Električna energija

Parlament FBiH odobrio garanciju za blok 7 u TE Tuzla uprkos protivljenju Energetske zajednice

TE-Tuzla-garancija

Slika: EPBiH

Objavljeno

08.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odobrio je davanje garancije FBiH Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EPBiH) za kredit od 614 miliona evra kineske Eksport-import banke (Eksim banke) za izgradnju bloka 7, snage 450 MW, u Termoelektrani (TE) Tuzla. Sada je još samo ostalo da svoju saglasnost da i Dom naroda Parlamenta FBiH odnosno da prihvati Sporazum o kreditnoj liniji (između Eksim banke i EPBiH) i Sporazum o garanciji FBiH (između Eksim banke i FBiH).

Zastupnički dom je o garanciji počeo da raspravlja 28. februara, ali je tada odluka odložena za juče, kada je i doneta. Svi poslanici glasali su za projekat, koji je vredan oko 2 milijarde KM (1 milijarda evra), osim 6 koji su bili uzdržani. Novi blok biće zamena za dotrajale blokove 3 i 4 u TE Tuzla.

Sekretarijat Energetske zajednice (EnZ) je prvi put u oktobru 2018. sugerisao Parlamentu FBiH da ne odobri davanje garancije jer je, kako tvrdi, reč o nepropisnoj državnoj pomoći, a poslednji put je to tražio 26. februara.

Sekretarijat je 5. marta objavio i nezavisnu pravnu analizu koja potvrđuje njihovu ocenu, da je garancija u suprotnosti sa Ugovorom o osnivanju EnZ i Ugovorom o funkcionisanju Evropske unije (TFEU) .

Premijer FBiH: Osiguravamo opstanak rudnika i energetsku nezavisnost

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je, kako je prenela agencija Fena, da se ovim projektom osigurava siguran plasman uglja i time opstanak rudnika.

Fadil Novalić

On je naveo da BiH poslednjih 40 godina nije imala ovako veliku investiciju.

Novalić je istakao da je druga korist to što je energija strateška roba, pa država treba da ima što više nezavisnosti, što će FBiH i dobiti ovim projektom.

Investicija, kako je naveo, dolazi u Tuzlu, koju je zaobišao autoput, pa se gradnjom ovog bloka ravnomerno raspoređuju investicije u Federaciji.

Premijer je istakao da nije moguće potpuno se osloniti na obnovljive izvore energije (OIE), jer nisu stabilni – ukoliko na duži period izostanu padavine, vetrovi ili sunčano vreme.

Novalić je, kako prenosi Klix.ba, istakao da EnZ reaguje po difoltu, ali da se država ne može vaditi na činjenicu da joj je neka Energetska zajednica uvela određene zabrane.

On je naveo da BiH ima 42% obnovljive energije, zbog čega nema razlog da brine.

Bankwatch: Zabraniti BiH da izvozi električnu energiju u EU

A, organizacija civilnog društva Bankwatch je saopštila da je Predstavnički dom FBiH odobrio ilegalnu garanciju za kredit otvoreno omalovažavajući svoje obaveze da poštuje propise EU o subvencijama koji su sadržani u Ugovoru o osnivanju EnZ.

Ovaj Ugovor, kako se navodi, propisuje da BiH mora da poštuje pravila EU o subvencijama u energetskom sektoru. Između ostalog, u većini slučajeva državne garancije mogu da pokrivaju najviše 80% ukupnog iznosa kredita.

Pippa Gallop

„Predložena garancija za Tuzlu 7, međutim, pokriva 100% kredita, plus kamate i druge povezane troškove. Postoje situacije u kojima je to dopušteno, ali, kako je već navedeno u žalbi, koju su Arhus centar i Bankwatch podneli EnZ u septembru 2018, uslovi za to nisu ispunjeni u ovoj situaciji“, saopštio je Bankwatch.

Nina Kreševljaković iz Arhus centra izjavila je da je jasno da se glasanje nije zasnivalo na analizi dokumenata od strane poslanika, niti na nalazima nezavisne pravne analize Sekretarijata EnZ.

Odluka je posledica političkih kompromisa nakon izbora i potpuno ignoriše nesumnjive dugoročne negativne uticaje na građane BiH, dodala je ona.

A, Pippa Gallop, iz CEE Bankwatch mreže, poručila je da BiH ne bi trebalo dozvoliti izvoz električne energije u zemlje EU u situaciji kada njeni političari otvoreno krše propise.

BiH ne može da sedi na dve stolice, rekla je ona, i dodala da mora da odluči: da li želi da učestvuje na energetskom tržištu EU ili ne.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

8. mart 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

8. mart 2019. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. mart 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. mart 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora