Električna energija

Rekordna cena električne energije na SEEPEX-u: 540 evra za MWh

cena struje rekord seepex gas nafta rat

Foto: iStock

Objavljeno

07.03.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.03.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Cena električne energije na srpskoj berzi SEEPEX danas je dostigla istorijsku rekordnu vrednost od 539 evra po megavat-satu za isporuke bazne energije, a za isporuke vršne energije čak 561 evro. Ista je situacija širom Evrope gde su zabeležene rekordne vrednosti cena struje i prirodnog gasa, a glavni razlog je vojna intervencija Rusije u Ukrajini.

Nafta Brent dostigla je danas 139 dolara za barel što je najveća cena od 2008. godine, dok je cena prirodnog gasa na holandskoj berzi Dutch TTF u jednom trenutku bila 345 evra za megavat-sat, što je istorijski rekord. Prethodni rekord za gas je zabeležen u decembru 2021 – 180 evra.

Konkretan povod za ovaj najnoviji skok cena, koje imaju uzlazni trend od početka rata u Ukrajini, je najava SAD da bi u saradnji sa EU mogla da bude uvedena zabrana uvoza ruske nafte. Takođe, postoji strah da će biti prekinute isporuke ruskog gasa Evropi.

Za samo sedan dana cena električne energije je sa oko 150 evra porasla na 539 evra po MWh

Prethodni istorijski rekod na srpskoj berzi SEEPEX ostvaren je u decembru prošle godine kada su cene bile 420 evra za baznu energiju i 496 evra za vršnu energiju. Od tada su cene stalno bile u padu, da bi krajem februara dostigle najniži nivo od oko 150 evra. Ali, onda kreće rat i oštar rast cena koje su za nedelju dana povećane skoro četiri puta i sada su 539 evra (grafikon kretanja cena).

Uobičajena praksa je da cene struje u martu i aprilu budu najniže tokom godine

Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX, kaže za Balkan Green Energy News da su cene električne energije posledica rasta cena nafte, gasa, uglja. Rast se dešava na svim berzama struje, dodaje, i navodi da je cena u Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji oko 540 evra, u Bugarskoj i Grčkoj je nešto niža, oko 430 evra, dok je u Nemačkoj oko 490 evra.

Cene nikada nisu bile veće i jasno je da je rat doveo do ovoga, istakao je Stojčevski, i naveo da je uobičajena praksa da su u martu i aprilu cene električne energije najniže tokom godine, što sada nije slučaj.

Komentara: (1)
Me Nebojša Lapčević, dipl.el.ing. / 08.03.2022.

Cena prirodnog gasa se izražava u novčanoj jedinici (EUR, USD,…) po kubnom metru (m3), a ne po megavat-satu (MWh)!
(„….dok je cena prirodnog gasa na holandskoj berzi Dutch TTF u jednom trenutku bila 345 evra za megavat-sat.“)
Elementarno.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

7. mart 2022. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

7. mart 2022. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

7. mart 2022. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

7. mart 2022. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam