Električna energija

Ažurirano: Spremno gradilište za blok 7 u TE Tuzla, Energetska zajednica najavljuje sankcije

blok 7 te tuzla sankcije energetska zajednica

Slika: EPBiH

Objavljeno

04.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Dok Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) predaje kineskim partnerima gradilište sedmog bloka u Termoelektrani Tuzla, Energetska zajednica najavljuje moguće sankcije zbog ove investicije.

EPBiH je gradnju bloka snage 450 MW pokrenula kako bi zamenila zastarele blokove 3,4 i 5 u TE Tuzla. Kredit od 614 miliona evra dobila je od kineske Eksport-import banke (Eksim banke), a izvođač radova, koji bi trebalo da se završe 2025, je kineski konzorcijum Gezhouba.

U sklopu spora BiH i Energetske zajednice 9. decembra održaće se saslušanje pred Savetodavnim odborom

Ali, zbog ovog projekta BiH, kako je objavio Dnevni avaz, prete nove sankcije Energetske zajednice, što je potvrdila i Barbora Poyner, zadužena za odnose sa javnošću Sekretarijata Energetske zajednice.

Energetska zajednica, naime, tvrdi da je projekat Tuzla 7 dobio nedozvoljenu državnu pomoć, pa je u martu prošle godine zbog toga pokrenula spor protiv BiH.

BiH može ostati bez određenih prava koja ima na osnovu primene Ugovora o osnivanju Energetske zajednice

Kako je ranije rekla Poyner, u sklopu ovog spora 6. novembra održaće se saslušanje pred Savetodavnim odborom Energetske zajednice, a na koje su pozvani predstavnici BiH. Saslušanje je jedan od koraka u rešavanju sporova, koje pokrene Energetska zajednica. Danas je Energetska zajednica objavila novi datum saslušanja, koje je zakazano za 9. decembar ove godine.

Prema njenim pravilima ako se dokaže da je BiH prekršila propise o državnoj pomoći, može ostati bez određenih prava koja ima na osnovu primene Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

„Odlukom se može ograničiti pravo glasa koje ima BiH, pa sve do isključenje sa sastanaka ili mehanizama predviđenih Ugovorom“, istakla je ona.

EPBiH spremila 400.000 KM za advokate

Inače, EPBiH je pre nekoliko nedelja rapisala tender za nabavku usluga pravnog zastupanja pred Energetskom zajednicom. Procenjena vrednost nabavke je 400.000 KM, a rok za dostavljanje ponuda je 2. novembar. 

Gradilište spremno za kineski konzorcijum Gezhouba

U međuvremenu, konzorcijum firmi ITC iz Zenice, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi, koji je izabrala EPBiH, završava pripremne radove za gradnju Bloka 7 u TE Tuzla.

Vrednost radova započetih u novembru 2019. je skoro 19 miliona KM.

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH, izjavio je nedavno da je gradilište gotovo u potpunosti spremno i u nekoliko narednih dana biće predato kineskim partnerima.

Stručnjaci EPBiH i kineskih partnera pripremaju osnovni dizajn projekta

Članovi stručnog tima ove kompanije sa predstavnicima partnera iz Kine intenzivno rade na izradi baznog dizajna projekta. Kineski stručnjaci će zatim, kako je rekao, pripremiti glavni projekat i krenuti u dobijanje dozvola za gradnju.

Pripremni radovi podrazumevali su čišćenje površine između 320.000 i 340.000 kvadrata, nasipanje oko 380.000 kubika materijala, postavljanje pet kilometara podzemnih cevovoda, produžetak glavnog kolektora za skoro 800 metara i postavljanje 1.800 metara ograde oko gradilišta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. novembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. novembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. novembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. novembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.