Električna energija

Slovenija ublažava energetsku krizu sa 203 miliona evra

ems investicije dalekovodi matejic vucic

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenački parlament usvojio je zakone o merama za ublažavanje uticaja rasta cena energenata izazvanih energetskom krizom. Zakoni predviđaju pomoć od 203 miliona evra za domaćinstva i privredu.

Pomoć za domaćinstva je miks više mera: jednokratne pomoći od 150 evra, tromesečne suspenzije naplate taksi za podršku proizvođačima energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, kao i naknada za distributivnu i prenosnu mrežu, preneli su lokalnim medijima.

Jednokratne isplate će dobiti oko 465.000 penzionera koji su imali penzije manje od 1.000 evra u decembru, i oko 67.000 korisnika socijalne pomoći i primaoci invalidnine.

Novac za domaćinstva biće obezbeđen iz fonda za klimatske promene

Pomoć će dobiti i 139.000 korisnika dečijeg dodatka, kao i 26.000 korisnika dodatka za višečlanu porodicu i hranitelja. Oko 6.000 porodica sa četvoro i više dece dobiće dodatnih 50 evra.

Domaćinstva bi novac trebalo da dobiju najkasnije do 15. aprila, a ukupan iznos od 108 miliona evra dolazi iz fonda za klimatske promene.

Sva domaćinstva biće oslobođena u februaru, martu i aprilu obaveze plaćanja takse iz koje se finansiraju subvencije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Ova mera će se sprovoditi i za kupce na niskom naponu.

Energetski regulator je rekao da određene mere nisu u skladu sa zakonima EU

Mrežarine za operatere distributivnog i prenosnog sistema, takođe, se neće naplaćivati tri meseca svim kupcima.

Vlada Slovenije očekuje da suspenzija plaćanja taksi i mrežarina smanje račune za struju za 30 odsto.

Slovenački regualator Agencija za energijo usprotivila se ovim merama, sa obrazloženjem da nisu u skladu sa zakonima Evropske unije. Protiv mera su i mali akcionari distributivnih preduzeća jer će suspenzija plaćanja mrežarina smanjiti njihove prihode, pa su najavili da će se žaliti Ustavnom sudu.

Pomoć firmama i poljoprivrednicima vredna je 95 miliona evra

Kompanije kojima su se troškovi računa za energiju povećali više od 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu dobiće jednokratnu pomoć, dok će poljoprivrednicima biti isplaćena nadoknada po hektaru. Ukupni iznos pomoći za preduzeća je 70 miliona evra, a za poljoprivrednike 25 miliona evra.

Subvencija za firme neće prelaziti 60 odsto ukupnog povećanja troškova za energiju, dok se pojedinačni iznos može kretati od 30 evra do dva miliona evra.

Vlada predviđa da će pomoć biti isplaćena za oko 40.500 firmi i oko 41.000 poljoprivrednika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

1. mart 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

1. mart 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. mart 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. mart 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.