Otpad

Gradonačelnik Tomašević rešava problem kabastog otpada u Zagrebu i štedi novac građana

Gradonacelnik Tomasevic sprovodi program zeleno-leve koalicije novi sistem zbrinjavanje kabastog otpada

Slika: Možemo!

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, bivši aktivista za zaštitu životne sredine, najavio je uvođenje novog sistema za upravljanje kabastim otpadom koji bi na godišnjem nivou trebalo da uštedi gradu 33 miliona kuna (4,4 miliona evra). Tomašević na taj način sprovodi program svoje zeleno-leve koalicije Možemo!, koji na prvo mesto stavlja energetsku tranziciju, upravljanje otpadom i vodama, održivu mobilnost, cirkularnu ekonomiju.

Tomislav Tomašević je krajem maja rekordnim rezultatom pobedio na izborima. Moglo bi se reći da je njegova pobeda, kao aktiviste za zaštitu životne sredine od 16. godine, ali i koalicije Možemo! veliki rezutat u regionu bivše SFRJ za pokrete, udruženja, nevladine organizacije i sve građane koji se bore za veću zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

„Zagrepčanke i Zagrepčani su plaćali jednu od najviših cijena za zbrinjavanje glomaznog otpada od čak 1.800 kuna po toni. Za usporedbu, Rijeka po toni plaća 1.100, a Samobor 650 kuna. Bila je to cijena koju smo plaćali zbog ovisnosti o vanjskim tvrtkama jer je bivša gradska uprava odbijala izgraditi vlastiti sustav oporabe glomaznog otpada“, izjavio je on na predstavljanju novog sitema za upravljanje kabastim otpadom.

Za zbrinjavanje kabastog otpada Zagreb je angažovao privatne firme, a sada će to raditi sam

On je istakao da su gradske vlasti u junu krenule da ustanovljavaju sopstveni sistem za upravljanje kabastim otpadom. Prvo je uređen plato za razdvajanje ovog otpada kako bi se iz njega izvlačile vredne sirovine poput drveta i metala koje Grad može prodati, a zatim i objavljen tender za kupovinu dve drobilice za ostatke kabastog otpada koje će se finansirati iz fondova Evropske unije. Dok ove drobilice ne budu najavljene, biće iznajmljena jedna drobilica.

Tomašević je naveo da je Grad poništio tender za zbrinjavanje kabastog otpada od strane privatnih firmi, koji bi važio naredne dvije godine.

Novi sistem za upravljanje kabastim otpadom doneće godišnju uštedu koja je dovoljna za gradnju jednog vrtića

„U samo dva mjeseca uspjeli smo postaviti osnove za preuzimanje obrade glomaznog otpada čime ćemo Zagrepčankama i Zagrepčanima godišnje uštedjeti 33 milijuna kuna. Za usporedbu, za te novce se može izgraditi novi vrtić za oko 200 djece”, istakao je Tomašević.

Uvođenje novog sistema za upravljanje kabastim otpadom izazvalo je zastoj u njegovom otklanjanju sa zagrebačkih ulica, pa je gradonačelnik zahvalio stanovnike glavnog grada Hrvatske na strpljenju i zamolio ih za još malo strpljenja dok novi sistem ne profunkcioniše.

„Ono što smo najavili u kampanji i programu sada ostvarujemo: usluge koje gradska poduzeća mogu obavljati jeftinije od privatnih vraćamo u Grad, umjesto da za njih plaćamo dvostruko više nego neki drugi gradovi“, naglasio je Tomašević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva