Životna sredina

ContourGlobal odustao od termoelektrane na Kosovu* i uglja uopšte

ContourGlobal termoelektrana Kosovo

Foto: Josep Monter Martinez, Pixabay

Objavljeno

17.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Strani investitor se suočio sa zastojem usled regulatornih barijera i manjka izvora finansiranja za planirani blok na lignit Kosova e Re. ContourGlobal je obavestio deoničare da neće moći da ispuni zacrtane ciljeve na vreme i da napušta projekat termoelektrane na Kosovu* te da se više neće baviti ugljem.

Naglasak je prešao na čiste tehnologije i više neće biti ulaganja u ugalj, saopštio je ContourGlobal Plc. Kompanija sa sedištem u Sjedinjenim Državama i listirana na berzi u Londonu obavestila je investitore u tromesečnom izveštaju o zaradi da je odustala od kontroverzne termoelektrane na Kosovu* od najmanje 450 megavata. U razvoju projekta postrojenja Kosova e Re, koji je trebalo da troši pomenuto fosilno gorivo, nije moguće ispuniti potrebne rokove, dodala je i otkrila da potpuno izlazi iz ovog sektora.

Planirani sistem na ugalj zamenio bi zastarele pogone na lignit i pokrio bi polovinu domaće potražnje za strujom. ContourGlobal je kao razlog naveo „političku situaciju.“

Predsednik i generalni direktor kompanije Joseph Brandt izjavio je da se premijer Albin Kurti „javno protivio projektu“ i optužio njegov kabinet da ništa nije preduzeo.

Promena političkog ambijenta

Nova Vlada Kosova* je na dužnost stupila pre više od mesec dana. Prethodni kabinet se držao planirane termoelektrane i nakon što ju je Svetska banka odbacila i kasnije, kada je Energetska zajednica pokrenula spor zbog državne pomoći za projekat na Kosovu*.

Parlament je po odredbama iz ugovora trebalo da do maja pruži garancije procenjene na 350 miliona evra ili da rizikuje penale od 19,7 miliona. Zasad nema informacija o bilo kakvom dogovoru dve strane u vezi s napuštanjem projekta.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

17. mart 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

17. mart 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

17. mart 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

17. mart 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije