Električna energija

Kantor i E3 pripremaju studiju za uvođenje takse na CO2 u članicama Energetske zajednice

Kantor E3 studija taksa na CO2 Energetska zajednica

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum firmi Kantor Management Consultant SA i E3 modeling biće zadužen za pripremu studije o uvođenju takse na emisije CO2 u ugovornim stranama Energetske zajednice.

Kantor i E3 dobili su posao na javnom pozivu za pružanje konsultantskih usluga koji je u oktobru objavio Sekretarijat Energetske zajednice.

Cilj studije je priprema efikasnog mehanizma za određivanje takse na emisije CO2

Cilj studije je analiza i predlaganje efikasnog modela za definisanje takse na emisije CO2, koji bi doprineo dekarbonizaciji elektroenergetskih sektora ugovornih strana Energetske zajednice na ekonomski isplativ i društveno prihvatljiv način, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Bilo koji budući mehanizam za određivanje takse trebalo bi da omogući tranzicioni period za ugovorne strane

Model bilo kog budućeg mehanizma za određivanje takse na CO2 trebalo bi da omogući tranzicioni period za svaku od ugovornih strana (u sklopu pojedinačnog rešenja ili rešenja koje bi bilo usvojeno na nivou cele Energetske zajednice) i da pripremi ugovorne strane za pridruživanje EU ETS sistemu u u budućnosti.

Sekretarijat će osigurati da predstavnici ugovornih strana budu aktivno uključeni u proces

Model bi, takođe, trebalo da sadrži rešenja za pravičnu raspodelu sredstava kojim raspolažu ugovorne strane i da umanji uticaj na adekvatnost sistema i sigurnost snabdevanja, istakao je Sekretarijat.

Tokom pripreme studije, Sekretarijat će osigurati da stručnjaci ugovornih strana budu aktivno uključeni u proces.

To će biti urađeno i kroz postojeća tela i platforme Energetske zajednice, kao što su Stalna grupa na visokom nivou, Odbor za energiju i klimu i njegova Tehnička radna grupa, platforma za proizvodne kompanije – GENEnC, Radna grupa za zaštitu životne sredine, ali i preko nacionalnih institucija zaduženih za socijalnu zaštitu, javne prihode, građanske inicijative i drugih zainteresovanih strana u ugovornim stranama.

Početni sastanak u okviru pripreme studije održan je 20. januara u Beču.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

4. februar 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

4. februar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

4. februar 2020. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

4. februar 2020. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group