x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Savet za državnu pomoć: Garancije za novi blok u TE Tuzla u skladu sa propisima BiH i EU

18.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Savet za državnu pomoć: Garancije za novi blok u TE Tuzla u skladu sa propisima BiH i EU

Savet za državnu pomoć Bosne i Hercegovine saopštio je da je odluka ove institucije u vezi sa državnim garancijama za gradnju novog bloka u Termoelektrani (TE) Tuzla u skladu sa propisima BiH iz oblasti državne pomoći i onim što predviđa acquis Evropske unije.

Saopštenje Saveta je reagovanje na pismo Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ) u kojem je izrazio sumnju u ispravnost odluke Saveta i preporučio Parlamentu Federacije BiH da ne odobri garancije za kredit.

Savet je u julu doneo zaključak da odluka vlasti BiH da odobre državne garancije za kredit kineske Eksport-Import banke od 614 miliona evra za Elektroprivredu BiH (EPBiH) za gradnju bloka 7 u TE Tuzla ne krši propise BiH i EU o državnoj pomoći.

Savet u saopštenju navodi da je u postupku pokrenutom na osnovu zahteva Federalnog ministarstva finansija za odobrenje državne pomoći u obliku garancije EPBiH utvrdio da to nije državna pomoć u smislu Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Ova institucija je utvrdila da su ispunjeni uslovi propisani Zakonom da garancija koju Federacija BiH daje EPBiH ne predstavlja državnu pomoć.

Savet ističe da je u svrhu poređenja, a u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uzeo u obzir i Obaveštenje Evropske komisije o primeni članova 87. i 88. Ugovora o Evropskoj zajednici u oblasti državne pomoći u obliku garancija, i utvrdio da garancija ne predstavlja državnu pomoć.

“U vezi sa navodima iz pisma Sekretarijata EnZ, ističemo da se kršenje Ugovora o uspostavljanju EnZ može utvrditi samo u postupku pred EnZ”, poručuje Savet za državnu pomoć BiH.

Inače, Sekretarijat EnZ je u pismu Parlamentu BiH naveo i da su im se obratili Arhus centar Sarajevo i CEE Bankwatch Network u vezi sa neusklađenošću odluke Saveta sa propisima EnZ. Primedbe dve nevladine organizacije su registrovane kao žalba i biće razmatrane u skladu sa procedurama EnZ za kršenje propisa.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.