Električna energija

TENDER: Priprema studije za uvođenje takse na CO2 u članicama Energetske zajednice

TENDER-studija-taksa-na-CO2-Energetska-zajednica

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je tender za izbor konsultanata za pripremu studije o uvođenju takse na emisije ugljen-dioksida u ugovornim stranama Energetske zajednice. Rok za dostavljanje ponuda je 25. novembar.

Energetska zajednica traži konsultante da pripreme studiju o modelu poreza na CO2 za Energetsku zajednicu, naveo je Sekretarijatu u saopštenju.

Cilj ovog projekta, kako se objašnjava, je analiza i predlaganje efikasnog modela za porez na emisije CO2, koji će doprineti dekarbonizaciji u sektorima električne energije u ugovornim stranama Energetske zajednice (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Severna Makedonija, Gruzija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina) na ekonomičan i društveno prihvatljiv način.

Rezultat konsultantskih usluga bi trebalo da bude: a) pregled raspoloživih politika i mera za pokretanje procesa dekarbonizacije elektroenergetskog sektora putem poreza na CO2 u ugovornim stranama Energetske zajednice; b) detaljna evaluacija ovih politika i mera, c) preporuka za model takse na CO2, procena vremena potrebnog za uvođenje i potrebnih sredstava za svaku ugovornu stranu, kao i u slučaju uvođenja na nivou Energetske zajednice, navodi se u javnom pozivu.

Ugovor bi trebalo da traje od decembra 2019. do septembra 2020. godine.

Sekretarijat je nedavno objavio studiju o subvencijama za ugalj i porezu na CO2

U poslednje vreme bilo je više signala da bi emisije ugljen-dioksida u ugovornim stranama Energetske zajednice mogle biti oporezovane, kao što je to slučaj u Evropskoj uniji.

U februaru ove godine David Žarković, direktor Sektora za trgovinu na slobodnom tržištu Elektroprivrede Srbije (EPS), izjavio je da se „šuška“ da bi EU mogla da uvede taksu na CO2 za zemlje Zapadnog Balkana što bi moglo da bude veliki udar na cenu električne energije.

Sekretarijat je u martu pozvao ugovorne strane da uvedu porez na CO2

Dva meseca kasnije Sekretarijat Energetske zajednice objavio je preliminarne rezultate studije o subvencijama za elektrane na ugalj i pozvao ugovorne strane da uvedu porez na CO2.

Sekretarijat je zatim u junu objavio konačne rezultate studije koji su pokazali da priznavanje skrivenih subvencija, kao što su troškovi kapitala i emisija CO2, povećavaju proizvodnu cenu električne energije iz uglja na više od 65 EUR/MWh.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (1)
Radovan Stojanović / 04.11.2020.

Poštovani, kada će se znati uslovi za naknade za smanjenje CO2 u vazduha po cijenama na berzi, za Crnu Goru.Kao i finansiranje takvih projekata iz oblasti biljne proizvodnje, a koji u procesu fotosinteze 24h koriste samo CO2.Srdačni pozdrav! Radovan Stojanović/Udruženje konsultanata Crne Gore./

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

15. oktobar 2019. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

15. oktobar 2019. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

15. oktobar 2019. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

15. oktobar 2019. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić