Električna energija

Savet za državnu pomoć: Garancije za novi blok u TE Tuzla u skladu sa propisima BiH i EU

Photo: Pixabay

Objavljeno

18.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Savet za državnu pomoć Bosne i Hercegovine saopštio je da je odluka ove institucije u vezi sa državnim garancijama za gradnju novog bloka u Termoelektrani (TE) Tuzla u skladu sa propisima BiH iz oblasti državne pomoći i onim što predviđa acquis Evropske unije.

Saopštenje Saveta je reagovanje na pismo Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ) u kojem je izrazio sumnju u ispravnost odluke Saveta i preporučio Parlamentu Federacije BiH da ne odobri garancije za kredit.

Savet je u julu doneo zaključak da odluka vlasti BiH da odobre državne garancije za kredit kineske Eksport-Import banke od 614 miliona evra za Elektroprivredu BiH (EPBiH) za gradnju bloka 7 u TE Tuzla ne krši propise BiH i EU o državnoj pomoći.

Savet u saopštenju navodi da je u postupku pokrenutom na osnovu zahteva Federalnog ministarstva finansija za odobrenje državne pomoći u obliku garancije EPBiH utvrdio da to nije državna pomoć u smislu Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Ova institucija je utvrdila da su ispunjeni uslovi propisani Zakonom da garancija koju Federacija BiH daje EPBiH ne predstavlja državnu pomoć.

Savet ističe da je u svrhu poređenja, a u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uzeo u obzir i Obaveštenje Evropske komisije o primeni članova 87. i 88. Ugovora o Evropskoj zajednici u oblasti državne pomoći u obliku garancija, i utvrdio da garancija ne predstavlja državnu pomoć.

“U vezi sa navodima iz pisma Sekretarijata EnZ, ističemo da se kršenje Ugovora o uspostavljanju EnZ može utvrditi samo u postupku pred EnZ”, poručuje Savet za državnu pomoć BiH.

Inače, Sekretarijat EnZ je u pismu Parlamentu BiH naveo i da su im se obratili Arhus centar Sarajevo i CEE Bankwatch Network u vezi sa neusklađenošću odluke Saveta sa propisima EnZ. Primedbe dve nevladine organizacije su registrovane kao žalba i biće razmatrane u skladu sa procedurama EnZ za kršenje propisa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

18. oktobar 2018. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

18. oktobar 2018. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

18. oktobar 2018. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije

Djedovic Dedovic Lezimo na milijardama od strateskih mineralnih sirovina

Đedović: Ležimo na milijardama od strateških mineralnih sirovina

18. oktobar 2018. - Korišćenje strateških mineralnih sirovina mora da bude u najboljem interesu privrede, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović