Klimatske promene

Evropska komisija prelomila: gas i nuklearna energija među zelenim investicijama

Evropska komisija prelomila gas i nuklearna energija su zelene investicije

Foto: Ben_Kerckx / Pixabay

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Gas i nuklearna energija biće deo klimatske taksonomije Evropske unije kao tranzicioni energenti, ali pod strogim uslovima koje je propisala Evropska komisija. Uprkos protivljenju mnogih država i zaštitnika životne sredine, gas i nuklearna energija su proglašeni održivim i zelenim energentima tokom tranzicije ka klimatski neutralnoj EU.

Evropska komisija je predstavila takozvani Komplementarni klimatski delegirani akt o taksonomiji za ublažavanje klimatskih promena, kojim je uključila „određene gasne i nuklearne aktivnosti“. Izvršno telo Evropske unije je postiglo politički dogovor po ovom pitanju, a dokument će postati zvaničan kada prevodi teksta budu dostupni na svim jezicima EU, saopšteno je.

Taksonomija usmerava investicije ka klimatskim ciljevima EU

Cilj taksonomije EU, kao i ovog dokumenta, jeste usmeravanje privatnih investicija u aktivnosti potrebne za postizanje klimatske neutralnosti, kao i suzbijanje prakse lažnog predstavljanja investicija kao zelenih, poznate kao greenwashing. Prema evropskim zvaničnicima, odluka treba da pomogne u sprovođenju Evropskog zelenog dogovora.

Prepoznat je značaj investicija u gasne i nuklearne aktivnosti u energetskoj tranziciji i neophodna su velika privatna ulaganja kako bi EU postala klimatski neutralna do 2050. godine, ističe komisija.

McGuinness: Podstičemo transparentnost tržišta kako bi investitori mogli lako da identifikuju gasne i nuklearne aktivnosti u bilo kojoj investicionoj odluci

„Postavljamo stroge uslove kako bismo pomogli u mobilizaciji finansiranja za podršku ovoj tranziciji i sklanjanju od štetnijih izvora energije kao što je ugalj. I podstičemo transparentnost tržišta kako bi investitori mogli lako da identifikuju gasne i nuklearne aktivnosti u bilo kojoj investicionoj odluci”, izjavila je Mairead McGuinness, komesarka zadužena za finansijske usluge, finansijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala.

taxonomy ec_Mairead McGuinness
Mairead McGuinness na pres-konferenciji u Briselu / foto: Lukasz Kobus / EC – Audiovisual Service

Taksonomska klasifikacija neće određivati energetski miks država članica, niti to za koje će se energente one odlučivati. Cilj je da se ubrza tranzicija prelaska na obnovljive izvore energije, stoji u dokumentu.

Strogi uslovi za gas i nuklearke

Komisija ističe da će osnovni uslov za investicije biti doprinošenje prelasku na klimatsku neutralnost u energetskom sektoru. Takođe, nuklearna energija mora da ispunjava zahteve nuklearne i ekološke bezbednosti, a gas mora da doprinosi prelasku sa uglja na obnovljive izvore energije. Komisija je u dokumentu detaljno predstavila uslove za taksonomiju, tako da investitori spram toga mogu doneti odluke o ulaganjima.

Nuklearna energija mora da ispunjava zahteve nuklearne i ekološke bezbednosti, a gas mora da doprinosi prelasku sa uglja na obnovljive izvore energije

Gasna postrojenja koja koriste fosilni gas bi trebalo u potpunosti da pređu na obnovljive ili niskougljenične gasove pre kraja 2035. godine. Nuklearna energija je niskouljenična, ali će biti podložna strogim bezbednosnim i ekološkim uslovima, uključujući one koji se tiču odlaganja nuklearnog otpada, zaključila je komisija.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton izjavio je nadavno da EU planira da uloži 500 milijardi evra u nuklearnu energiju do 2050. godine.

Protivljenje nije zaustavilo odluku komisije

Odluka Evorpske komisije da se zelena oznaka doda i za finansiranje investicija u gasnu i nuklearnu energiju izazvala je oprečne reakcije među državama članicama, a takođe i među organizacijama za zaštitu prirode.

Nekoliko dana pre pre objavljivanja dokumenta, Austrija, Danska, Holandija i Švedska su uputile pismo komisiji u kojem se protive gasnim projektima kao „nekompatibilnim“ sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma. Austrija je najavila tužbu povodom predloga komisije, dok Nemačka podržava uvrštavanje gasa, ali se oštro usprotivila nuklearnoj energiji u taksonomiji.

Kritičari nuklearne energije ukazuju na pretnju od nuklearnih incidenata i zabrinuti su za skladištenje otpada. Protivnici gasa ističu da taj energent samo doprinosi krizi klimatskih promena. Kontroverze takođe odražavaju i činjenicu da svaka od zemalja EU ima različit energetski miks.

Rodrigo: Neko pokušava da oduzme milijarde evra od obnovljivih izvora energije i utopi ih u tehnologije koje ili ne rade ništa u borbi protiv klimatske krize

Zeleni aktivisti su izrazili nezadovoljstvom ovakvom odlukom.

„Neko pokušava da oduzme milijarde evra od obnovljivih izvora energije i utopi ih u tehnologije koje ili ne rade ništa u borbi protiv klimatske krize, poput nuklearne, ili koje aktivno pogoršavaju problem, poput fosilnog gasa“, izjavila je Ariadna Rodrigo, aktivistkinja za održive finansije iz organizacije Greenpeace.

Ovakva odluka možda nije savršena, ali je rešenje za postizanje cilja ugljeničke neutralnosti, rekla je McGuinness ispred Evropske komisije.

Kada bude preveden na sve zvanične jezike EU, dokument će biti formalno prosleđen Evropskom parlamentu i Savetu EU na proveru koja će trajati četiri meseca. Ako se nijedna od instanci ne usprotivi, taksonomija za gas i nuklearnu energiju će se primenjivati od 1. januara 2023. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

3. februar 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

3. februar 2022. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

srbija sistem za pracenje emisija GHG svetska banka

Srbija bi do 2026. trebalo da dobije funkcionalan sistem za praćenje, izveštavanje i verifikaciju emisija

3. februar 2022. - Uvođenje sistema deo je programa koji je dogovoren sa Svetskom bankom prilikom uzimanja dva kredita vredna skoro 220 miliona evra

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

3. februar 2022. - Kompanija namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim pogonima