Električna energija

EIB odobrio zajam bugarskoj prestonici za izgradnju kogeneracijskog postrojenja

EIB odobrila zajam bugarskoj prestonici za izgradnju kogeneracijskog postrojenja

Photo: EIB

Objavljeno

25.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Bord Evropske investicione banke je Sofiji odobrio zajam od 45 miliona evra (53 miliona dolara) za izgradnju kogeneracijskog postrojenja. Ono će snabdevati toplotnom energijom mrežu za centralno grejanje preko komunalnog preduzeća Toplofikacija i biće direktno povezano na nacionalnu elektromrežu, u koju će isporučivati struju.

Za proizvodnju će se koristiti prerađeni otpad iz pogona izgrađenog nedaleko od bugarske prestonice, a izgradnja ovog kogeneracijskog energetskog postrojenja je deo konačne faze projekta integrisanog upravljanja otpadom u području glavnog grada.

U opisu projekta koji je Evropska investiciona banka objavila na svom sajtu, precizira se da će energijom iz novog kogeneracijskog pogona delom biti smanjena upotreba prirodnog gasa za proizvodnju toplotne energije.

Evropska investiciona banka je saopštila da je ukupna procenjena vrednost investicije u kogeneracijski pogon oko 135 miliona evra, dodajući da će projekat biti sufinansiran u okviru Operativnog programa za životnu sredinu 2014-2020.

Projekat izgradnje kogeneracijskog pogona u Sofiji je najnoviji u nizu projekata koje finansira EIB u okviru inicijative za decentralizaciju energetike. Upravni odbor je podržao ambiciju da se modernizuje i smanji utrošak energije za centralno grejanje u Krakovu, izgradi interkonekcija od 400 kV između Rumunije i prestonice susedne Moldavije kao i se podigne nivo energetske i efikasnosti u upotrebi vode u domaćinstvima u Portugaliji.

Evropska investiciona banka je saopštila da je krajem oktobra otvorila kancelariju za Bugarsku, u skladu sa politikom otvaranja predstavništava u svim državama članicama Evropske unije. Vodiće je Andreas Beikos. Cilj je unapređenje aktivnosti u Bugarskoj i tako je potpisan prvi sporazum o zajmu sa firmom Oliva AD, koja trguje suncokretovim uljem i žitaricama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope