Životna sredina

Energetska zajednica upozorila BiH, Kosovo*, Severnu Makedoniju i Srbiju zbog zagađenja iz termoelektrana

Energetska-zajednica-BiH-Kosovo-Severnu-Makedoniju-Srbiju-zagadenja

Slika: EPS

Objavljeno

05.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Četiri ugovorne strane Energetske zajednice na Zapadnom Balkanu suočene su s mogućnošću pokretanja procedure zbog kršenja obaveze da smanje emisije SO2, NOx i PM čestica na nivoe koji su u skladu s međunarodnim obavezama.

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da je poslao pisma upozorenja Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Severnoj Makedoniji i Srbiji da bi izrazio zabrinutost povodom neodgovarajuće primene njihovih nacionalnih planova za smanjenje emisija – NERP-ova. Ti propisi omogućuju usaglašavanje s Direktivom Evropske unije o velikim ložištima, kojom se za postrojenja kapaciteta preko 50 megavata propisuju maksimalne količine sumpor-dioksida, azotnih oksida (NOx) i sitnih, PM čestica.

U slučaju ove četiri ugovorne strane na Zapadnom Balkanu, skoro celokupno zagađenje vazduha u navedenom segmentu potiče iz termoelektrana na lignit. Sekretarijat pisma upozorenja šalje pre mogućeg pokretanja prekršajne procedure, zvanično rešavanja spora.

Energetski sektor je jedan od glavnih faktora u zagađenosti vazduha

Pomenuta međunarodna organizacija je naglasila da zagađenost vazduha već dugo ugrožava region. Energetski sektor je jedan od glavnih činilaca i odgovoran je za visoke zdravstvene troškove i štetu nanesenu životnoj sredini kao i velik broj preuranjenih smrtnih slučajeva, stoji u izjavi.

Nakon slanja pisma upozorenja, Sekretarijat Energetske zajednice može da odluči da pokrene prekršajni postupak

Vlade skupno primenjuju limite za emisije iz NERP-ova na velika ložišta na svojoj teritoriji. Neka od postrojenja mogu da se izdvoje, ali onda moraju da sprovedu ograničenja na individualnom nivou. Postoji i mogućnost da se primeni opt-aut mehanizam, čime se ograničava broj radnih sati sistema pre nego što mora da se rekonstruiše ili zatvori.

Neispunjavanje međunarodnih obaveza

Uprava Energetske zajednice ili EnZ-a ranije je upozorila na prekršaje na ovom polju u većini od ukupno 16 velikih ložišta u Srbiji. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je prošlog meseca tužio Elektroprivredu Srbije, državnog i dominantnog proizvođača uglja i struje, zbog ugrožavanja zdravlja građana ekstremnim emisijama SO2 iz termoelektrana u Obrenovcu i Kostolcu.

Po poslednjim podacima, jedina dva završena postrojenja za desumporizaciju u Srbiji i Bosni i Hercegovini i dalje ne rade, dok su u toku dva takva projekta u EPS-ovom ogranku Termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu, a još jedan je u planu za Kostolac.

Albanija je takođe ugovorna strana Energetske zajednice, ali u njoj nema aktivnih termoelektrana. Što se tiče Crne Gore, ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić rekao je prošle nedelje da vlada pregovara o produženju roka za gašenje termoelektrane Pljevlja, jer je ona već potrošila 20,000 radnih sati koji su joj dodeljeni da ih iskoristi do kraja 2023. godine.

Neki od sporova oko termoelektrana u regionu pokrenuti su zbog propisa o državnoj pomoći.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

5. februar 2021. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

5. februar 2021. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

5. februar 2021. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

5. februar 2021. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji