Električna energija

EIB odobrio zajam bugarskoj prestonici za izgradnju kogeneracijskog postrojenja

EIB odobrila zajam bugarskoj prestonici za izgradnju kogeneracijskog postrojenja

Photo: EIB

Objavljeno

25.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Bord Evropske investicione banke je Sofiji odobrio zajam od 45 miliona evra (53 miliona dolara) za izgradnju kogeneracijskog postrojenja. Ono će snabdevati toplotnom energijom mrežu za centralno grejanje preko komunalnog preduzeća Toplofikacija i biće direktno povezano na nacionalnu elektromrežu, u koju će isporučivati struju.

Za proizvodnju će se koristiti prerađeni otpad iz pogona izgrađenog nedaleko od bugarske prestonice, a izgradnja ovog kogeneracijskog energetskog postrojenja je deo konačne faze projekta integrisanog upravljanja otpadom u području glavnog grada.

U opisu projekta koji je Evropska investiciona banka objavila na svom sajtu, precizira se da će energijom iz novog kogeneracijskog pogona delom biti smanjena upotreba prirodnog gasa za proizvodnju toplotne energije.

Evropska investiciona banka je saopštila da je ukupna procenjena vrednost investicije u kogeneracijski pogon oko 135 miliona evra, dodajući da će projekat biti sufinansiran u okviru Operativnog programa za životnu sredinu 2014-2020.

Projekat izgradnje kogeneracijskog pogona u Sofiji je najnoviji u nizu projekata koje finansira EIB u okviru inicijative za decentralizaciju energetike. Upravni odbor je podržao ambiciju da se modernizuje i smanji utrošak energije za centralno grejanje u Krakovu, izgradi interkonekcija od 400 kV između Rumunije i prestonice susedne Moldavije kao i se podigne nivo energetske i efikasnosti u upotrebi vode u domaćinstvima u Portugaliji.

Evropska investiciona banka je saopštila da je krajem oktobra otvorila kancelariju za Bugarsku, u skladu sa politikom otvaranja predstavništava u svim državama članicama Evropske unije. Vodiće je Andreas Beikos. Cilj je unapređenje aktivnosti u Bugarskoj i tako je potpisan prvi sporazum o zajmu sa firmom Oliva AD, koja trguje suncokretovim uljem i žitaricama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

25. oktobar 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

25. oktobar 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

25. oktobar 2017. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

25. oktobar 2017. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem