Električna energija

EIB odobrio zajam bugarskoj prestonici za izgradnju kogeneracijskog postrojenja

EIB odobrila zajam bugarskoj prestonici za izgradnju kogeneracijskog postrojenja

Photo: EIB

Objavljeno

25.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Bord Evropske investicione banke je Sofiji odobrio zajam od 45 miliona evra (53 miliona dolara) za izgradnju kogeneracijskog postrojenja. Ono će snabdevati toplotnom energijom mrežu za centralno grejanje preko komunalnog preduzeća Toplofikacija i biće direktno povezano na nacionalnu elektromrežu, u koju će isporučivati struju.

Za proizvodnju će se koristiti prerađeni otpad iz pogona izgrađenog nedaleko od bugarske prestonice, a izgradnja ovog kogeneracijskog energetskog postrojenja je deo konačne faze projekta integrisanog upravljanja otpadom u području glavnog grada.

U opisu projekta koji je Evropska investiciona banka objavila na svom sajtu, precizira se da će energijom iz novog kogeneracijskog pogona delom biti smanjena upotreba prirodnog gasa za proizvodnju toplotne energije.

Evropska investiciona banka je saopštila da je ukupna procenjena vrednost investicije u kogeneracijski pogon oko 135 miliona evra, dodajući da će projekat biti sufinansiran u okviru Operativnog programa za životnu sredinu 2014-2020.

Projekat izgradnje kogeneracijskog pogona u Sofiji je najnoviji u nizu projekata koje finansira EIB u okviru inicijative za decentralizaciju energetike. Upravni odbor je podržao ambiciju da se modernizuje i smanji utrošak energije za centralno grejanje u Krakovu, izgradi interkonekcija od 400 kV između Rumunije i prestonice susedne Moldavije kao i se podigne nivo energetske i efikasnosti u upotrebi vode u domaćinstvima u Portugaliji.

Evropska investiciona banka je saopštila da je krajem oktobra otvorila kancelariju za Bugarsku, u skladu sa politikom otvaranja predstavništava u svim državama članicama Evropske unije. Vodiće je Andreas Beikos. Cilj je unapređenje aktivnosti u Bugarskoj i tako je potpisan prvi sporazum o zajmu sa firmom Oliva AD, koja trguje suncokretovim uljem i žitaricama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

25. oktobar 2017. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

25. oktobar 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

25. oktobar 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. oktobar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti