Otpad

Gradonačelnik Tomašević rešava problem kabastog otpada u Zagrebu i štedi novac građana

Gradonacelnik Tomasevic sprovodi program zeleno-leve koalicije novi sistem zbrinjavanje kabastog otpada

Slika: Možemo!

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, bivši aktivista za zaštitu životne sredine, najavio je uvođenje novog sistema za upravljanje kabastim otpadom koji bi na godišnjem nivou trebalo da uštedi gradu 33 miliona kuna (4,4 miliona evra). Tomašević na taj način sprovodi program svoje zeleno-leve koalicije Možemo!, koji na prvo mesto stavlja energetsku tranziciju, upravljanje otpadom i vodama, održivu mobilnost, cirkularnu ekonomiju.

Tomislav Tomašević je krajem maja rekordnim rezultatom pobedio na izborima. Moglo bi se reći da je njegova pobeda, kao aktiviste za zaštitu životne sredine od 16. godine, ali i koalicije Možemo! veliki rezutat u regionu bivše SFRJ za pokrete, udruženja, nevladine organizacije i sve građane koji se bore za veću zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

„Zagrepčanke i Zagrepčani su plaćali jednu od najviših cijena za zbrinjavanje glomaznog otpada od čak 1.800 kuna po toni. Za usporedbu, Rijeka po toni plaća 1.100, a Samobor 650 kuna. Bila je to cijena koju smo plaćali zbog ovisnosti o vanjskim tvrtkama jer je bivša gradska uprava odbijala izgraditi vlastiti sustav oporabe glomaznog otpada“, izjavio je on na predstavljanju novog sitema za upravljanje kabastim otpadom.

Za zbrinjavanje kabastog otpada Zagreb je angažovao privatne firme, a sada će to raditi sam

On je istakao da su gradske vlasti u junu krenule da ustanovljavaju sopstveni sistem za upravljanje kabastim otpadom. Prvo je uređen plato za razdvajanje ovog otpada kako bi se iz njega izvlačile vredne sirovine poput drveta i metala koje Grad može prodati, a zatim i objavljen tender za kupovinu dve drobilice za ostatke kabastog otpada koje će se finansirati iz fondova Evropske unije. Dok ove drobilice ne budu najavljene, biće iznajmljena jedna drobilica.

Tomašević je naveo da je Grad poništio tender za zbrinjavanje kabastog otpada od strane privatnih firmi, koji bi važio naredne dvije godine.

Novi sistem za upravljanje kabastim otpadom doneće godišnju uštedu koja je dovoljna za gradnju jednog vrtića

„U samo dva mjeseca uspjeli smo postaviti osnove za preuzimanje obrade glomaznog otpada čime ćemo Zagrepčankama i Zagrepčanima godišnje uštedjeti 33 milijuna kuna. Za usporedbu, za te novce se može izgraditi novi vrtić za oko 200 djece”, istakao je Tomašević.

Uvođenje novog sistema za upravljanje kabastim otpadom izazvalo je zastoj u njegovom otklanjanju sa zagrebačkih ulica, pa je gradonačelnik zahvalio stanovnike glavnog grada Hrvatske na strpljenju i zamolio ih za još malo strpljenja dok novi sistem ne profunkcioniše.

„Ono što smo najavili u kampanji i programu sada ostvarujemo: usluge koje gradska poduzeća mogu obavljati jeftinije od privatnih vraćamo u Grad, umjesto da za njih plaćamo dvostruko više nego neki drugi gradovi“, naglasio je Tomašević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

24. avgust 2021. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

24. avgust 2021. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

24. avgust 2021. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

24. avgust 2021. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada