Električna energija

Cene struje u Evropi dostigle neverovatnih 400 evra po megavat-satu

Cene struje Evropi neverovatnih 400 evra megavat satu

Foto: iStock

Objavljeno

20.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Cene električne energije su se širom Evrope popele na alarmantne nivoe usled uspona troškova za kupovinu prirodnog gasa i havarije u Francuskoj.

Evropa se suočava s domino efektom na polju energetike sličnom udaru tokom zime 2016-2017. koji je doveo do naglog povećanja cena struje.

Naime, francuski EDF je prošle nedelje objavio da će četiri njegova nuklearna reaktora ukupnog kapaciteta šest gigavata morati da budu u zastoju do sredine januara zbog hitnih popravki, što je ozbiljno redukovalo kapacitet proizvodnje električne energije u toj zemlji.

Na Francusku se u Evropi tradicionalno računa kao na izvoznika struje, ali toj zemlji sada treba ozbiljan uvoz za pokrivanje domaće tražnje. U ponedeljak je iz Nemačke i Belgije uvoženo električne energije na nivou od 11,8 gigavata, što daje jasne naznake za razvoj situacije.

Cena za Poljsku je u toku dana na tržištu za dan unapred poskočila 110 procenata na 344 evra po megavat-satu.

Promena uloge Francuske u evropskom elektroenergetskom sistemu otvorila je mogućnost pokretanja domino-efekta, budući da se druge zemlje suočavaju sa smanjenjem raspoloživih količina za uvoz i povećanjem cena. Nešto slično se desilo tokom zime 2016. na 2017. godinu, kada su u Francuskoj brojne nuklearne elektrane bile skinute s mreže zbog održavanja. Međutim, u ovom trenutku su cene struje i gasa već izuzetno visoke.

Novi rekordi cena električne energije širom Evrope

Cene na nacionalnim berzama energenata i evropskoj platformi EEX dostigle su rekordne nivoe. Troškovi za sutrašnju isporuku su prešli 400 evra za Francusku, Nemačku, Holandiju, Belgiju, Švajcarsku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Italiju i Slovačku.

Što se tiče Bugarske i Grčke, cena je 342 evra i to je najniži nivo među tržištima na platformi Energy Live. Cena za Srbiju je 396 evra, a za Rumuniju 395 evra po megavat-satu.

Rezerve prirodnog gasa pale ispod 60 odsto, a zima tek počinje

Primarni faktor u skoku cena struje je prirodni gas. Njemu se pripisuje 80 procenata povećanja, a ostatak porastu troškova na ime ispuštanja ugljen-dioksida, što ukazuje na važnost količina gasa u podzemnim skladištima u Evropi.

Ona nije dovoljno dopunjena tokom letnje sezone i iskorišćenost kapaciteta je 1. decembra bila 67,5 odsto. Sad je već ispod 60 procenata, do koliko se rezerve obično isprazne tek u januaru. Ukoliko zima bude neuobičajeno hladna, nivo bi do kritičnih nivoa mogao da padne u februaru ili martu.

Sudeći po stanju na energetskom tržištu, investitori su već uračunali takvu mogućnost. Tako su u velikim zemljama poput Nemačke i Francuske cene ugovora za isporuku električne energije u februaru veće nego za januar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik