Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Vučić: Srbija razmatra izgradnju nuklearke

vucic nuklearka rosatom srbija

Sastanak Vučića i Alekseja Lihačova, direktora korporacije Rosatom (foto: Predsedništvo Srbije)

Objavljeno

24.11.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

24.11.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Srbija razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i dodao da se zemlja o tome konsultuje sa Ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju – Rosatom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da Srbija želi da da postane manjinski vlasnik nuklearne elektrane u regionu, kao i da je jedna od opcija nuklearka u mađarskom gradu Pakš. Ipak, ovo je prvi put da se spominje da Srbija sama uzgradi nuklearnu elektranu

Sada je Vućić pred dvodnevnu posetu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, u intervjuu za Youtube kanal Soloviev live, potvrdio Srbija nije razmišljala o gradnji nukelarne centrale kako bi proizvodila električnu energiju, ali da sada počinje ozbiljno da razmatra ovu investiciju.

Postoji problem finansiranja gradnje nuklearki

Postoji problem finansiranja jer velika nuklearka košta više od deset milijardi, a Srbija je donela odluku da državni dug uvek bude manji od 60 odsto BDP-a, istakao je Vučić, preneli su lokalni mediji.

Vućić je istakao da Srbija nikada ne sme da ugrozi budućnost svoje dece zbog velikog državnog duga. On je naglasio da se se razmatraju mnoga pitanja zajedno sa kompanijom Rosatom.

Srbija će se konsultovati sa rukom korporacijom Rosatom u vezi sa narednim potezima

Srbiji su potrebne dodatne konsultacije u vezi sa aktivnostima u budućnosti koje će obaviti sa ruskim partnerima, dodao je Vučić.

Inače, on je pre nekoliko dana razgovarao u Beogradu sa generalnim direktorom ruske državne korporacije Rosatom Aleksejem Lihačovom, a tema je bila izgradnja Centra za visoke tehnologije i inovacije u Srbiji.

Srbija i Rosatom dogovaraju gradnju Centra za visoke tehnologije i inovacije u Srbiji

Tada je rečeno da su vlade Srbije i Rusije već potpisale Sporazum o saradnju u izgradnji Centra za visoke tehnologije za medicinski, naučni, poljoprivredni, industrijski i društveni razvoj.

Kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, on je naglasio značaj izgradnje ovog istraživačkog centra u cilju podizanja kapaciteta Srbije prvenstveno u oblasti medicine, medicinske dijagnostike i zdravstvene zaštite stanovništva.

Sprovođenje ovog projekta planirano je posle potpisivanja dva ugovora tokom boravka predsednika u Rusiji, preneli su lokalni mediji.

Nuklearna energija doživljava bum

Usled energetske krize zbog visokih cena električne energije i gasa zagovornici nuklearne energije su sve glasniji. Zemlje u regionu, kao što su Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Slovenija, Turska, ali i šire u Evropskoj uniji, na primer, Francuska, i ranije su imale planove da grade nove nuklearke, ali sada se o ovim investicijama priča sve više.

Tako je sredinom oktobra deset zemalja EU zatražilo od Evropske komisije da u svoju zelenu taksonomiju uvrsti nuklearke i da ih označi niskougljeničnom tehnologijom, ali su se tome usprotivile Austrija, Danska, Nemačka, Luksemburg i Portugal. Potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je odgovorio da EU nema ništa protiv nuklearne energije, ali da je ona skupa.

Osim klasičnih nuklearki sve više se spominju i mali modularni reaktori, a prvo takvo postrojenje u Evropi moglo bi da bude izgrađeno u Rumuniji.

Komentara: (1)
wolf30 / 26.11.2021.

Što da ne ? Svajcarci ih imaju čak 5, plus ostali reaktori zaispitivanje. Šta će to njima? Pa isto za šta bi i nama trebala, a pritom dobijamo mnogo mogućnosti za tehnološki razvoj raznih oblasti. Smanjili bi ugalj . Vidi se da mali poremećaki naprave potres pa se opet svi koncentrišu na takvu energiju.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske