Električna energija

TENDER: Priprema studije za uvođenje takse na CO2 u članicama Energetske zajednice

TENDER-studija-taksa-na-CO2-Energetska-zajednica

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je tender za izbor konsultanata za pripremu studije o uvođenju takse na emisije ugljen-dioksida u ugovornim stranama Energetske zajednice. Rok za dostavljanje ponuda je 25. novembar.

Energetska zajednica traži konsultante da pripreme studiju o modelu poreza na CO2 za Energetsku zajednicu, naveo je Sekretarijatu u saopštenju.

Cilj ovog projekta, kako se objašnjava, je analiza i predlaganje efikasnog modela za porez na emisije CO2, koji će doprineti dekarbonizaciji u sektorima električne energije u ugovornim stranama Energetske zajednice (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Severna Makedonija, Gruzija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina) na ekonomičan i društveno prihvatljiv način.

Rezultat konsultantskih usluga bi trebalo da bude: a) pregled raspoloživih politika i mera za pokretanje procesa dekarbonizacije elektroenergetskog sektora putem poreza na CO2 u ugovornim stranama Energetske zajednice; b) detaljna evaluacija ovih politika i mera, c) preporuka za model takse na CO2, procena vremena potrebnog za uvođenje i potrebnih sredstava za svaku ugovornu stranu, kao i u slučaju uvođenja na nivou Energetske zajednice, navodi se u javnom pozivu.

Ugovor bi trebalo da traje od decembra 2019. do septembra 2020. godine.

Sekretarijat je nedavno objavio studiju o subvencijama za ugalj i porezu na CO2

U poslednje vreme bilo je više signala da bi emisije ugljen-dioksida u ugovornim stranama Energetske zajednice mogle biti oporezovane, kao što je to slučaj u Evropskoj uniji.

U februaru ove godine David Žarković, direktor Sektora za trgovinu na slobodnom tržištu Elektroprivrede Srbije (EPS), izjavio je da se „šuška“ da bi EU mogla da uvede taksu na CO2 za zemlje Zapadnog Balkana što bi moglo da bude veliki udar na cenu električne energije.

Sekretarijat je u martu pozvao ugovorne strane da uvedu porez na CO2

Dva meseca kasnije Sekretarijat Energetske zajednice objavio je preliminarne rezultate studije o subvencijama za elektrane na ugalj i pozvao ugovorne strane da uvedu porez na CO2.

Sekretarijat je zatim u junu objavio konačne rezultate studije koji su pokazali da priznavanje skrivenih subvencija, kao što su troškovi kapitala i emisija CO2, povećavaju proizvodnu cenu električne energije iz uglja na više od 65 EUR/MWh.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (1)
Radovan Stojanović / 04.11.2020.

Poštovani, kada će se znati uslovi za naknade za smanjenje CO2 u vazduha po cijenama na berzi, za Crnu Goru.Kao i finansiranje takvih projekata iz oblasti biljne proizvodnje, a koji u procesu fotosinteze 24h koriste samo CO2.Srdačni pozdrav! Radovan Stojanović/Udruženje konsultanata Crne Gore./

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. oktobar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. oktobar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

15. oktobar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

15. oktobar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije