Električna energija

Savet za državnu pomoć: Garancije za novi blok u TE Tuzla u skladu sa propisima BiH i EU

Photo: Pixabay

Objavljeno

18.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Savet za državnu pomoć Bosne i Hercegovine saopštio je da je odluka ove institucije u vezi sa državnim garancijama za gradnju novog bloka u Termoelektrani (TE) Tuzla u skladu sa propisima BiH iz oblasti državne pomoći i onim što predviđa acquis Evropske unije.

Saopštenje Saveta je reagovanje na pismo Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ) u kojem je izrazio sumnju u ispravnost odluke Saveta i preporučio Parlamentu Federacije BiH da ne odobri garancije za kredit.

Savet je u julu doneo zaključak da odluka vlasti BiH da odobre državne garancije za kredit kineske Eksport-Import banke od 614 miliona evra za Elektroprivredu BiH (EPBiH) za gradnju bloka 7 u TE Tuzla ne krši propise BiH i EU o državnoj pomoći.

Savet u saopštenju navodi da je u postupku pokrenutom na osnovu zahteva Federalnog ministarstva finansija za odobrenje državne pomoći u obliku garancije EPBiH utvrdio da to nije državna pomoć u smislu Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Ova institucija je utvrdila da su ispunjeni uslovi propisani Zakonom da garancija koju Federacija BiH daje EPBiH ne predstavlja državnu pomoć.

Savet ističe da je u svrhu poređenja, a u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uzeo u obzir i Obaveštenje Evropske komisije o primeni članova 87. i 88. Ugovora o Evropskoj zajednici u oblasti državne pomoći u obliku garancija, i utvrdio da garancija ne predstavlja državnu pomoć.

“U vezi sa navodima iz pisma Sekretarijata EnZ, ističemo da se kršenje Ugovora o uspostavljanju EnZ može utvrditi samo u postupku pred EnZ”, poručuje Savet za državnu pomoć BiH.

Inače, Sekretarijat EnZ je u pismu Parlamentu BiH naveo i da su im se obratili Arhus centar Sarajevo i CEE Bankwatch Network u vezi sa neusklađenošću odluke Saveta sa propisima EnZ. Primedbe dve nevladine organizacije su registrovane kao žalba i biće razmatrane u skladu sa procedurama EnZ za kršenje propisa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.