Životna sredina

Skoplje plaća građanima da se prebace na inverter klime za grejanje

Skoplje inverter klime grejanje

Slika: Grad Skoplje

Objavljeno

05.10.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2020.

Komentari

0

Podeli

Grad Skoplje je saopštio da se 4.382 domaćinstva prijavilo za kupovinu inverter klimatizacionih uređaja. Ona moraju i da predaju svoje šporete i peći na drva i kotlove na lož-ulje, a imaju pravo na do 62.000 denara odnosno hiljadu evra. Mera je uvedena za unapređenje kvaliteta vazduha.

Komunalne službe u prestonici Severne Makedonije su proteklog vikenda od stanovnika opštine Šuto Orizari prikupljale šporete i peći na drva i kotlove na lož-ulje. Skoplje je privremeno prekinulo prijave za prebacivanje na inverter klima-uređaje uz subvencije, nakon što je onlajn formular popunilo 4,282 porodice, i saopštilo da će produžiti poziv ukoliko posle aktuelne runde ostane sredstava u budžetu. Od toga je 123 prijava bilo iz pomenute opštine, poznatije kao Šutka.

Program za modernizaciju grejanja je vredan i do 62.000 denara ili hiljadu evra po domaćinstvu. Grad ga je pokrenuo u okviru napora širom zemlje da se smanji zagađenost vazduha.

Gradska vlada će proveravati da li su korisnici ugradili inverter klime

Grad Skoplje je takođe zamolio građane da budu strpljivi dok se obrađuju prijave i ukazao na to da će kontrolisati da li su inverter klima-uređaji zaista instalirani.

Planirano je više predavanja za građane o potrebi da pređu na čistija rešenja za grejanje

Javni poziv je bio upućen onima koji su kupili te sisteme od početka godine, a trebalo je da traje do kraja novembra. Gradska vlada je navela da će održati predavanja u više opština o potrebi da se uklone stare peći na drva i kotlovi na lož-ulje. Kisela Voda je prva po broju prijava – 786. Iz Aerodroma, najnaseljenije opštine, došlo je 375.

Besplatno prikupljanje poljoprivrednih ostataka, subvencije za čišćenje dimnjaka

Ovaj grad sa 811.000 stanovnika je već nekoliko godina među najzagađenijim prestonicama sveta, po indikatorima kvaliteta vazduha.

Što se tiče drugih mera, Skoplje isplaćuje do 120 denara (19,4 evra) po domaćinstvu za čišćenje dimnjaka. Osim toga, besplatno prikuplja ostatke sa polja da ih poljoprivrednici ne bi spaljivali.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

5. oktobar 2020. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

5. oktobar 2020. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

5. oktobar 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

5. oktobar 2020. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.