Električna energija

ACER očekuje pad cena električne energije i gasa u aprilu 2022.

acer cena elektricna energija prirodni gas april 2022

Foto: iStock

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) očekuje značajno sniženje cena prirodnog gasa i električne energije u aprilu 2022. godine

ACER, inače agencija Evropske unije, je procenu kretanja cena električne energije i gasa predstavio u okviru svog preliminarnog izveštaja o visokim cenama energije u Evropi i modelu veleprodajnog tržišta električne energije.

Evropska komisija je u oktobru predstavila paket mera za ublažavanje posledica drastičnog poskupljenja električne energije i gasa u poslednjih nekoliko meseci. U okviru tog paketa zadužila je ACER da analizira model veleprodajnog tržišta električne energije.

Inače, veleprodajne cene električne energije danas su se na evropskim berzama kretale od 200 do 240 evra po MWh, što je rast od oko 90 odsto od početka godine.

Procena ACER zasnovava je na kretanjima na terminskim tržištima

ACER je procenu o cenama gasa i električne energije zasnovao na kretanjima na terminskim tržištima koja odražavaju tržišna očekivanja o kretanju cena energije.

Na osnovu dešavanja na tržištima u Holandiji i SAD, koja su referentna za trgovinu evropskim gasom i azijskim tečnim prirodnim gasom visoke cene gasa su kratkotrajna pojava i trebalo bi da značajno padnu u aprilu 2022. godine, navodi se u izveštaju ACER-a.

ACER prati dešavanja na referentnim tržištima u Holandiji, SAD i Nemačkoj

S druge strane, kretanja na nemačkoj berzi EEX, koja je opet referentna za evropska tržišta električne energije, ukazuje na pad cena, takođe, u aprilu sledeće godine.

ACER je naveo da je ova procena u skladu sa ranijom procenom iz oktobra.

Agencija je upozorila da je Evropa i dalje podložna porastu potražnje koji je povezan sa vremenskim prilikama, pa je moguće da oštra ili blaga zima značajno utiču na potražnju za gasom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski