OIE

Zaustavlja se isplata subvencija za solarne elektrane snage 20 MW na Kosovu*

solarne elektrane drzavna pomoc fid in tarife

Slika: atimedia from Pixabay

Objavljeno

02.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Isplata subvencija za proizvodnju električne energije u solarnim elektranama snage 20 MW na Kosovo* moraće da bude zaustavljena jer je nezakonita i nije u skladu sa Smernicama o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetiku EU.

Kosovska Komisija za državnu pomoć saopštila je da je odluka Regulatornog ureda za energiju (ERO) nelegalna jer je usvojena bez njenog odobrenja što je predviđeno zakonom o državnoj pomoći.

Prekretnica za nacionalne regulatore državne pomoći ne samo za Kosovo* već i za ceo region

Sekretarijat Energetske zajednice pozdravio je odluku kao prvu odluku ove Komisije u vezi sa državnom pomoći u energetskom sektoru.

Odluka je važna prekretnica za nacionalne regulatore državne pomoći koji su odgovorni za ocenu modela za subvencionisanje obnovljivih izvora energije ne samo za Kosovo* već i za ceo region, naveo je Sekretarijat.

Fid-in tarife zameniti fid-in premijama

Komisija je, kako je navela na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, posle medijskih napisa da je reč o nezakonitim subvencijama analizirala odluku o fid-in tarifama koje je odobrio Regulatorni ured za energiju u novembru 2019. Fid-in tarife dodeljene su proizvođačim solarne energije po sistemu “ko se prvi prijavi”, i to za ukupnu snagu elektrana od 20 MW i iznose 85,5 evra po MWh za period od 12 godina. Subvencije su mogle da dobiju elektrane snage manje od 3 MW.

Subvencije su dodeljene po sistemu ko se prvi prijavi

Komisija je za državnu pomoć naložila je Regulatornom uredu za energiju da zaustavi dalju isplatu subvencija.

Takođe je zatražila da pokrene reviziju pravnog okvira kako bi se uskladio sa pravilima EU o državnoj pomoći u vezi sa obnovljivim izvorima energije.

Cilj bi trebalo da bude uvođenje tržišnih mehanizama za dodelu podsticaja i zamena fid-in tarifa fid-in premijama, navodi se u saopštenju Komisije za državnu pomoć.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. decembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. decembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. decembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

2. decembar 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine