Životna sredina

BiH, Kosovo*, Severna Makedonija, Srbija u prekršaju kod Energetske zajednice

BiH Kosovo Severna Makedonija Srbija prekrsaju Energetske zajednice

Photo: Bodoklecksel / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

17.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Velika ložišta na teritorijama četiri ugovorne strane na Zapadnom Balkanu premašila su 2018. i 2019. godine granične vrednosti za zagađivanje vazduha, pa je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo proceduru s ciljem da se usklade s propisima.

Nakon što je prošlog meseca objavio upozorenje, Sekretarijat Energetske zajednice je odlučio da sprovede postupak za rešavanje sporova sa Bosnom i Hercegovinom, Kosovom*, Severnom Makedonijom i Srbijom nakon što su 2018. i 2019. prekoračili dozvoljeni obim emisija zagađujućih materija u vazduh. Granice su određene u nacionalnim planovima za smanjenje emisija ili NERP-ovima, instrumentima za usklađivanje sa Direktivom o velikim ložištima.

Sve četiri ugovorne strane premašile dozvoljenu količinu emisija sumpor-dioksida

Srbija je probila limit za sumpor-dioksid, a prekršajna procedura protiv Severne Makedonije tiče se i sumpor-dioksida i prašine, koja se naziva i praškastim materijama. BiH i Kosovo* nisu ispunili obaveze da zadrže i ta dva polutanta i azotne okside ispod propisanih nivoa, navedeno je u objavi.

Bosna i Hercegovina i Kosovo* nisu ispunili obaveze da ispod propisanih nivoa zadrže i emisije sumpor-dioksida i praškastih materija i azotnih oksida

Rešavanje spora je preliminarna faza u postupku pokrenutom radi sprovođenja propisa. Ugovorne strane imaju dva meseca da reaguju na navode o neusklađenosti sa zakonodavstvom Energetske zajednice. Sekretarijat u međuvremenu može da utvrdi sve činjenice vezane za slučaj. Zainteresovanim stranama može se odobriti pristup dokumentaciji i one tokom preliminarne procedure mogu da predaju svoja pisana opažanja.

Za prekršaje su odgovorne termoelektrane na ugalj

Velika ložišta su postrojenja s energetskim kapacitetom višim od 50 megavata. U slučaju četiri navedene ugovorne strane, skoro čitava zagađenost vazduha u toj kategoriji potiče iz termoelektrana na lignit.

Energetski sektor je jedan od glavnih činilaca i odgovoran je za visoke zdravstvene troškove i štetu nanesenu životnoj sredini kao i velik broj preuranjenih smrtnih slučajeva, saopštio je ranije Sekretarijat Energetske zajednice. Još ranije je upozoravao na prekršaje na tom polju u većini od ukupno 16 velikih ložišta u Srbiji. Jedina dva završena postrojenja za desumporizaciju u Srbiji i Bosni i Hercegovini i dalje ne rade, dok su u toku dva takva projekta u EPS-ovom ogranku Termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu, a još jedan je u planu za Kostolac.

Treba napomenuti i da je direktor sekretarijata Janez Kopač rekao u intervjuu za novinsku agenciju Beta da će Evropska unija verovatno u roku od tri godine uvesti granični mehanizam za prilagođavanje ugljenika (CBAM), što je zapravo porez na ugljen-dioksid za uvoz. Sofijska deklaracija, koju su sve zapadnobalkanske zemlje potpisale u novembru, implicira potpunu dekarbonizaciju do 2050. godine, što znači da tada više neće moći da bude termoelektrana na ugalj, izjavio je.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

17. mart 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. mart 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

17. mart 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

17. mart 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine