Životna sredina

BiH, Kosovo*, Severna Makedonija, Srbija u prekršaju kod Energetske zajednice

BiH Kosovo Severna Makedonija Srbija prekrsaju Energetske zajednice

Photo: Bodoklecksel / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

17.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Velika ložišta na teritorijama četiri ugovorne strane na Zapadnom Balkanu premašila su 2018. i 2019. godine granične vrednosti za zagađivanje vazduha, pa je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo proceduru s ciljem da se usklade s propisima.

Nakon što je prošlog meseca objavio upozorenje, Sekretarijat Energetske zajednice je odlučio da sprovede postupak za rešavanje sporova sa Bosnom i Hercegovinom, Kosovom*, Severnom Makedonijom i Srbijom nakon što su 2018. i 2019. prekoračili dozvoljeni obim emisija zagađujućih materija u vazduh. Granice su određene u nacionalnim planovima za smanjenje emisija ili NERP-ovima, instrumentima za usklađivanje sa Direktivom o velikim ložištima.

Sve četiri ugovorne strane premašile dozvoljenu količinu emisija sumpor-dioksida

Srbija je probila limit za sumpor-dioksid, a prekršajna procedura protiv Severne Makedonije tiče se i sumpor-dioksida i prašine, koja se naziva i praškastim materijama. BiH i Kosovo* nisu ispunili obaveze da zadrže i ta dva polutanta i azotne okside ispod propisanih nivoa, navedeno je u objavi.

Bosna i Hercegovina i Kosovo* nisu ispunili obaveze da ispod propisanih nivoa zadrže i emisije sumpor-dioksida i praškastih materija i azotnih oksida

Rešavanje spora je preliminarna faza u postupku pokrenutom radi sprovođenja propisa. Ugovorne strane imaju dva meseca da reaguju na navode o neusklađenosti sa zakonodavstvom Energetske zajednice. Sekretarijat u međuvremenu može da utvrdi sve činjenice vezane za slučaj. Zainteresovanim stranama može se odobriti pristup dokumentaciji i one tokom preliminarne procedure mogu da predaju svoja pisana opažanja.

Za prekršaje su odgovorne termoelektrane na ugalj

Velika ložišta su postrojenja s energetskim kapacitetom višim od 50 megavata. U slučaju četiri navedene ugovorne strane, skoro čitava zagađenost vazduha u toj kategoriji potiče iz termoelektrana na lignit.

Energetski sektor je jedan od glavnih činilaca i odgovoran je za visoke zdravstvene troškove i štetu nanesenu životnoj sredini kao i velik broj preuranjenih smrtnih slučajeva, saopštio je ranije Sekretarijat Energetske zajednice. Još ranije je upozoravao na prekršaje na tom polju u većini od ukupno 16 velikih ložišta u Srbiji. Jedina dva završena postrojenja za desumporizaciju u Srbiji i Bosni i Hercegovini i dalje ne rade, dok su u toku dva takva projekta u EPS-ovom ogranku Termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu, a još jedan je u planu za Kostolac.

Treba napomenuti i da je direktor sekretarijata Janez Kopač rekao u intervjuu za novinsku agenciju Beta da će Evropska unija verovatno u roku od tri godine uvesti granični mehanizam za prilagođavanje ugljenika (CBAM), što je zapravo porez na ugljen-dioksid za uvoz. Sofijska deklaracija, koju su sve zapadnobalkanske zemlje potpisale u novembru, implicira potpunu dekarbonizaciju do 2050. godine, što znači da tada više neće moći da bude termoelektrana na ugalj, izjavio je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

mikroplastika-zabrana-EU

EU zabranjuje proizvode koji sadrže dodatu mikroplastiku

17. mart 2021. - Procenjuje se da će ovom zabranom biti sprečeno ispuštanje u životnu sredinu oko pola miliona tona mikroplastike

Zamenite stari papir za sadnice

Zamenite stari papir za sadnice cveća

17. mart 2021. - U želji da promovišu i podstaknu reciklažu starog papira i ove godine "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća..

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

17. mart 2021. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Građani Evropske unije izloženi nivou bisfenola A iznad prihvatljivog za zdravlje

Opasni bisfenol A pronađen u organizmu skoro svih ispitanika u Evropi

17. mart 2021. - Bisefol A ima štetan efekat na ljudsko zdravlje i izaziva endokrine poremećaje, a koristi se u najvećem broju pakovanja za hranu i piće.