Električna energija

Rekordna cena električne energije na SEEPEX-u: 540 evra za MWh

cena struje rekord seepex gas nafta rat

Foto: iStock

Objavljeno

07.03.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.03.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Cena električne energije na srpskoj berzi SEEPEX danas je dostigla istorijsku rekordnu vrednost od 539 evra po megavat-satu za isporuke bazne energije, a za isporuke vršne energije čak 561 evro. Ista je situacija širom Evrope gde su zabeležene rekordne vrednosti cena struje i prirodnog gasa, a glavni razlog je vojna intervencija Rusije u Ukrajini.

Nafta Brent dostigla je danas 139 dolara za barel što je najveća cena od 2008. godine, dok je cena prirodnog gasa na holandskoj berzi Dutch TTF u jednom trenutku bila 345 evra za megavat-sat, što je istorijski rekord. Prethodni rekord za gas je zabeležen u decembru 2021 – 180 evra.

Konkretan povod za ovaj najnoviji skok cena, koje imaju uzlazni trend od početka rata u Ukrajini, je najava SAD da bi u saradnji sa EU mogla da bude uvedena zabrana uvoza ruske nafte. Takođe, postoji strah da će biti prekinute isporuke ruskog gasa Evropi.

Za samo sedan dana cena električne energije je sa oko 150 evra porasla na 539 evra po MWh

Prethodni istorijski rekod na srpskoj berzi SEEPEX ostvaren je u decembru prošle godine kada su cene bile 420 evra za baznu energiju i 496 evra za vršnu energiju. Od tada su cene stalno bile u padu, da bi krajem februara dostigle najniži nivo od oko 150 evra. Ali, onda kreće rat i oštar rast cena koje su za nedelju dana povećane skoro četiri puta i sada su 539 evra (grafikon kretanja cena).

Uobičajena praksa je da cene struje u martu i aprilu budu najniže tokom godine

Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX, kaže za Balkan Green Energy News da su cene električne energije posledica rasta cena nafte, gasa, uglja. Rast se dešava na svim berzama struje, dodaje, i navodi da je cena u Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji oko 540 evra, u Bugarskoj i Grčkoj je nešto niža, oko 430 evra, dok je u Nemačkoj oko 490 evra.

Cene nikada nisu bile veće i jasno je da je rat doveo do ovoga, istakao je Stojčevski, i naveo da je uobičajena praksa da su u martu i aprilu cene električne energije najniže tokom godine, što sada nije slučaj.

Komentara: (1)
Me Nebojša Lapčević, dipl.el.ing. / 08.03.2022.

Cena prirodnog gasa se izražava u novčanoj jedinici (EUR, USD,…) po kubnom metru (m3), a ne po megavat-satu (MWh)!
(„….dok je cena prirodnog gasa na holandskoj berzi Dutch TTF u jednom trenutku bila 345 evra za megavat-sat.“)
Elementarno.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

7. mart 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

7. mart 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

7. mart 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

7. mart 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi