Električna energija

Energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH, Šarović odgovorio da to neće zaustaviti gradnju bloka 7 u TE Tuzla

TE-Tuzla-blok-7

Photo: Termoelektrana Tuzla

Objavljeno

29.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) poslao je pismo Bosni i Hercegovini zbog kršenja regulative EU (acquis) o državnoj pomoći u vezi sa projektom izgradnje bloka 7 u Termoelektrani (TE) Tuzla, čime je pokrenut preliminarni postupak u okviru procedure za rešavanja sporova. A, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio je da će novi blok biti izgrađen bez obzira na proces, koji je pokrenuo Sekretarijat.

Pismo Sekretarijata stiže posle odluke Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) da odobri garanciju za kredit od 614 miliona evra Eksport-import banke (Eksim banke) Elektroprivredi BiH (EPBiH) za izgradnju bloka 7, snage 450 MW, u TE Tuzla.

Sekretarijat je u više navrata savetovao vlasti BiH da ne odobre garanciju, poslednji put 26. februara, nekoliko dana pre glasanja u Parlamentu FBiH.

Slanjem pisma, Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čiji je cilj da se BiH pruži prilika da u roku od dva meseca odgovori na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice i da Sekretarijat prikupi sve neophodne informacije o slučaju.

Sekretarijat je, inače, preliminarno zaključio da ocena Saveta za državnu pomoć nije u skladu sa propisima o državnoj pomoći i da garancija za projekat bloka 7 u TE Tuzla predstavlja nepropisnu državnu pomoć u smislu člana 18 (1) (c) Ugovora, navedeno je u saopštenju Sekretarijata.

Šarović: Potezi EZ neće zaustaviti gradnju bloka u TE Tuzla

Posle odluke Sekretarijata EZ da pokrene spor protiv BiH, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH, izjavio je da će novi blok u TE Tuzla biti izgrađen bez obzira, kako su preneli lokalni mediji, na procese koje je pokrenuo Sekretarijat.

Slično je izjavio i Fadil Novalić, premijer FBiH, posle odluke Predstavničkog doma FBIH da podrži investiciju.

Šarović je istakao da Sekretarijat nije u pravu, i da je finansiranje nove elektrane u skladu sa propisima BiH.

On je naveo da procedura u vezi sa ovom investicijom traje devet godina i da je Sekretarijat mogao ranije da reaguje.

Ako se ne bi izgradio ovaj novi blok bila bi ugrožena energetska bezbednost BiH, dodao je on.

Ministar je naveo i da je Sekretarijat izašao iz okvira svojih nadležnosti, pa se obraćao nekim drugim institucijama mimo „lokal pointa“, a to je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

29. mart 2019. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

29. mart 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

29. mart 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

29. mart 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane