Klimatske promene

EU: Taksa na CO2 za uvoznu robu je pitanje opstanka naše industrije

taksa na co2 uvozna roba EU timmermans

Frans Timmermans (slika: Vimeo/Global Counsel)

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija će uvesti prekograničnu taksu na emisije ugljen-dioksida za sve zemlje koje se ne obavežu na smanjenje svojih emisija, izjavio je Frans Timmermans, izvršni potpredsednik Evropske komisije, zadužen  za Evropski zeleni dogovor.

Evropska komisija trebalo bi do kraja juna da pripremi predlog za prekogranični mehanizam za prilagođavanje ugljen-dioksida (eng. Carbon border adjustment mechanism), u sklopu paketa klimatskih zakona čiji je cilj smanjenje emisije za 55% do 2030. godine, preneo je Euractiv.

Ova prekogranična taksa odnosila bi se na robu iz zemalja koje ne oporezuju emisije CO2, pa bi mogla da veoma teško pogodi i region, osim Crne Gore, koja je već uvela mehanizam za oporezivanje sličan Sistemu za trgovanje emsijama EU (EU ETS).

EU na ovaj način želi da zaštiti svoju privredu i spreči da kompanije presele svoju proizvodnju u druge delove sveta gde se ne oporezuju emisije (eng. carbon leakage).

Što više zemalja uvede oporezivanje CO2, to će potreba za prekograničnom taksom biti manja

Na onlajn skupu koji je organizovala konsultantska kuća Global Counsel, Frans Timmermans je izrazio nadu da će i drugi glavni emiteri, poput EU, uskoro usvojiti mehanizme za oporezivanje CO2, i naveo da je Kina postavila cilj da do 2060. bude klimatski neutralna, a nova američka administracija je najavila da će opet potpisati Pariski sporazum.

„Što više zemalja usvoji sisteme za oporezivanje CO2, to će biti manja potreba za uvođenjem prekograničnog mehanizma, i to je ono čemu težimo“, izjavio je on.

Timmermans: Moraćemo da zašitimo EU

26. Konferencija država članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama (COP 26) trebalo bi da se održi u novembru i tada je krajnji rok za skoro 200 zemalja da se obaveže na veće smanjenje emisija.

Na pitanje da li će EU unilateralno uvesti prekograničnu taksu na CO2 ako COP 26 ne bude uspešan, Timmermans je odgovorio: „Da, da, nema dileme.“

On je objasnio da se plan oporavka EU dobrim delom zasniva na Evropskom zelenom dogovoru što podrazumeva investicije u transformaciju industrije. Taj posao će, kako je dodao, biti težak i skup, uz rizik da kompanije presele svoju proizvodnju izvan EU, pa neke mere moraju da se preduzmu.

„To je pitanje opstanka naše industrije. Ako drugi neće da idu u istom pravcu kao mi, onda ćemo morati da zaštitimo Evropsku uniju od narušavanja konkurencije i od odlaska kompanija“, objasnio je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

20. januar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

20. januar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

20. januar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

20. januar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena