Električna energija

ACER očekuje pad cena električne energije i gasa u aprilu 2022.

acer cena elektricna energija prirodni gas april 2022

Foto: iStock

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) očekuje značajno sniženje cena prirodnog gasa i električne energije u aprilu 2022. godine

ACER, inače agencija Evropske unije, je procenu kretanja cena električne energije i gasa predstavio u okviru svog preliminarnog izveštaja o visokim cenama energije u Evropi i modelu veleprodajnog tržišta električne energije.

Evropska komisija je u oktobru predstavila paket mera za ublažavanje posledica drastičnog poskupljenja električne energije i gasa u poslednjih nekoliko meseci. U okviru tog paketa zadužila je ACER da analizira model veleprodajnog tržišta električne energije.

Inače, veleprodajne cene električne energije danas su se na evropskim berzama kretale od 200 do 240 evra po MWh, što je rast od oko 90 odsto od početka godine.

Procena ACER zasnovava je na kretanjima na terminskim tržištima

ACER je procenu o cenama gasa i električne energije zasnovao na kretanjima na terminskim tržištima koja odražavaju tržišna očekivanja o kretanju cena energije.

Na osnovu dešavanja na tržištima u Holandiji i SAD, koja su referentna za trgovinu evropskim gasom i azijskim tečnim prirodnim gasom visoke cene gasa su kratkotrajna pojava i trebalo bi da značajno padnu u aprilu 2022. godine, navodi se u izveštaju ACER-a.

ACER prati dešavanja na referentnim tržištima u Holandiji, SAD i Nemačkoj

S druge strane, kretanja na nemačkoj berzi EEX, koja je opet referentna za evropska tržišta električne energije, ukazuje na pad cena, takođe, u aprilu sledeće godine.

ACER je naveo da je ova procena u skladu sa ranijom procenom iz oktobra.

Agencija je upozorila da je Evropa i dalje podložna porastu potražnje koji je povezan sa vremenskim prilikama, pa je moguće da oštra ili blaga zima značajno utiču na potražnju za gasom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

18. novembar 2021. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

18. novembar 2021. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

18. novembar 2021. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

18. novembar 2021. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije