GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Električna energija

ACER očekuje pad cena električne energije i gasa u aprilu 2022.

acer cena elektricna energija prirodni gas april 2022

Foto: iStock

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) očekuje značajno sniženje cena prirodnog gasa i električne energije u aprilu 2022. godine

ACER, inače agencija Evropske unije, je procenu kretanja cena električne energije i gasa predstavio u okviru svog preliminarnog izveštaja o visokim cenama energije u Evropi i modelu veleprodajnog tržišta električne energije.

Evropska komisija je u oktobru predstavila paket mera za ublažavanje posledica drastičnog poskupljenja električne energije i gasa u poslednjih nekoliko meseci. U okviru tog paketa zadužila je ACER da analizira model veleprodajnog tržišta električne energije.

Inače, veleprodajne cene električne energije danas su se na evropskim berzama kretale od 200 do 240 evra po MWh, što je rast od oko 90 odsto od početka godine.

Procena ACER zasnovava je na kretanjima na terminskim tržištima

ACER je procenu o cenama gasa i električne energije zasnovao na kretanjima na terminskim tržištima koja odražavaju tržišna očekivanja o kretanju cena energije.

Na osnovu dešavanja na tržištima u Holandiji i SAD, koja su referentna za trgovinu evropskim gasom i azijskim tečnim prirodnim gasom visoke cene gasa su kratkotrajna pojava i trebalo bi da značajno padnu u aprilu 2022. godine, navodi se u izveštaju ACER-a.

ACER prati dešavanja na referentnim tržištima u Holandiji, SAD i Nemačkoj

S druge strane, kretanja na nemačkoj berzi EEX, koja je opet referentna za evropska tržišta električne energije, ukazuje na pad cena, takođe, u aprilu sledeće godine.

ACER je naveo da je ova procena u skladu sa ranijom procenom iz oktobra.

Agencija je upozorila da je Evropa i dalje podložna porastu potražnje koji je povezan sa vremenskim prilikama, pa je moguće da oštra ili blaga zima značajno utiču na potražnju za gasom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

Portugal prestao koristi ugalj devet godina pre roka

Portugal prestao da koristi ugalj devet godina pre roka

25 новембра 2021 - Poslednje zalihe uglja u termoelektrani Pego su istrošene, označivši kraj njegove upotrebe za proizvodnju električne energije u Portugalu

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine