Životna sredina

Si Đinping: Kina će biti klimatski neutralna do 2060. godine

Si Djinping Kina ugljenicna neutralnost

Slika: Xinhua

Objavljeno

23.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kina, zemlja sa najvećim emisijama gasova sa efektom staklene bašte na planeti, obavezala se da do 2060. godine postane ugljenično neutralna što znači da će količina emisija CO2 koju proizvede biti ista kao količina emisija koju raznim aktivnostima smanji ili spreči.

Obećanje je dao kineski predsednik Si Đinping tokom govora na 75. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Jinping se obratio skupštini putem video linka.

Obećanje je dao kineski predsednik Si Đinping tokom zasedanja skupštine UN

Inače, prošle nedelje tokom virtuelnog samita EU – Kina, Unija, koja je obećala da će biti ugljenično neutralna do 2050, pozvala je Kinu da pokaže sličnu vrstu posvećenosti u borbi protiv klimatskih promena.

Čovečanstvo bi trebalo da pokrene zelenu revoluciju

Kako je na svom sajtu preneo Državni savet Narodne Republike Kine, Si je rekao da bi čovečanstvo trebalo da pokrene zelenu revoluciju i ubrza put ka uspostavljanju zelenog razvoja i načina života koji podržava prirodu, kako bi sačuvao životnu sredinu i učinio Majku Zemlju boljim mestom za sve.

Kina planira da emisije CO2 dostignu vrhunac pre 2030.

Kina će, kako je naveo, povećati svoje Nacionalno utvrđene doprinose za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte usvajanjem striktnijih politika i mera. Kina planira da emisije CO2 dostignu vrhunac pre 2030, a da ugljeničnu neutralnost dostigne pre 2060, rekao je Si, i pozvao zemlje da teže inovativnom, koordinisanom, zelenom i otvorenom razvoju za sve.

Nacionalno utvrđeni doprinosi (eng. Nationally Determined Contributions – NDCs) su nacionalni planovi svake potpisnice Pariskog sporazuma za smanjenje nacionalnih emisija i prilagođavanje uticajima klimatskih promena.

Četiri lekcije pandemije COVID-19

Okosnica govora kineskog predsednika tokom obraćanja skupštini UN bile su četiri lekcije koje je pandemija COVID-19 donela ljudskom društvu. Jedna od njih je zelena revolucija, a ostale tri su globalno selo, ekonomska globalizacija i sistem globalnog upravljanja.

Inače, Kina je odgovorna za 28% globalnih emisija CO2.

Zbog blokade izazvane pandemijom korona virusa, emisije su u Kini od februara do marta smanjenje oko 25%. Ali, nakon ukidanja restrikcija, emisije su vrlo brzo porasle, pa su u maju uvećane 4-5% na godišnjem nivou. Glavni izvori su bile elektrane na ugalj, industrija, drumski i vazdušni saobraćaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

23. septembar 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

23. septembar 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

23. septembar 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

23. septembar 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E