Otpad

Lekarska komora Slovenije: uredba zanemaruje uticaj spalionica otpada na prirodu i zdravlje

Lekarska komora Slovenije trazi od vlade da ukine uredbu o spalionicama otpada

Foto: iStock

Objavljeno

30.05.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Uredba o davanju koncesija za spalionice otpada zanemaruje ekološke i zdravstvene aspekte, saopštila je Lekarska komora Slovenije. Na to u Ministarstvu životne sredine i uređenja prostora odgovaraju da je uredbom regulisan samo deo procedure za izgradnju spalionica i da će važeći zakonodavni okvir obezbediti da se ispoštuju svi ekološki i zdravstveni standardi.

Vlada Slovenije nedavno je usvojila uredbu o davanju koncesija za spaljivanje otpada radi unapređenja sistema upravljanja otpadom i smanjenja troškova izvoza u inostranstvo.

Zdravniška zbornica Slovenije je saopštila da je svesna da zemlja mora da preuzme odgovornost za otpad koji se stvara, i da nije protiv spaljivanja otpada. Ali, naglašavaju, energetski tretman otpada mora biti adekvatno regulisan. Komora je, takođe, istakla da su njeni predlozi upućeni pre usvajanja, ali nisu prihvaćeni.

Uredba je usvojena na sednici održanoj tri dana pre isteka mandata ovlašćenja vlade

Jedan od osnovnih predloga Komore je da se dobijanje koncesije uslovi potpunim poštovanjem zahteva Evropske komisije (EK) za spalionice otpada iz 2019. godine ili da se postave iste stroge granične vrednosti za ispuštanje toksičnih supstanci u životnu sredinu koje je propisala EK. Komora je, takođe, tražila da procena podobnosti lokacije za spalionicu bude jedan od uslova za izbor koncesionara.

Usvojena uredba dozvoljava i davanje koncesija za spaljivanje otpada pre procene uticaja na životnu sredinu, saopštila je Komora.

Nova vlada treba da ukine uredbu i usvoji novu

Lekarska komora Slovenije je imala i zamerku na vreme donošenja uredbe za koje smatra da je neodgovarajuće. Naime, uredba koja predstavlja stratešku odluku o upravljanju otpadom u Sloveniji, usvojena je na sednici održanoj samo tri dana pre isteka njenog mandata, saopštila je Komora.

Inače, u Sloveniji su nedavno održan izbori, a vlada koja je usvojila uredbu neće više biti na vlasti. Početkom juna trebalo bi da bude izglasana nova vlada, koju će predvoditi nedavno imenovani premijer Robert Golob, dugogodišnji predsednika Upravnog odbora energetske kompanije GEN-I.

Komora predlaže novoj vladi da ukine uredbu i usvoji novu koja će uvesti poštovanje zahteva Evropske komisije iz 2019. i zahtev da se pripremi stručna procena podobnosti lokacije za gradnju postrojenja za termički tretman otpada.

Ministarstvo: spalionice neće ugroziti životnu sredinu i ljude

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, koje je priremilo uredbu, saopštilo je da dobijanje koncesije samo po sebi neće biti dovoljno za rad spalionice, jer će koncesionar morati da sprovede procedure za njeno postavljanje i pribavi sve propisane saglasnosti i dozvole.

Ministarstvo je saopštilo da će sve okolnosti i uticaji biti verifikovani u procedurama prostornog planiranja uz sveobuhvatnu procenu uticaja na životnu sredinu. Sve procedure su zakonski definisane u cilju osiguranja da spalionice ne ugrožavaju životnu sredinu i ljude, dodaju u Ministarstvu.

Postupci prostornog planiranja i procene uticaja na životnu sredinu nisu predmet uredbe, tvrde u Ministarstvu i dodaju da su ti oni regulisani drugim zakonima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

30. maj 2022. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

30. maj 2022. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

30. maj 2022. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

30. maj 2022. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom