Električna energija

ACER očekuje pad cena električne energije i gasa u aprilu 2022.

acer cena elektricna energija prirodni gas april 2022

Foto: iStock

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) očekuje značajno sniženje cena prirodnog gasa i električne energije u aprilu 2022. godine

ACER, inače agencija Evropske unije, je procenu kretanja cena električne energije i gasa predstavio u okviru svog preliminarnog izveštaja o visokim cenama energije u Evropi i modelu veleprodajnog tržišta električne energije.

Evropska komisija je u oktobru predstavila paket mera za ublažavanje posledica drastičnog poskupljenja električne energije i gasa u poslednjih nekoliko meseci. U okviru tog paketa zadužila je ACER da analizira model veleprodajnog tržišta električne energije.

Inače, veleprodajne cene električne energije danas su se na evropskim berzama kretale od 200 do 240 evra po MWh, što je rast od oko 90 odsto od početka godine.

Procena ACER zasnovava je na kretanjima na terminskim tržištima

ACER je procenu o cenama gasa i električne energije zasnovao na kretanjima na terminskim tržištima koja odražavaju tržišna očekivanja o kretanju cena energije.

Na osnovu dešavanja na tržištima u Holandiji i SAD, koja su referentna za trgovinu evropskim gasom i azijskim tečnim prirodnim gasom visoke cene gasa su kratkotrajna pojava i trebalo bi da značajno padnu u aprilu 2022. godine, navodi se u izveštaju ACER-a.

ACER prati dešavanja na referentnim tržištima u Holandiji, SAD i Nemačkoj

S druge strane, kretanja na nemačkoj berzi EEX, koja je opet referentna za evropska tržišta električne energije, ukazuje na pad cena, takođe, u aprilu sledeće godine.

ACER je naveo da je ova procena u skladu sa ranijom procenom iz oktobra.

Agencija je upozorila da je Evropa i dalje podložna porastu potražnje koji je povezan sa vremenskim prilikama, pa je moguće da oštra ili blaga zima značajno utiču na potražnju za gasom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

18. novembar 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

18. novembar 2021. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

18. novembar 2021. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

18. novembar 2021. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna