Životna sredina

Zelena agenda donela Perparimu Rami pobedu na izborima za gradonačelnika Prištine

Perparim Rama pobedio izborima za gradonacelnika Pristine zelenom platformom

Foto: Përparim Rama / Facebook, Instagram

Objavljeno

19.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Politički autsajder Perparim Rama je poremetio kosovsku političku scenu tako što je sa svojom platformom održivog urbanog razvoja i poboljšanja kvaliteta vazduha pobedio na izborima za gradonačelnika Prištine. Nakon što je izabran, obećao je subvencije za zamenu kotlova i peći u domaćinstvima, pogotovo siromašnijima.

Opozicioni Demokratski savez Kosova (LDK) je postigao pun pogodak time što je Perparim Rama određen za kandidata za izbore za prvog čoveka Prištine. Ovaj arhitekta je došao iz Londona, gde se preselio 1992. godine, bez ikakvog političkog iskustva, ali uspeo je da u drugom krugu nadmaši učinak Arbena Vitije iz Samoopredeljenja (LVV) premijera Albina Kurtija za tek 1.700 glasova, ili 51 prema 49 odsto izašlih.

Čini se da je prelomna tačka bila u Raminoj zelenoj agendi, što potvrđuje trend koji se javlja na Balkanu. Tomislav Tomašević, koji je najveći deo života bio aktivista za zaštitu životne sredine, postao je ove godine gradonačelnik Zagreba, osvojivši rekordan broj glasova. Njegova zeleno-leva lista je uzela 23 od 47 odborničkih mesta u parlamentu glavnog grada Hrvatske.

Kandidati koji predlažu rešenja za zaštitu životne sredine dobijaju na podršci u velikim gradovima Jugoistočne Evrope

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj i lokalne vlasti rade na brojnim zelenim projektima, uključujući napore u održivoj mobilnosti. Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je na to mesto došao još 2012, oslanja se na održivi razvoj, zahvaljujući kojem je glavni grad Slovenije 2016. postao Evropska zelena prestonica.

Načini za rešavanje pogubne zagađenosti vazduha i gužvi u saobraćaju bili su centralne tačke u kampanji za lokalne izbore u Skoplju prošlog meseca. Opoziciona kandidatkinja Danela Arsovska uspela je da pobedi aktuelnog gradonačelnika Petra Šilegova.

Priština će posaditi četiri stabla po stanovniku

Građani i građanke su se opredelili da Perparim Rama vodi Prištinu, koja je bila poznata kao uporište vladajuće partije. Nakon pobede, izabrani gradonačelnik je kazao za Klan Kosova da će lokalne vlasti ponuditi domaćinstvima subvencije za zamenu starih kotlova i peći i uvođenje čistijih izvora.

Rama je ponovio da će tokom njegovog četvorogodišnjeg mandata biti posađeno 800.000 stabala, ili četiri po stanovniku! Među njegovim planovima je uspostavljanje zelenog prostora na 250 hektara i pravljenje koridora za pešake i bicikliste i korisnike drugih alternativnih vidova prevoza.

Priština će raditi na uvođenju čistijih izvora grejanja i merama energetske efikasnosti u domaćinstvima, poručuje Përparim Rama

Grad je suočen sa ekstremnom zagađenošću vazduha. Rama je izjavio da znatan broj porodica koristi ugalj za grejanje i da to mora da se promeni. Obećao je da će se gradska vlada u tom poduhvatu usredsrediti na podršku siromašnim domaćinstvima. Paket subvencija će biti uveden i za mere energetske efikasnosti u kućama i stanovima, rekao je.

U svom predizbornom programu, Perparim Rama je istakao da se kapacitet termoelektrane na lignit Kosovo B za daljinsko grejanje koristi samo polovično. Obavezao se da udvostruči snagu gradskog preduzeća za grejanje Termokos na 280 megavata.

U razvoju je i velik solarni termalni projekat za grejanje. Ta tehnologija omogućava da se vruća voda iz solarnih kolektora čuva ispod zemlje uz veoma male gubitke. Budući gradonačelnik je kazao i da će barem 20 odsto potražnje za toplom vodom u javnim zgradama biti pokriveno iz obnovljivih izvora energije.

Infrastruktura za parkiranje uključujući za električna vozila

Na Kosovu* se 94,9 odsto električne energije proizvodi iz uglja, što ga čini drugim u svetu u toj kategoriji. Tako korišćenje električnih automobila pravi više štete nego koristi u domenu emisija gasova s efektom staklene bašte.

Ipak, Rama je obećao da će pri izgradnji novih zgrada i onih koje se značajnije rekonstruišu morati da se uvede barem jedan punjač za električna vozila na svakih deset parking mesta. Budući gradonačelnik se obavezao da sprovede izgradnju velikih parkinga na šest lokacija pored centralnog dela Prištine i da će u toj zoni pešaci imati prednost, a za njima javni prevoz i alternativni vidovi saobraćaja.

Među njegovim idejama su i zamena neefikasnog javnog osvetljenja i postavljanje pametnih autobuskih stajališta na solarni pogon. Rama je izjavio da će urbanistička dokumentacija biti pripremljena za devet meseci.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća