Električna energija

ESM će do kraja godine početi da obračunava cenu emisija CO2 za svoje termoelektrane

ESM ce do kraja godine poceti da obracunava cenu emisija CO2 za svoje termoelektrane

Termoelektrana Bitolj (slika: ESM)

Objavljeno

02.04.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.04.2021.

Komentari

0

Podeli

Državna elektroprivreda Elektrani na Severna Makedonija (ESM) planira da do kraja godine započne obračunavanje cene za emisije ugljen-dioksida iz svojih termoelektrana.

Sekretarijat Energetske zajednice pozvao je sve proizvođače električne energije u ugovornim stranama da uz njegovu podršku osmisle i primene interni sistem za obračun cene emisija CO2, ali zasad je samo ESM prihvatio ovaj predlog.

Sekretarijat Energetske zajednice pozvao je sve elektroprivrede da počnu da obračunavaju cenu emisija

Poziv je usledio nakon preporuka iz studije o opcijama za uvođenje takse na CO2, koju je pripremio Sekratarijat, u kojima se navodi da je postepeno uvođenje takse na ugljenik najoptimalniji pristup za elektroenergetski sektor. Studija je, takođe, istakla da je uvođenje nacionalnih sistema za oporezivanje bolje od uvođenja prekogranične takse koju priprema EU.

ESM će uključiti cenu CO2 u sve investicione odluke

„Državni proizvođač električne energije u Severnoj Makedoniji, kompanija ESM, planira da do kraja godine osmisli i primeni interni mehanizam za obračun cena emisija ugljen-dioksida iz svojih termoelektrana“, saopštio je Sekretarijat,koji će kompaniji pomoći da obavi ovaj posao.

Cena CO2 biće sastavni deo svih investicionih odluka, a njen iznos biće određen na osnovu tržišne cene u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS).

Poziv Sekretarijata odnosi se i na Elektroprivredu Srbije (EPS), Elektroprivredu Bosne i Hercegovine BiH (EPBiH), Elektroprivredu Republike Srpske (ERS) i kosovski KEK.

Naravno, ne treba zaboraviti da je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već u nacionalnom sistemu za trgovanje emisijama koji je na državnom nivou Crna Gora uvela 2020. I Crna Gora je ugovorna strana Energetske zajednice.

Kopač: ESM će lakše ulaganje sa niskim udelom ugljenika i malim rizikom

Direktor Sekretarijata Janez Kopač pohvalio je ESM jer je prva elektroprivreda u ugovornim stranama Energetske zajednice koja se obavezala da će uvesti interne cene CO2.

„Dobrovoljne inicijative po principu bottom-up, poput ove, omogućiće nam da ubrzamo prelazak na klimatski održiv energetski sektor. Obračunavanjem cene CO2 će olakšati ESM-u da identifikuje mogućnosti za ulaganja u projekte sa niskim emisijama CO2 i malim rizikom, u situaciji kada zakonska obaveza za tako nešto još ne postoji”, dodao je on.

Kovačevski: Naša je obaveza da smanjimo rizik u poslovanju koji donosi obračun takse na emisije

Predsednik odbora direktora i izvršni direktor ESM Vasko Kovačevski izjavio je da su smanjenje rizika u poslovanju koji donosi neminovno uvođenje takse na CO2, kao i postepeno smanjivanje emisija CO2 obaveza koju kompanija ima prema akcionarima, kupcima i zaposlenima.

„Ponosan sam što će ESM predvoditi uvođenje internih cena za CO2 u Energetskoj zajednici“, istakao je Kovačevski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

2. april 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

2. april 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

2. april 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

2. april 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.