Električna energija

Energetska zajednica pokrenula spor oko državne pomoći za Kosova e Re

Kosova e Re termoelektrana Energetska zajednica

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da je Kosovu* poslao takozvano uvodno pismo, opening letter, s namerom da razreši pravnu neusaglašenost u podršci projektu elektrane na ugalj od 450 megavata.

Ova međunarodna institucija tvrdi da je stimulans za Kosova e Re „protivzakonita državna pomoć per se“ zbog toga što nije obaveštena nadležna institucija. U izveštaju se ističe da ugovor o otkupu struje naplatu energije kao i na ime raspoloživosti u periodu od dvadeset godina. Dalje, sekretarijat osporava prodaju i transfer zemljišta za pogon po ceni ispod tržišne, državne garancije, izuzeće od poreza na dodatu vrednost i pokrivanje više stavki u naknadama i troškovima.

Slučaj, zaveden pod oznakom ECS-4/19, pokrenut je nakon preliminarne istrage. Vrh Energetske zajednice je dodao da postupak omogućava vladi u Prištini da odgovori u roku od dva meseca. Istovremeno, sekretarijat će „utvrditi celokupnu pozadinu“ spora.

Zainteresovane strane mogu da dostave mišljenje o ugovorima za termoelektranu Kosova e Re tokom početnog dela procesa. Pre pola godine, organizacije Balkan Green Foundation, GAP Institute, Group for Legal and Political Studies, INDEP i CEE Bankwatch Network napisale su žalbu. Aktivisti za zaštitu životne sredine već se dugo protive eksploataciji i korišćenju uglja.

Izveštaj ukazuje na prodaju i transfer zemljišta za pogon po ceni ispod tržišne, državne garancije, izuzeće od poreza na dodatu vrednost i pokrivanje više stavki u naknadama i troškovima

Svetska banka je u avgustu prošle godine zaključila da će sporazum kompanije ContourGlobal Plc s lokalnim vlastima o izgradnji još jedne termoelektrane doneti prevelike troškove i podizanje ukupnog kapaciteta struje iznad optimalnog nivoa. Ovaj internacionalni finansijer je kasnije uskratio podršku projektu.

U tom dokumentu, snaga predviđenog postrojenja projektovana je na 450 megavata, iako je u drugim zvaničnim objavama 500 megavata. Finansijski najpovoljnija strategija bi bila da se proizvodnje električne energije iz uglja gasi.

Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK) je preko pretpristupnog instrumenta pomoći IPA odobreno 76 miliona evra bespovratnih sredstava za smanjivanje zagađenja vazduha iz TE Kosovo B, koja gori lignit. Ovog goriva ima u izobilju u pokrajini čije proglašenje nezavisnosti Srbija ne priznaje.

Nova centrala, procenjena na 1,3 milijarde evra, trebalo je da zameni pogon Kosovo A, koji radi od 1963. godine. ContourGlobal bi posle dvadeset godina vlasništvo preneo na vladu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS napravio dva vazna koraka u pripremi za gradnju RHE Bistrica he potpec

Energetska kriza ubrzava početak gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

23 маја 2022 - Vlada Srbije je donela odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene sistema RHE Bistrica i hidroelektrane Potpeć

beckom aerodromu najveca solarna elektrana Austriji

Na bečkom aerodromu puštena u rad najveća solarna elektrana u Austriji

23 маја 2022 - Flughafen Wien Group, koji upravlja bečkim aerodromom, objavio je da je na 24 hektara sagradio najveću solarnu elektranu u Austriji

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.