x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EIB odobrio zajam bugarskoj prestonici za izgradnju kogeneracijskog postrojenja

25.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: EIB
EIB odobrio zajam bugarskoj prestonici za izgradnju kogeneracijskog postrojenja

Bord Evropske investicione banke je Sofiji odobrio zajam od 45 miliona evra (53 miliona dolara) za izgradnju kogeneracijskog postrojenja. Ono će snabdevati toplotnom energijom mrežu za centralno grejanje preko komunalnog preduzeća Toplofikacija i biće direktno povezano na nacionalnu elektromrežu, u koju će isporučivati struju.

Za proizvodnju će se koristiti prerađeni otpad iz pogona izgrađenog nedaleko od bugarske prestonice, a izgradnja ovog kogeneracijskog energetskog postrojenja je deo konačne faze projekta integrisanog upravljanja otpadom u području glavnog grada.

U opisu projekta koji je Evropska investiciona banka objavila na svom sajtu, precizira se da će energijom iz novog kogeneracijskog pogona delom biti smanjena upotreba prirodnog gasa za proizvodnju toplotne energije.

Evropska investiciona banka je saopštila da je ukupna procenjena vrednost investicije u kogeneracijski pogon oko 135 miliona evra, dodajući da će projekat biti sufinansiran u okviru Operativnog programa za životnu sredinu 2014-2020.

Projekat izgradnje kogeneracijskog pogona u Sofiji je najnoviji u nizu projekata koje finansira EIB u okviru inicijative za decentralizaciju energetike. Upravni odbor je podržao ambiciju da se modernizuje i smanji utrošak energije za centralno grejanje u Krakovu, izgradi interkonekcija od 400 kV između Rumunije i prestonice susedne Moldavije kao i se podigne nivo energetske i efikasnosti u upotrebi vode u domaćinstvima u Portugaliji.

Evropska investiciona banka je saopštila da je krajem oktobra otvorila kancelariju za Bugarsku, u skladu sa politikom otvaranja predstavništava u svim državama članicama Evropske unije. Vodiće je Andreas Beikos. Cilj je unapređenje aktivnosti u Bugarskoj i tako je potpisan prvi sporazum o zajmu sa firmom Oliva AD, koja trguje suncokretovim uljem i žitaricama.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.