Životna sredina

Sekretarijat Energetske zajednice pozvao Parlament da odloži odluku o garanciji za novi blok TE Tuzla

Foto: Pixabay

Objavljeno

26.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) je pozvao Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) da odloži odlučivanje o garanciji za kreditno zaduživanje Elektroprivrede BiH (EPBiH) kod kineske Eksport-import banke (Eksim banke) za izgradnju novog bloka snage 450 MW Termoelektrane (TE) Tuzla.

Parlament je za 28. februar zakazao sednicu na čijem dnevnom redu je i garancija za kredit of 614 miliona evra za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, a Sekretarijat EZ je upozorio da je vrlo verovatno da bi odluka o odobravanju garancije BiH dovela u neusklađenost sa zakonodavstvom EZ, na šta bi Sekretarijat morao da reaguje pokretanjem postupka za kršenje zakona EZ.

Sekretarijat trenutno istražuje usklađenost garancije koja je na dnevnom redu sednice sa pravilima o državnoj pomoći iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, kao i odluku Saveta za državnu pomoć BiH iz jula 2018. kojom se odobrava garancija. Ministarstvo finansija FBiH, EPBiH i Savet za državnu pomoć su se složili da sarađuju u ovim istragama. Savet za državnu pomoć je naročito izrazio spremnost da revidira ranije odluke u slučaju novih činjenica i dokaza, saopštio je Sekretarijat.

Sekretarijat u ovoj fazi smatra da je verovatno da garancija predstavlja državnu pomoć i tražio je od nezavisne advokatske kancelarije da potvrdi preliminarne zaključke Sekretarijata. Očekuje se da ova nezavisna procena, koju Sekretarijat namerava da objavi, bude gotova do kraja ove nedelje, navodi se u saopštenju.

Sekretarijat je Parlamentu preporučio još u septembru 2018. godine da ne odobri garanciju.

Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice se predviđa da BiH mora da poštuje pravila EU o subvencijama u energetskom sektoru. Između ostalog, državne garancije u većini slučajeva mogu da pokriju najviše 80% ukupnog iznosa kredita, saopštila je organizacija civilnog društva CEE Bankwatch Network. U saopštenju se dodaje da bi predložena garancija za Blok 7 TE Tuzla pokrila 100% iznosa kredita, kao i kamatu i druge troškove.

Postoje okolnosti u kojima je ovo dozvoljeno, ali, kao što su Aarhus centar i Bankwatch naveli u žalbi Energetskoj zajednici u septembru 2018. godine, u ovom slučaju se nisu stekli odgovarajući uslovi, navodi se u saopštenju.

„Upotreba javnih sredstava za pružanje podrške novoj elektrani na ugalj je neprihvatljiva u svakom smislu, a naročito kada je to vrlo verovatno i nezakonito“, izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle. „Tuzla 7, ako bude izgrađena, bi Bosnu i Hercegovinu osudila na decenije dodatnog zagađenja i emisija gasova sa efektom staklene bašte i vrlo verovatno proizvela ekonomske gubitke. Parlamentarci ne smeju da podržavaju nove elektrane na ugalj na bilo koji način, a treba da doprinesu smanjenju energetskog rasipanja i korišćenju potencijala obnovljivih izvora energije“.

„Energetska zajednica je jasno upozorila da je Bosna i Hercegovina na putu da se ne pridržava zakonodavstva EU. Ako je ova država ozbiljna po pitanju svoje evropske budućnosti, trebalo bi da odreaguje na upozorenje. Ovde se ne radi samo o pravnoj neusklađenosti, već i o pretvaranju tranzicije ka čistoj energiji u realnost i sprečavanju trošenja javnih sredstava na zagađujuću i zastarelu industriju“, izjavila je Pippa Gallop iz Bankwatch.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU podvodnu interkonekciju Grcke Kipra 657 miliona EuroAsia

EU će za podvodnu interkonekciju između Grčke i Kipra dati 657 miliona evra

28 јануара 2022 - EU je odlučila da podrži postavljanje podmorskog strujnog kabla od Kipra do grčkog ostrva Krita sa 657 miliona evra

milos mladenovic seepex cene struje

Mladenović, SEEPEX: Cene električne energije se neće vratiti na nivo pre energetske krize

28 јануара 2022 - Cene u ovoj godini, čak i u drugom kvartalu kada obično padaju, neće ići ispod 200 evra, poručio je direktor berze električne energije

Severna Makedonija odlaže rok za prekid korišćenja uglja na 2030. godinu

28 јануара 2022 - Ministar Naser Nuredini je izjavio da će Severna Makedonija zatvoriti svoje dve termoelektrane na ugalj najkasnije 2030. godine

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih