju“, zaključili su regulatori u Briselu.

Otpad za gorivo ne može se reciklirati

Nadležni organi su se složili sa nacrtom sistema, za koji je predviđeno da koristi RDF, gorivo dobijeno iz otpada, s objašnjenjem da je u skladu sa regulativom o državnoj pomoći.

„Ova mera podrške će pomoći Bugarskoj da postigne svoje ciljeve u energetskoj efikasnosti i doprineće smanjivanju ispuštanja ugljen-dioksida u skladu sa planovima za zaštitu životne sredine bez neopravdanog narušavanja konkurencije“, izjavila je Margrete Vestager, evropska komesarka zadužena za konkurenciju. Smernice ostavljaju prostora državama da pomognu poduhvatima u visokoefikasnoj kogeneraciji, u skladu sa Direktivom o energetskoj efikasnosti iz 2012. godine.

EIB je obezbedio finansijski paket

Lokalno komunalno preduzeće Toplofikacija (Toplofikacia Ead) treba da upravlja pogonom za spaljivanje, koji je predviđeno da košta ukupno 157,5 miliona evra bez poreza na dodatu vrednost. Gradska vlada je dobila zajam od 67 miliona evra od Evropske investicione banke.

Saglasnost je dobijena brzo. Naime, Bugarska je dokumentaciju Evropskoj komisiji poslala 8. oktobra.

Regulatori su finansiranje odobrili za manje od sedam nedelja

Zamišljeno je da fabrika ima kapacitet od 55 megavata za grejanje i 19 megavata za električnu energiju. Projekat predviđa spaljivanje 180.000 tona kućnog otpada godišnje. Po zvaničnim ambicijama, počeće da radi 2023. godine.

EU je procenila da će primarna ušteda energije prema scenariju odvojene proizvodnje struje i toplotne energije biti 46.5 odsto. Komesari su zaključili da je javna finansijska podrška „neophodna“ i dodali da će CHP jedinica „doneti razumnu stopu povraćaja“.

Materijal će dolaziti iz postrojenja za preradu

Pogon je treća faza programa za tretman otpada za područje Sofije, a finansira se iz evropskih strukturnih i investicionih fondova (ESIF) i evropskog regionalnog fonda za razvoj (ERDF). Deponija i sistemi za anaerobnu razgradnju ili digestiju i kompostiranje završeni su 2014. godine. Zatim su uvedena rešenja za reciklažu i fabrika za mehaničko-biološku preradu RDF-a i drugih sirovina.

Lokalne vlasti računaju na uštedu između 15 i 18 miliona evra na godišnjem nivou jer će novi resurs navodno nadomestiti 65 miliona kubnih metara prirodnog gasa ili deset odsto. Preko toga je još pet miliona leva, u evrima 2,56 miliona, koje grad trenutno plaća proizvođačima cementa da bi spalili otpad koji ne može da se reciklira.

Gradonačelnica kaže da nacrt spalionice otpada odgovara najstrožim uslovima za zaštitu životne sredine

Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova i njeni saradnici očekuju da će profit od CHP-a da dostigne 10 miliona evra godišnje. Troškovi su u zvaničnim projekcijama na sedam miliona evra. Njihove računice pokazuju i da će smanjenje emisija sitnijih čestica, između 0,1 i 2,5 mikrometara, biti 9,6 odsto. Odluka potvrđuje da projekat kombinovanog postrojenja za grejanje i struju“ ispunjava najstrože uslove za zaštitu životne sredine“, izjavila je i naglasila da su sve direkcije pregledale planove za spalionicu smeća.

Fandakova je kazala da ovo zeleno svetlo dokazuje da kritičari nisu u pravu. U EU je preko 450 fabrika koje spaljuju municipalni otpad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva