OIE

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

Robert Golob Pokret Sloboda pobedili izborima Sloveniji zelenim ekonomskim programom

Foto: Gibanje Svoboda

Objavljeno

26.04.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.04.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Donedavni predsednik Uprave GEN-I-ja Robert Golob je postigao istorijski uspeh na opštim izborima u Sloveniji sa Pokretom Sloboda, kojeg je osnovao pre samo tri meseca. Ekonomski program se oslanja na dekarbonizaciju i digitalizaciju, a energetski deo na obnovljive izvore i nuklearke.

Premijeru u tehničkom mandatu Janezu Janši se obilo o glavu što je krajem prošle godine uspeo u nameri da u državnoj kompaniji GEN-I dugogodišnji predsednik Uprave Robert Golob ostane bez te pozicije. U saradnji s jednom malom zelenom strankom, ovaj stručnjak za elektroenergetiku ju je već u januaru transformisao u svoj Pokret Sloboda (Gibanje Svoboda) i na izborima u Sloveniji 24. aprila osvojio 41 od 90 poslaničkih mesta u Državnom zboru.

Izlaznost je bila skoro 70 odsto, najviša od 2000. godine, čemu je doprinela kampanja nevladinih organizacija da se birači motivišu da glasaju. One su u borbi protiv autoritarnih tendencija vlade predvođene Janšinom desničarskom Slovenačkom demokratskom strankom (SDS) našle saveznika u Golobu i Pokretu Sloboda, koji imaju levo-liberalne stavove i promovišu klimatsku akciju i zaštitu životne sredine.

SDS će imati samo 27 zastupnika. Janši je ovo bio treći put da je po jedan mandat bio premijer i izgubio izbore.

Robert Golob je vanredni profesor na Fakultetu za elektrotehniku u Ljubljani. Već je u par navrata bio politički aktivan. Pre dve decenije je bio državni sekretar za energetiku, a zatim je 2002. osnovao preduzeće Strela-G. Iz njega je nastao GEN-I, firma za trgovanje i snabdevanje gasom i strujom. Posluje u okviru državne GEN energije i aktivna je širom Balkana i u drugim delovima Evrope.

Pobeda ove liste u Sloveniji je nastavak zelenog talasa u regionu, koji je dosad bio ograničen na glavne gradove: Zagreb, Skoplje, Prištinu, pa i samu Ljubljanu. Primetno je da biračima zaštita životne sredine i energetska tranzicija postaju sve važniji, pa su na te oblasti više pažnje počele da obraćaju i tradicionalne stranke.

Briga o životnoj sredini, ljudima, uz privredni razvoj

Golob je u predizbornoj kampanji izjavio da rešenja u energetici ne treba tražiti samo unutar Slovenije, već u celom regionu Alpe-Adrija, koji obuhvata delove svih susednih zemalja. Energetski sistem ne sme više da se oslanja na fosilni gas, a ni tečni prirodni gas (LNG), već na obnovljive izvore energije kao i na tehnologije nove generacije za nuklearnu energiju kojima ovladaju „zapadnoevropske institucije i države“, poručio je.

U programu stoji i da će biti analizirana mogućnost uvođenja malih modularnih reaktora. Pokret se zalaže i za maksimalno produžavanje radnog veka nuklearke Krško.

Pokret se zalaže za korišćenje nuklearne energije, uključujući mogućnost instaliranja malih modularnih reaktora

Golobova lista je odredila tri jednako važna stuba za svoje delovanje: brigu o životnoj sredini i ljudima i privredni razvoj. „Tehnološki napredak i uspešno suočavanje s klimatskim izazovima su izuzetna prilika za razvoj i rast održive, inkluzivne privrede. Podržaćemo ga digitalizacijom i ciljanim usmeravanjem evropskih sredstava“, piše u programu.

Fosilna goriva postaju prošlost

U Pokretu Sloboda kažu da nameravaju da u narednim decenijama smanje štetan uticaj na životnu sredinu i emisije gasova s efektom staklene bašte u Sloveniji, ali da istovremeno rade na energetskoj bezbednosti i nezavisnosti.

Golobova lista je u program uvrstila pravednu tranziciju za ljude i područja vezane za industriju uglja

„U bliskoj budućnosti moramo da pređemo na obnovljive izvore i zato moramo što pre da se prebacimo sa uglja, prirodnog gasa i fosilnih goriva na alternative pogodnije za životnu sredinu. Moramo se pobrinuti da ublažimo udare koje tranzicija donosi privredi i pojedincima“, stoji na vebsajtu. Naglasak je stavljen na pravednu tranziciju za ljude i krajeve vezane za industriju uglja.

Golobov pokret je obećao da će omogućiti korišćenje javnog zemljišta i objekata za proizvodnju zelene energije, a posebno onih mesta koja su u dometu postojeće infrastrukture ili su devastirana. Administrativne prepreke će biti uklonjene, ubrzaće se dekarbonizacija sistema daljinskog grejanja, dok će obaveza priključenja novih zgrada na gasnu mrežu biti ukinuta, piše u programu.

Država će više finansirati zelenu tranziciju

Dobit kompanija u državnom vlasništvu će biti usmeren u investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a više sredstava iz Evropske unije će biti namenjeno zelenoj tranziciji, istaknuto je. Ona mora uključivati upravljanje otpadom, održivu poljoprivredu, zaštitu životinja i odgovorno donošenje odluka o korišćenju nuklearne energije, dodaju u Pokretu Sloboda.

Pobednici izbora će pokušati da naprave široku koaliciju uključujući predstavnike stranaka koje su ostale ispod cenzusa

Objavio je i da namerava da podstakne korišćenje električnih automobila, prebacivanje teretnog saobraćaja na železnicu i ostvarivanje ustavnog prava na čistu vodu.

Danas treba da počnu pregovori o sastavljanju koalicione vlade i sa Socijalnim demokratama Tanje Fajon i Levicom Luke Meseca, kako je Golob rekao po proglašenju pobede. Oni će imati sedam odnosno pet mesta u skupštini, što znači da mu za osvajanje vlasti nisu potrebne obe te stranke. Štaviše, verovatni sledeći premijer je nagovestio da bi angažovao i stručne ljude iz dve liste koje su ostale ispod praga od četiri odsto glasova.

Komentara: (1)
Biljana / 29.04.2022.

Da li je moguće da naša Koalicija „Moramo“ prosto prepiše ovaj program? Pa da ga nauči napamet, i u svakoj prilici razgovetno deklamuje?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

26. april 2022. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

26. april 2022. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

26. april 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

26. april 2022. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje