Električna energija

TENDER: Priprema studije za uvođenje takse na CO2 u članicama Energetske zajednice

TENDER-studija-taksa-na-CO2-Energetska-zajednica

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je tender za izbor konsultanata za pripremu studije o uvođenju takse na emisije ugljen-dioksida u ugovornim stranama Energetske zajednice. Rok za dostavljanje ponuda je 25. novembar.

Energetska zajednica traži konsultante da pripreme studiju o modelu poreza na CO2 za Energetsku zajednicu, naveo je Sekretarijatu u saopštenju.

Cilj ovog projekta, kako se objašnjava, je analiza i predlaganje efikasnog modela za porez na emisije CO2, koji će doprineti dekarbonizaciji u sektorima električne energije u ugovornim stranama Energetske zajednice (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Severna Makedonija, Gruzija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina) na ekonomičan i društveno prihvatljiv način.

Rezultat konsultantskih usluga bi trebalo da bude: a) pregled raspoloživih politika i mera za pokretanje procesa dekarbonizacije elektroenergetskog sektora putem poreza na CO2 u ugovornim stranama Energetske zajednice; b) detaljna evaluacija ovih politika i mera, c) preporuka za model takse na CO2, procena vremena potrebnog za uvođenje i potrebnih sredstava za svaku ugovornu stranu, kao i u slučaju uvođenja na nivou Energetske zajednice, navodi se u javnom pozivu.

Ugovor bi trebalo da traje od decembra 2019. do septembra 2020. godine.

Sekretarijat je nedavno objavio studiju o subvencijama za ugalj i porezu na CO2

U poslednje vreme bilo je više signala da bi emisije ugljen-dioksida u ugovornim stranama Energetske zajednice mogle biti oporezovane, kao što je to slučaj u Evropskoj uniji.

U februaru ove godine David Žarković, direktor Sektora za trgovinu na slobodnom tržištu Elektroprivrede Srbije (EPS), izjavio je da se „šuška“ da bi EU mogla da uvede taksu na CO2 za zemlje Zapadnog Balkana što bi moglo da bude veliki udar na cenu električne energije.

Sekretarijat je u martu pozvao ugovorne strane da uvedu porez na CO2

Dva meseca kasnije Sekretarijat Energetske zajednice objavio je preliminarne rezultate studije o subvencijama za elektrane na ugalj i pozvao ugovorne strane da uvedu porez na CO2.

Sekretarijat je zatim u junu objavio konačne rezultate studije koji su pokazali da priznavanje skrivenih subvencija, kao što su troškovi kapitala i emisija CO2, povećavaju proizvodnu cenu električne energije iz uglja na više od 65 EUR/MWh.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (1)
Radovan Stojanović / 04.11.2020.

Poštovani, kada će se znati uslovi za naknade za smanjenje CO2 u vazduha po cijenama na berzi, za Crnu Goru.Kao i finansiranje takvih projekata iz oblasti biljne proizvodnje, a koji u procesu fotosinteze 24h koriste samo CO2.Srdačni pozdrav! Radovan Stojanović/Udruženje konsultanata Crne Gore./

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska kriza drma region privreda trazi pomoc da bi se izbegla otpustanja i inflacija

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice