Električna energija

Srbija će ove godine doneti odluku o gradnji malih nuklearnih elektrana

Srbija ce ove godine doneti odluku o gradnji malih nuklearnih elektrana

Foto: Ben_Kerckx from Pixabay

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da očekuje da ove godine bude doneta odluka o pravljenju modularnih nuklearnih elektrana u Srbiji.

Srbija će, kako je istakla Zorana Mihajlović, ove godine završiti novu strategiju razvoja energetike, pa bi u sklopu toga trebalo i doneti odluku da li će instalirati modularne nuklearne elektrane.

Mihajlović je istakla da nije doneta nikakva odluka o skidanju moratoriju na nuklearke, koji je uveden posle katastrofe u Černobilju, i da nisu započeti bilo kakvi zvanični razgovori o saradnji sa nekim u oblasti izgradnje nuklearki.

Neophodne su nam nove elektrane, a obnovljivi izvori energije neće biti dovoljni

Srbija, prema njenim rečima, razmatra sve opcije za osiguranje energetske stabilnosti, a modularne nuknearne elektrane su jedno od rešenja jer će se smanjivati proizvodnja iz termoelektrana, a nisu dovoljni samo obnovljivi izvori energije, niti hidroelektrane. Zato Srbija ne bi trebalo da beži ni od jednog izvora izvora koji može da obezbedi energetsku stabilnost, dodala je ona, preneli su lokalni mediji.

Mihajlović je navela da se sve promenilo posle nesreće u Černobilju, i da je nuklearna tehnologija napredovala. Osim velikih reaktora sada, kako je istakla, postoje i modularni nuklearni reaktori snage od 10 do 400 megavata. Reč je postrojenjima koja su već instalirana u svetu, i koja se prave na drugom mestu, a isporučuju spremna za rad na lokaciju koju odabere kupac, objasnila je ona.

Bugarska i Rumunija su već u pregovorima sa američkim kompanijama

Inače, Rumunija i Bugarska su sa američkim kompanijama krajem prošle godine potpisale sporazume o instaliranju prvih modularnih nuklearki u Evropi. Na drugoj strani kontinenta, Nemačka, usred energetske krize, nastavlja sa planom gašenja svih nuklearki.

Da podsetimo, poslednjih meseci predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je govorio o nuklearkama. Prvo je rekao da je Srbija zainteresovana da kupi udeo u nekoj od nuklearki koje se grade u regionu, pre svega u Mađarskoj, a onda i da je spremna da je sama izgradi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

26 маја 2022 - Dve zemlje planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom u vremenu energetske krize

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija