Električna energija

Luka: Argumenti za TE Kosova e Re biće predstavljeni u Beču 17. januara

Kosova e Re ContourGlobal Luka Energetska zajednica

Foto: Kepinator, Pixabay

Objavljeno

27.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Dok se primiču rokovi za kontroverzni projekat izgradnje elektrane na ugalj, Kosovo* se sprema za raspravu kod Sekretarijata Energetske zajednice. Ovo međunarodno telo je pokrenulo postupak zbog, kako tvrdi, protivzakonite državne pomoći za pogon Kosova e Re.

Predstavnici vlasti će izneti argumente 17. januara u Beču, izjavio je Valjdrin Luka, ministar za ekonomski razvoj. U izjavama za više medija, on tvrdi da su „razni stručnjaci“ podrobno analizirali spor i zaključili da državna pomoć u ovom slučaju nije u suprotnosti sa zakonom.

Taj član odlazećeg kabineta izrazio je nadu da će pitanje biti rešeno do februara i dodao da je odgovor već poslat sekretarijatu. Po njegovim rečima, ročište će biti prilika da se čuju navodi o eventualnim neposrednim prekršajima.

Vlada u Prištini treba u međuvremenu da se sastavi i da radi na planu i tokom pravnog spora, naglasio je Luka. Naveo je da je Bosna i Hercegovina uspela da se opravda nakon što je isti mehanizam bio pokrenut i da je ta zemlja nastavila aktivnosti u cilju podizanja termoelektrane.

Luka zastupa tezu da su podsticaji bili „jedini način“ da se sastavi poslovni ugovor s kompanijom ContourGlobal Plc iz Sjedinjenih Država. Konzorcijum kojeg predvodi General Electric Co. je u maju proglašen najboljim ponuđačem za inženjering, nabavku i izgradnju (EPC) te dugoročno održavanje.

Pokrajina čije proglašenje nezavisnosti Srbija ne priznaje u opasnosti je da ostane bez 19,7 miliona evra ukoliko do marta je obezbedi garancije. Za to joj treba dvotrećinska većina u parlamentu. I Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, koji pregovaraju o formiranju vlade, protivili su se rešenjima za Kosova e Re ili Novo Kosovo. Predviđeni kapacitet je barem 450 megavata.

Sporazum sa ContourGlobal-om potpisan je pre dve godine. Kamen temeljac je trebalo da postavi ove godine i da termoelektranu 2023. učini operativnom. To postrojenje je predviđeno da traje 40 godina. Luka je izašao s procenom za ukupne garancije od 350 miliona evra.

Viktor Berišaj iz Climate Action Network Europea (CAN Europe) izjavio je da projekat, koji je izgubio podršku Svetske banke, favorizuje investitora i da podriva ostale učesnike na tržištu – pogotovo u oblasti obnovljivih izvora energije. Po njegovom mišljenju, ukoliko se ova elektrana na lignit napravi, građani će morati da pokriju troškove kroz račune.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

27. decembar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. decembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

27. decembar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

27. decembar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije