Životna sredina

Postepeno uvođenje takse na CO2 uz integraciju tržišta najbolja opcija za Energetsku zajednicu

taksa na CO2-Energetska zajednica

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Objavljeno

21.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je studiju o modelu za uvođenje takse na emisije CO2 u ugovornim stranama, u kojoj se postepeno uvođenje takse uz integraciju tržišta preporučuje kao najisplativija i najodrživija opcija. Cij studije bio je da se predloži model koji bi doprineo dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora i daljinskog grejanja u ovim zemljama uz izbegavanje ili svođenje na najmanju meru negativnih socijalnih i ekonomskih efekata.

Scenario prema kojem bi se takse na CO2 uvodile postepeno, uz integraciju tržišta, predviđa uvođenje takse u ugovornim stranama što je pre moguće i na koordinisan način, uz postepeno smanjivanje udela dozvoljenih emisija tokom tranzicionog perioda, navodi se u saopštenju sekretarijata.

Tranzicioni period bi omogućio ugovornim stranama koje zavise od uglja da se lakše prilagode

Tokom tranzicionog perioda, primenjivali bi se različiti vremenski rokovi i različite stope za smanjenje procenta dozvoljenih emisija u zavisnosti od situacije u pojedinačnim ugovornim stranama kako bi se omogućilo zemljama koje zavise od uglja da se lakše prilagode i kako bi se potrošači zaštitili od visokih cena električne energije i gasa.

Preporučeni scenario bi omogućio da se tranzicija uglavnom odvija bez teškoća

Konsultanti koji su izradili studiju, Kantor Management Consultant SA i E3 Modelling, smatraju da bi ovaj scenario omogućio da se tranzicija odvija relativno glatko, dok bi uvođenje takse na ovaj način imalo pozitivan ukupni uticaj na privredu i zaposlenost.

Scenario predviđa pet faza za pristupanje EU ETS

Scenario predviđa pet faza za pristupanje sistemu trgovanja emisionim jedinicama Evropske unije (EU ETS), što se u nekom trenutku očekuje od svih zemalja kandidata za članstvo u uniji. Te faze uključuju naplatu taksi i trgovanje unutar zemalja na početku procesa, potom prekograničnu trgovinu u okviru Energetske zajednice uz poštovanje pravila EU ETS u tranzicionom periodu i, na kraju, puno pristupanje EU ETS.

Studija je uzela u obzir i uvođenje prekogranične takse na emisije ugljen-dioksida (eng. carbon border adjustment mechanism) koju priprema Evopska komisija, a koja može uticati na uvoz električne energije u EU iz ugovornih strana Energetske zajednice.

Pri izradi studije, Kantor i E3 Modelling ispitivali su nekoliko različitih scenarija, uključujući i dva koja predviđaju fragmentirana tržišta, umesto integracije, ali koji bi potrošače izložili naglim skokovima cena. Još jedan scenario, koji predviđa da se taksa na CO2 uopšte ne uvodi, bi bio neodrživ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

21. januar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

21. januar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

21. januar 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

21. januar 2021. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...