Energetska kriza

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Foto: iStock

Objavljeno

19.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Poskupljenje električne energije u Sloveniji bi se moglo očekivati do kraja trećeg kvartala, kada isteknu dugoročni ugovori snabdevača električnom energijom i kada će morati da obezbede nove isporuke.

Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar zbog visokih cena energije na evropskim tržištima usled energetske krize i rata u Ukrajini, izjavio je za Radio Slovenije Aleksander Mervar, generalni direktor operatora prenosnog sistema ELES.

Mervar je rekao da su domaći snabdevači struju kupili na vreme, unapred, pa je njihova prosečna cena 55 evra za megavat-sat (MWh). Inače, cene na evropskim berzama struje sada su u proseku između 120 i 200 evra po MWh, a prošle zime su išle i do 540 evra.

Ovi ugovori, međutim, ističu u trećem kvartalu godine, dodao je Mervar.

Snabdevači su struju kupovali unapred, pa je njihova prosečna cena 55 evra po MWh, višestruko manje nego što je na berzama

Prema njegovim rečima, domaćinstvo sa trenutnim mesečnim računom od 100 evra bi u 2023. godini moglo da plaća 350-400 evra. Međutim, ako se uzmu u obzir proizvodne cene u domaćim elektranama, onda bi cena za domaćinstva, ne za preduzeća, mogla biti niža.

Govoreći o prognozama, Mervar smatra da bi završetak rata u Ukrajini doveo bi do nižih cena, a to bi moglo da se desi 2024. Dugoročno gledano misli da će cene formirati u rasponu 100-110 evra po MWh.

Nove nuklearne elektrane će diktirati cene u budućnosti

U narednim godinama Mervar očekuje da će veliki broj elektrana na obnovljive izvore biti priključen na mrežu, a nove nuklearke biće marginalne elektrane, što znači da će diktirati cene.

On je naveo da se javnost vara da energetske kompanije u Sloveniji, kao što su HSE i GEN, ostvaruju enormne profite zbog visokih cena na tržištu. One su prodavale struju po veoma niskim cenama, dodao je Mervar.

Zbog toga, kako je istakao, u energetskom sektoru se ne mogu obezbediti sredstva za subvencije domaćinstvima i industriji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

19. maj 2022. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

19. maj 2022. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

19. maj 2022. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

19. maj 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane