Električna energija

Putin okrivio špekulacije za gasnu krizu, ponudio da poveća isporuke

Putin spekulacije gasnu krizu ponudio poveca isporuke

Foto: Kremlin.ru / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Cene terminskih ugovora za prodaju gasa pale su za trećinu nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi njegova zemlja mogla da poveća isporuke tog goriva u Evropu na rekordan nivo. Potpredsednik vlade Alexander Novak pozvao je Nemačku da za gasovod Severni tok izda potrebne dozvole i okrivio špekulante na tržištu za skok cena na rekord od preko 1.900 dolara za hiljadu kubika.

Gazprom bi trebalo da „potpuno ispuni svoje ugovorne obaveze“ u isporukama gasa kroz Ukrajinu u Evropu, kazao je predsednik Rusije Vladimir Putin, uz tvrdnju da je ta kompanija „apsolutno pouzdan partner“ koji nikad nije odbio „merodavne zahteve“ klijenata da poveća isporuke. On je čak naveo da bi njegova zemlja mogla da pošalje rekordne količine u Evropu.

Nakon što su najviši ruski zvaničnici dali izjave s namerom da umire poremećaje na tržištu, fjučersi odnosno terminski ugovori za isporuku gasa su na evropskim berzama potonuli za trećinu ili više sa rekordnih 1.900 dolara za hiljadu kubnih metara, pa su na nekim mestima cene sišle i ispod 1.100 dolara. Skok je ubrzan krajem avgusta i doprineo je porastu cena struje u Evropi do nezapamćenih nivoa.

Treba pomenuti i da je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson obećala da će predložiti reforme tržišta gasa i dodala da EU ima dovoljne rezerve za zimu.

Putin: Prelazak sa dugoročnih ugovora na tržište promptnih isporuka doveo je do neravnoteže

Putin je izjavio da bi preko Sanktpetersburške berze akcija trebalo ponuditi veće količine „da se obori špekulativna potražnja“ i ublaži nedostatak gasa. Takođe je optužio prethodni sastav Evropske komisije da je doveo do prelaska sa dugoročnih sporazuma o snabdevanju na ugovore za isporuku odmah i kazao da su ga progurali „uglavnom britanski stručnjaci“.

Uzlet cena gasa koji je počeo krajem avgusta doprineo je povećanju cena električne energije u Evropi na rekordne visine

„Naglo, nepromišljeno delovanje može da dovede, a sudeći po trenutnoj situaciji na tržištu i jeste, do velikih neuravnoteženosti“, rekao je Putin.

Vicepremijer Alexander Novak, koji je ranije bio ministar energetike, takođe je svalio krivicu za nezapamćeni skok cena na tržištu na špekulacije i izjavio da trenutni glavni uticaji inače ne bi izazvali tolike poremećaje. Dodao je da situacija ne odražava odnos ponude i potražnje i da bi mogla da se smiri ukoliko Nemačka izda sve potrebne dozvole za gasovod Severni tok, kojim se iz Rusije doprema to gorivo.

Politički sporovi ostavljaju Evropu gladnom gasa

Tom projektu su se suprotstavile Sjedinjene Države i neke evropske zemlje, a još nije proradio. Ovaj gasovod prolazi ispod Baltičkog mora i nedavno je završen, ali Ukrajina je gotovo istovremeno izašla s tvrdnjom da je Rusija obustavila isporuke preko njene teritorije u Mađarsku.

Putin je podržao Novakov predlog da Gazprom poveća količine gasa koje su na raspolaganju preko njegove elektronske platforme za prodaju, ali je dodao da je prioritet Rusije da napuni svoja skladišta za zimu. Potpredsednik vlade je izjavio da će za to trebati još deset dana. Po Novakovim rečima, cene su uzletele delimično zbog toga što je SAD usmerio svoje isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) u Latinsku Ameriku.

Gazprom je ranije potvrdio svoju projekciju da će ove godine proizvodnju gasa povećati za 12 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

7. oktobar 2021. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

7. oktobar 2021. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

7. oktobar 2021. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

7. oktobar 2021. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju