Električna energija

Srbija će ove godine doneti odluku o gradnji malih nuklearnih elektrana

Srbija ce ove godine doneti odluku o gradnji malih nuklearnih elektrana

Foto: Ben_Kerckx from Pixabay

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da očekuje da ove godine bude doneta odluka o pravljenju modularnih nuklearnih elektrana u Srbiji.

Srbija će, kako je istakla Zorana Mihajlović, ove godine završiti novu strategiju razvoja energetike, pa bi u sklopu toga trebalo i doneti odluku da li će instalirati modularne nuklearne elektrane.

Mihajlović je istakla da nije doneta nikakva odluka o skidanju moratoriju na nuklearke, koji je uveden posle katastrofe u Černobilju, i da nisu započeti bilo kakvi zvanični razgovori o saradnji sa nekim u oblasti izgradnje nuklearki.

Neophodne su nam nove elektrane, a obnovljivi izvori energije neće biti dovoljni

Srbija, prema njenim rečima, razmatra sve opcije za osiguranje energetske stabilnosti, a modularne nuknearne elektrane su jedno od rešenja jer će se smanjivati proizvodnja iz termoelektrana, a nisu dovoljni samo obnovljivi izvori energije, niti hidroelektrane. Zato Srbija ne bi trebalo da beži ni od jednog izvora izvora koji može da obezbedi energetsku stabilnost, dodala je ona, preneli su lokalni mediji.

Mihajlović je navela da se sve promenilo posle nesreće u Černobilju, i da je nuklearna tehnologija napredovala. Osim velikih reaktora sada, kako je istakla, postoje i modularni nuklearni reaktori snage od 10 do 400 megavata. Reč je postrojenjima koja su već instalirana u svetu, i koja se prave na drugom mestu, a isporučuju spremna za rad na lokaciju koju odabere kupac, objasnila je ona.

Bugarska i Rumunija su već u pregovorima sa američkim kompanijama

Inače, Rumunija i Bugarska su sa američkim kompanijama krajem prošle godine potpisale sporazume o instaliranju prvih modularnih nuklearki u Evropi. Na drugoj strani kontinenta, Nemačka, usred energetske krize, nastavlja sa planom gašenja svih nuklearki.

Da podsetimo, poslednjih meseci predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je govorio o nuklearkama. Prvo je rekao da je Srbija zainteresovana da kupi udeo u nekoj od nuklearki koje se grade u regionu, pre svega u Mađarskoj, a onda i da je spremna da je sama izgradi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

4. januar 2022. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

4. januar 2022. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

4. januar 2022. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

4. januar 2022. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra