Električna energija

Putin okrivio špekulacije za gasnu krizu, ponudio da poveća isporuke

Putin spekulacije gasnu krizu ponudio poveca isporuke

Foto: Kremlin.ru / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Cene terminskih ugovora za prodaju gasa pale su za trećinu nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi njegova zemlja mogla da poveća isporuke tog goriva u Evropu na rekordan nivo. Potpredsednik vlade Alexander Novak pozvao je Nemačku da za gasovod Severni tok izda potrebne dozvole i okrivio špekulante na tržištu za skok cena na rekord od preko 1.900 dolara za hiljadu kubika.

Gazprom bi trebalo da „potpuno ispuni svoje ugovorne obaveze“ u isporukama gasa kroz Ukrajinu u Evropu, kazao je predsednik Rusije Vladimir Putin, uz tvrdnju da je ta kompanija „apsolutno pouzdan partner“ koji nikad nije odbio „merodavne zahteve“ klijenata da poveća isporuke. On je čak naveo da bi njegova zemlja mogla da pošalje rekordne količine u Evropu.

Nakon što su najviši ruski zvaničnici dali izjave s namerom da umire poremećaje na tržištu, fjučersi odnosno terminski ugovori za isporuku gasa su na evropskim berzama potonuli za trećinu ili više sa rekordnih 1.900 dolara za hiljadu kubnih metara, pa su na nekim mestima cene sišle i ispod 1.100 dolara. Skok je ubrzan krajem avgusta i doprineo je porastu cena struje u Evropi do nezapamćenih nivoa.

Treba pomenuti i da je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson obećala da će predložiti reforme tržišta gasa i dodala da EU ima dovoljne rezerve za zimu.

Putin: Prelazak sa dugoročnih ugovora na tržište promptnih isporuka doveo je do neravnoteže

Putin je izjavio da bi preko Sanktpetersburške berze akcija trebalo ponuditi veće količine „da se obori špekulativna potražnja“ i ublaži nedostatak gasa. Takođe je optužio prethodni sastav Evropske komisije da je doveo do prelaska sa dugoročnih sporazuma o snabdevanju na ugovore za isporuku odmah i kazao da su ga progurali „uglavnom britanski stručnjaci“.

Uzlet cena gasa koji je počeo krajem avgusta doprineo je povećanju cena električne energije u Evropi na rekordne visine

„Naglo, nepromišljeno delovanje može da dovede, a sudeći po trenutnoj situaciji na tržištu i jeste, do velikih neuravnoteženosti“, rekao je Putin.

Vicepremijer Alexander Novak, koji je ranije bio ministar energetike, takođe je svalio krivicu za nezapamćeni skok cena na tržištu na špekulacije i izjavio da trenutni glavni uticaji inače ne bi izazvali tolike poremećaje. Dodao je da situacija ne odražava odnos ponude i potražnje i da bi mogla da se smiri ukoliko Nemačka izda sve potrebne dozvole za gasovod Severni tok, kojim se iz Rusije doprema to gorivo.

Politički sporovi ostavljaju Evropu gladnom gasa

Tom projektu su se suprotstavile Sjedinjene Države i neke evropske zemlje, a još nije proradio. Ovaj gasovod prolazi ispod Baltičkog mora i nedavno je završen, ali Ukrajina je gotovo istovremeno izašla s tvrdnjom da je Rusija obustavila isporuke preko njene teritorije u Mađarsku.

Putin je podržao Novakov predlog da Gazprom poveća količine gasa koje su na raspolaganju preko njegove elektronske platforme za prodaju, ali je dodao da je prioritet Rusije da napuni svoja skladišta za zimu. Potpredsednik vlade je izjavio da će za to trebati još deset dana. Po Novakovim rečima, cene su uzletele delimično zbog toga što je SAD usmerio svoje isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) u Latinsku Ameriku.

Gazprom je ranije potvrdio svoju projekciju da će ove godine proizvodnju gasa povećati za 12 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

7. oktobar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. oktobar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

7. oktobar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

7. oktobar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije