Električna energija

Kantor i E3 pripremaju studiju za uvođenje takse na CO2 u članicama Energetske zajednice

Kantor E3 studija taksa na CO2 Energetska zajednica

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum firmi Kantor Management Consultant SA i E3 modeling biće zadužen za pripremu studije o uvođenju takse na emisije CO2 u ugovornim stranama Energetske zajednice.

Kantor i E3 dobili su posao na javnom pozivu za pružanje konsultantskih usluga koji je u oktobru objavio Sekretarijat Energetske zajednice.

Cilj studije je priprema efikasnog mehanizma za određivanje takse na emisije CO2

Cilj studije je analiza i predlaganje efikasnog modela za definisanje takse na emisije CO2, koji bi doprineo dekarbonizaciji elektroenergetskih sektora ugovornih strana Energetske zajednice na ekonomski isplativ i društveno prihvatljiv način, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Bilo koji budući mehanizam za određivanje takse trebalo bi da omogući tranzicioni period za ugovorne strane

Model bilo kog budućeg mehanizma za određivanje takse na CO2 trebalo bi da omogući tranzicioni period za svaku od ugovornih strana (u sklopu pojedinačnog rešenja ili rešenja koje bi bilo usvojeno na nivou cele Energetske zajednice) i da pripremi ugovorne strane za pridruživanje EU ETS sistemu u u budućnosti.

Sekretarijat će osigurati da predstavnici ugovornih strana budu aktivno uključeni u proces

Model bi, takođe, trebalo da sadrži rešenja za pravičnu raspodelu sredstava kojim raspolažu ugovorne strane i da umanji uticaj na adekvatnost sistema i sigurnost snabdevanja, istakao je Sekretarijat.

Tokom pripreme studije, Sekretarijat će osigurati da stručnjaci ugovornih strana budu aktivno uključeni u proces.

To će biti urađeno i kroz postojeća tela i platforme Energetske zajednice, kao što su Stalna grupa na visokom nivou, Odbor za energiju i klimu i njegova Tehnička radna grupa, platforma za proizvodne kompanije – GENEnC, Radna grupa za zaštitu životne sredine, ali i preko nacionalnih institucija zaduženih za socijalnu zaštitu, javne prihode, građanske inicijative i drugih zainteresovanih strana u ugovornim stranama.

Početni sastanak u okviru pripreme studije održan je 20. januara u Beču.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

19 маја 2022 - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom