Otpad

Lekarska komora Slovenije: uredba zanemaruje uticaj spalionica otpada na prirodu i zdravlje

Lekarska komora Slovenije trazi od vlade da ukine uredbu o spalionicama otpada

Foto: iStock

Objavljeno

30.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Uredba o davanju koncesija za spalionice otpada zanemaruje ekološke i zdravstvene aspekte, saopštila je Lekarska komora Slovenije. Na to u Ministarstvu životne sredine i uređenja prostora odgovaraju da je uredbom regulisan samo deo procedure za izgradnju spalionica i da će važeći zakonodavni okvir obezbediti da se ispoštuju svi ekološki i zdravstveni standardi.

Vlada Slovenije nedavno je usvojila uredbu o davanju koncesija za spaljivanje otpada radi unapređenja sistema upravljanja otpadom i smanjenja troškova izvoza u inostranstvo.

Zdravniška zbornica Slovenije je saopštila da je svesna da zemlja mora da preuzme odgovornost za otpad koji se stvara, i da nije protiv spaljivanja otpada. Ali, naglašavaju, energetski tretman otpada mora biti adekvatno regulisan. Komora je, takođe, istakla da su njeni predlozi upućeni pre usvajanja, ali nisu prihvaćeni.

Uredba je usvojena na sednici održanoj tri dana pre isteka mandata ovlašćenja vlade

Jedan od osnovnih predloga Komore je da se dobijanje koncesije uslovi potpunim poštovanjem zahteva Evropske komisije (EK) za spalionice otpada iz 2019. godine ili da se postave iste stroge granične vrednosti za ispuštanje toksičnih supstanci u životnu sredinu koje je propisala EK. Komora je, takođe, tražila da procena podobnosti lokacije za spalionicu bude jedan od uslova za izbor koncesionara.

Usvojena uredba dozvoljava i davanje koncesija za spaljivanje otpada pre procene uticaja na životnu sredinu, saopštila je Komora.

Nova vlada treba da ukine uredbu i usvoji novu

Lekarska komora Slovenije je imala i zamerku na vreme donošenja uredbe za koje smatra da je neodgovarajuće. Naime, uredba koja predstavlja stratešku odluku o upravljanju otpadom u Sloveniji, usvojena je na sednici održanoj samo tri dana pre isteka njenog mandata, saopštila je Komora.

Inače, u Sloveniji su nedavno održan izbori, a vlada koja je usvojila uredbu neće više biti na vlasti. Početkom juna trebalo bi da bude izglasana nova vlada, koju će predvoditi nedavno imenovani premijer Robert Golob, dugogodišnji predsednika Upravnog odbora energetske kompanije GEN-I.

Komora predlaže novoj vladi da ukine uredbu i usvoji novu koja će uvesti poštovanje zahteva Evropske komisije iz 2019. i zahtev da se pripremi stručna procena podobnosti lokacije za gradnju postrojenja za termički tretman otpada.

Ministarstvo: spalionice neće ugroziti životnu sredinu i ljude

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, koje je priremilo uredbu, saopštilo je da dobijanje koncesije samo pos ebi neće biti dovoljno za rad spalionice, jer će koncesionar morati da sprovede procedure za njeno postavljanje i pribavi sve propisane saglasnosti i dozvole.

Ministarstvo je saopštilo da će sve okolnosti i uticaji biti verifikovani u procedurama prostornog planiranja uz sveobuhvatnu procenu uticaja na životnu sredinu. Sve procedure su zakonski definisane u cilju osiguranja da spalionice ne ugrožavaju životnu sredinu i ljude, dodaju u Ministarstvu.

Postupci prostornog planiranja i procene uticaja na životnu sredinu nisu predmet uredbe, tvrde u Ministarstvu i dodaju da su ti oni regulisani drugim zakonima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

30. maj 2022. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

30. maj 2022. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

30. maj 2022. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

30. maj 2022. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda