Električna energija

Kopač poručio Kosovu* da termoelektrane na ugalj nemaju budućnost

Kopac Kosovu termoelektrane ugalj nemaju buducnost

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

02.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

S otvaranjem tržišta rastu računi za struju, a vlada mora da se pobrine da se to desi postepeno, upozorio je poslanike Skupštine Kosova* direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. Naglasio je da svi napori treba da budu usmereni na energiju iz obnovljivih izvora i da nema budućnosti za elektrane na ugalj.

Regulatorna tela za državnu pomoć na Kosovu* počela su da sprovode istrage povodom podrške vlade sektorima energije iz uglja i obnovljivih izvora, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač tokom prezentacije tamošnjeg napretka u primeni Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. On je, obraćajući se parlamentarcima preko video-veze, preporučio uvođenje poreza na električnu energiju proizvedenu iz lignita.

Porez na struju iz uglja treba koristiti za zaštitu ranjivih grupa na Kosovu*, izjavio je Kopač

Sistem treba da bude osmišljen tako da se taj namet postepeno povećava i da se prihod usmeri ranjivim zajednicama, dodao je. Otvaranje tržišta dovodi do porasta cena struje, ali to mora da se vremenski razvuče u manje korake, jer bi drastični skokovi mogli da dovedu do „revolucije“, kaže Kopač.

Ne veliki nego stvarni koraci

„Svaki ozbiljan političar mora da kreće napred. Ne velikim koracima, već stvarnim koracima“, izjavio je, kako prenosi Kallxo.com. Termoelektrane na ugalj nemaju budućnost, a svi napori moraju da budu usmereni u obnovljivu energiju, naglasio je šef Energetske zajednice.

Ugljenik ne bi počeo da se naplaćuje preko noći po punoj ceni

Na Kosovu* se beleži najviši udeo uglja u proizvodnji energije, 90 odsto, i najviše emisije ugljen-dioksida po glavi stanovnika na Zapadnom Balkanu, podsetio je Kopač. Ponovio je da je u Evropskoj uniji cena CO2 i njegovih ekvivalenata iznad 50 evra po toni i ukazao na to da bi pomenuti porez udvostručio cene struje.

Ipak, Kopač je priznao da ta promena ne može da se desi preko noći. Sekretarijat je u preporukama naveo da bi Kosovo* trebalo da usvoji zakon o klimi sa jasnim i obavezujućim zadacima vezanim za dekarbonizaciju, u skladu sa Sofijskom deklaracijom.

Planiranje i zakonodavstvo treba da idu brže

Takođe bi trebalo da osnuje svoj fond za pravednu tranziciju i da odredi kvote za aukcije za energiju iz obnovljivih izvora, stoji u dokumentu. Kopač je istakao da je važno sastaviti plan za gašenje termoelektrane na ugalj Kosovo A i obezbeđivanje sredstava iz međunarodnih fondova za „neodložnu“ rekonstrukciju sistema Kosovo B.

Što se tiče liberalizacije tržišta, rekao je da Regulatorni ured za energiju (ERO) od 2018. odlaže otvaranje za potrošače na mrežama napona od 35 i 10 kilovolti.

Kosovo* treba da obezbedi sredstva iz međunarodnih fondova za „neodložnu“ rekonstrukciju termoelektrane na ugalj Kosovo B

Kosovska Komisija za državnu pomoć je u decembru ustanovila da je sistem fidin tarifa za podršku fotonaponskim pogonima ukupne snage 20 megavata bila nezakonita. Kosovo* prelazi sa fidin tarifa na podršku zasnovanu na tržišnim mehanizmima, ali taj postupak treba da se ubrza, naglašava Kopač.

Sekretarijat preporučuje uvođenje moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana. Saopštio je da bi kvalitet vazduha mogao da se unapredi uvođenjem takse za ulazak automobila u centar Prištine i podsticajima za efikasne peći u domaćinstvima.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. jun 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. jun 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. jun 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

2. jun 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije