Električna energija

Srbija će ove godine doneti odluku o gradnji malih nuklearnih elektrana

Srbija ce ove godine doneti odluku o gradnji malih nuklearnih elektrana

Foto: Ben_Kerckx from Pixabay

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da očekuje da ove godine bude doneta odluka o pravljenju modularnih nuklearnih elektrana u Srbiji.

Srbija će, kako je istakla Zorana Mihajlović, ove godine završiti novu strategiju razvoja energetike, pa bi u sklopu toga trebalo i doneti odluku da li će instalirati modularne nuklearne elektrane.

Mihajlović je istakla da nije doneta nikakva odluka o skidanju moratoriju na nuklearke, koji je uveden posle katastrofe u Černobilju, i da nisu započeti bilo kakvi zvanični razgovori o saradnji sa nekim u oblasti izgradnje nuklearki.

Neophodne su nam nove elektrane, a obnovljivi izvori energije neće biti dovoljni

Srbija, prema njenim rečima, razmatra sve opcije za osiguranje energetske stabilnosti, a modularne nuknearne elektrane su jedno od rešenja jer će se smanjivati proizvodnja iz termoelektrana, a nisu dovoljni samo obnovljivi izvori energije, niti hidroelektrane. Zato Srbija ne bi trebalo da beži ni od jednog izvora izvora koji može da obezbedi energetsku stabilnost, dodala je ona, preneli su lokalni mediji.

Mihajlović je navela da se sve promenilo posle nesreće u Černobilju, i da je nuklearna tehnologija napredovala. Osim velikih reaktora sada, kako je istakla, postoje i modularni nuklearni reaktori snage od 10 do 400 megavata. Reč je postrojenjima koja su već instalirana u svetu, i koja se prave na drugom mestu, a isporučuju spremna za rad na lokaciju koju odabere kupac, objasnila je ona.

Bugarska i Rumunija su već u pregovorima sa američkim kompanijama

Inače, Rumunija i Bugarska su sa američkim kompanijama krajem prošle godine potpisale sporazume o instaliranju prvih modularnih nuklearki u Evropi. Na drugoj strani kontinenta, Nemačka, usred energetske krize, nastavlja sa planom gašenja svih nuklearki.

Da podsetimo, poslednjih meseci predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je govorio o nuklearkama. Prvo je rekao da je Srbija zainteresovana da kupi udeo u nekoj od nuklearki koje se grade u regionu, pre svega u Mađarskoj, a onda i da je spremna da je sama izgradi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka balansiranje vetar solar rezerva lajon hirt

Nemački paradoks: pet puta uvećana snaga elektrana na solar i vetar, a rezerve za balansiranje smanjene 50 odsto

4. januar 2022. - Objava Lajona Hirta, profesora energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktora u firmi Neon, opet je uzburkala duhove

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

4. januar 2022. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

dodik mandic buk bijela

Dodik: Pozivamo Crnu Goru da zajednički gradimo hidroelektranu Buk Bijela

4. januar 2022. - Predsednik Republike Srpske izjavio je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane i da ga više ne blokira

seepex industrija na trzistu spajanje trzista stojcevski

Srbija očekuje 2026. spajanje sa evropskim tržištem električne energije

4. januar 2022. - Spajanje dan-unapred i unutardnevnog tržište sa zajedničkim evropskim tržištem će doneti nove mogućnosti za potrošače i proizvođače u Srbiji