Električna energija

Savet za državnu pomoć: Garancije za novi blok u TE Tuzla u skladu sa propisima BiH i EU

Photo: Pixabay

Objavljeno

18.10.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Savet za državnu pomoć Bosne i Hercegovine saopštio je da je odluka ove institucije u vezi sa državnim garancijama za gradnju novog bloka u Termoelektrani (TE) Tuzla u skladu sa propisima BiH iz oblasti državne pomoći i onim što predviđa acquis Evropske unije.

Saopštenje Saveta je reagovanje na pismo Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ) u kojem je izrazio sumnju u ispravnost odluke Saveta i preporučio Parlamentu Federacije BiH da ne odobri garancije za kredit.

Savet je u julu doneo zaključak da odluka vlasti BiH da odobre državne garancije za kredit kineske Eksport-Import banke od 614 miliona evra za Elektroprivredu BiH (EPBiH) za gradnju bloka 7 u TE Tuzla ne krši propise BiH i EU o državnoj pomoći.

Savet u saopštenju navodi da je u postupku pokrenutom na osnovu zahteva Federalnog ministarstva finansija za odobrenje državne pomoći u obliku garancije EPBiH utvrdio da to nije državna pomoć u smislu Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Ova institucija je utvrdila da su ispunjeni uslovi propisani Zakonom da garancija koju Federacija BiH daje EPBiH ne predstavlja državnu pomoć.

Savet ističe da je u svrhu poređenja, a u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uzeo u obzir i Obaveštenje Evropske komisije o primeni članova 87. i 88. Ugovora o Evropskoj zajednici u oblasti državne pomoći u obliku garancija, i utvrdio da garancija ne predstavlja državnu pomoć.

“U vezi sa navodima iz pisma Sekretarijata EnZ, ističemo da se kršenje Ugovora o uspostavljanju EnZ može utvrditi samo u postupku pred EnZ”, poručuje Savet za državnu pomoć BiH.

Inače, Sekretarijat EnZ je u pismu Parlamentu BiH naveo i da su im se obratili Arhus centar Sarajevo i CEE Bankwatch Network u vezi sa neusklađenošću odluke Saveta sa propisima EnZ. Primedbe dve nevladine organizacije su registrovane kao žalba i biće razmatrane u skladu sa procedurama EnZ za kršenje propisa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

18. oktobar 2018. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

18. oktobar 2018. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

18. oktobar 2018. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

18. oktobar 2018. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu