Električna energija

Cene struje u Evropi dostigle neverovatnih 400 evra po megavat-satu

Cene struje Evropi neverovatnih 400 evra megavat satu

Foto: iStock

Objavljeno

20.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Cene električne energije su se širom Evrope popele na alarmantne nivoe usled uspona troškova za kupovinu prirodnog gasa i havarije u Francuskoj.

Evropa se suočava s domino efektom na polju energetike sličnom udaru tokom zime 2016-2017. koji je doveo do naglog povećanja cena struje.

Naime, francuski EDF je prošle nedelje objavio da će četiri njegova nuklearna reaktora ukupnog kapaciteta šest gigavata morati da budu u zastoju do sredine januara zbog hitnih popravki, što je ozbiljno redukovalo kapacitet proizvodnje električne energije u toj zemlji.

Na Francusku se u Evropi tradicionalno računa kao na izvoznika struje, ali toj zemlji sada treba ozbiljan uvoz za pokrivanje domaće tražnje. U ponedeljak je iz Nemačke i Belgije uvoženo električne energije na nivou od 11,8 gigavata, što daje jasne naznake za razvoj situacije.

Cena za Poljsku je u toku dana na tržištu za dan unapred poskočila 110 procenata na 344 evra po megavat-satu.

Promena uloge Francuske u evropskom elektroenergetskom sistemu otvorila je mogućnost pokretanja domino-efekta, budući da se druge zemlje suočavaju sa smanjenjem raspoloživih količina za uvoz i povećanjem cena. Nešto slično se desilo tokom zime 2016. na 2017. godinu, kada su u Francuskoj brojne nuklearne elektrane bile skinute s mreže zbog održavanja. Međutim, u ovom trenutku su cene struje i gasa već izuzetno visoke.

Novi rekordi cena električne energije širom Evrope

Cene na nacionalnim berzama energenata i evropskoj platformi EEX dostigle su rekordne nivoe. Troškovi za sutrašnju isporuku su prešli 400 evra za Francusku, Nemačku, Holandiju, Belgiju, Švajcarsku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Italiju i Slovačku.

Što se tiče Bugarske i Grčke, cena je 342 evra i to je najniži nivo među tržištima na platformi Energy Live. Cena za Srbiju je 396 evra, a za Rumuniju 395 evra po megavat-satu.

Rezerve prirodnog gasa pale ispod 60 odsto, a zima tek počinje

Primarni faktor u skoku cena struje je prirodni gas. Njemu se pripisuje 80 procenata povećanja, a ostatak porastu troškova na ime ispuštanja ugljen-dioksida, što ukazuje na važnost količina gasa u podzemnim skladištima u Evropi.

Ona nije dovoljno dopunjena tokom letnje sezone i iskorišćenost kapaciteta je 1. decembra bila 67,5 odsto. Sad je već ispod 60 procenata, do koliko se rezerve obično isprazne tek u januaru. Ukoliko zima bude neuobičajeno hladna, nivo bi do kritičnih nivoa mogao da padne u februaru ili martu.

Sudeći po stanju na energetskom tržištu, investitori su već uračunali takvu mogućnost. Tako su u velikim zemljama poput Nemačke i Francuske cene ugovora za isporuku električne energije u februaru veće nego za januar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

20. decembar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

20. decembar 2021. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

20. decembar 2021. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

20. decembar 2021. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske