Električna energija

Evo kako EU misli da ublaži udarac od skoka cena gasa, struje

Evo kako EU misli da ublazi udarac od skoka cena gasa struje

Foto: Jure Makovec / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Cene gasa bi trebalo da krenu da padaju na proleće, ali rezerve u EU su dovoljne za zimu, izjavila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson i dodala da će do kraja godine predložiti reformske mere za to tržište. Evropska komisija razmatra mogućnost da preporuči korišćenje prihoda iz EU ETS-a za zaštitu siromašnih domaćinstava od skoka cena struje na rekordne nivoe kao i smanjenje taksi na energente. Najavila je da bi mogla da uvede sistem za zajedničku kupovinu gasa i da je spremna da pokuša da smanji zavisnost cena električne energije od gasa.

Kapacitet podzemnih skladišta gasa u Evropskoj uniji je popunjen sa više od 75 odsto, što je ispod desetogodišnjeg proseka, ali ipak dovoljno da pokrije potrebe tokom nastupajuće zime, kazala je u Evropskom parlamentu komesarka za energetiku Kadri Simson. „Ovaj cenovni šok ne sme da se potceni. Škodi našim građanima i to pogotovo ranjivim domaćinstivima, slabi konkurentnost i pojačava inflatorne pritiske. Ukoliko ostane nekontrolisan, dovešće u opasnost oporavak Evrope“, izjavila je.

Simson tvrdi da uzlet cena energenata „nema mnogo veze“ sa klimatskom politikom EU i ukazala na njenu zavisnost od uvoza fosilnih goriva. Evropska komisija treba sledeće nedelje da predstavi hitna i srednjoročna rešenja za ublažavanje pritiska od skoka cena električne energije i gasa.

EU nije imuna na dešavanja na svetskom tržištu električne energije

„Neki upiru prstom na ustrojstvo evropskog tržišta električne energije kao deo problema. Međutim, kada su potražnja i cene visoke svuda u svetu, nemoguće je da EU bude imuna. Najbolji odgovor na izazov sa cenama je brže napredovanje ka našem cilju postizanja udela obnovljive električne energije od 65 odsto do 2030“, podvukla je Simson. Nagovestila je da bi oni koji su u najvećem riziku od energetskog siromaštva mogli da dobiju direktne isplate i da takse na energente mogu da se smanje.

Evropska komisija bi mogla da preporuči državama članicama da siromašnim domaćinstvima pomognu sredstvima iz EU ETS-a

Sredstva za pomoć ranjivim domaćinstvima mogu da se povlače iz „neočekivano visokih“ prihoda iz Sistema EU za trgovanje emisijama (EU ETS), po rečima komesarke za energetiku. Simson je napomenula procenu da su države članice preko tog mehanizma u prvih devet meseci dobile 10,8 milijardi evra više nego u istom periodu 2020. godine.

U svakom slučaju, kako je rekla, cene gasa će ostati visoke cele zime, ali bi na osnovu trenutnih prognoza potražnje trebalo da na proleće počnu postepeno da se smanjuju. Simson je izjavila da će glavna promenljiva u toj jednačini biti tok zimske sezone.

Zelena energija nije izložena nestabilnosti cena

„Vetar i solar su poslednjih meseci nastavili da donose najjeftiniju električnu energiju u Evropi. Nisu izloženi nestabilnosti cena… Moramo da se pobrinemo da tržišta funkcionišu na pravičan i transparentan način“ uz nadziranje i sprečavanje aktivnosti koje slabe konkurentnost“, naglasila je Simson.

Evropska komisija razmatra mogućnost stvaranja mehanizma za zajedničku kupovinu vanrednih rezervi gasa

Evropska komesarka za energetiku je takođe rekla da će do kraja godine predložiti reformske mere za tržište gasa i „u tom kontekstu, ispitati probleme na polju skladištenja i bezbednosti snabdevanja“. Simson je navela da EU analizira ideje država članica poput one da im se omogući zajedničko kupovanje vanrednih rezervi gasa, na dobrovoljnoj bazi.

Znam da su neki od vas zabrinuti zbog moguće manipulacije na tržištu energenata u EU i to su ozbiljna pitanja“, izjavila je. Od činilaca koji su doveli cene gasa do rekorda izdvojila je nastavak privredne aktivnosti i „neobično hladno proleće ove godine“.

Von der Leyen: EU treba da raskine vezu između cena gasa i struje, jer su obnovljivi izvori mnogo jeftiniji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će kreiranje cena struje biti ispitano. „Ako su cene električne energije visoke, to je zbog visokih cena gasa, pa moramo da razmotrimo mogućnost njihovog razdvajanja u okviru tržišta, budući da imamo mnogo jeftinije energente, poput onih iz obnovljivih izvora“, izjavila je.

Frans Timmermans, izvršni potpredsednik Evropske komisije zadužen za Evropski zeleni dogovor i komesar za klimatsku akciju, rekao je da skok cena emisija gasova s efektom staklene bašte u okviru EU ETS-a čini „veoma mali“ deo uzleta cena električne energije. On je odbacio pozive upućene EU da interveniše na tržištu ugljen-dioksida.

Ruski predsednik Vladimir Putin je skok cena gasa pripisao špekulacijama na tržištu i kazao da isporuke u Evropu mogu da se povećaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

7. oktobar 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

7. oktobar 2021. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

7. oktobar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. oktobar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora