Električna energija

Podneta žalba Energetskoj zajednici zbog ugovora o kupovini električne energije za TE Kosova e Re

zalba-Energetska-zajednica-Kosova-e-Re

Slika: Slika: Ministarstvo ekonomskog razvoja Kosova*

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovske i međunarodne nevladine organizacije podnele su zvaničnu žalbu u okviru mehanizma za rešavanje sporova Energetske zajednice (EnZ) u vezi sa zakonitošću ugovora o otkupu električne energije (PPA) za projekat izgradnje Termoelektrane (TE) Kosova e Re, koji trenutno čeka ratifikaciju Kosovskog parlamenta, saopštila je organizacija Bankwatch.

Žalbu su podnele organizacije Balkan Green Foundation, GAP Institute, Group for Legal and Political Studies, INDEP i CEE Bankwatch Network. Inače, i Sekretarijat EnZ je u junu prošle godine saopštio da više elemenata ugovora o kupovini električne energije predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć.

Kosovska vlada je 2015. godine na tenderu izabrala američku kompaniju ContourGlobal kao investitora u TE Kosova e Re snage 500 MW.

U žalbi kosovskih i međunarodnih nevladinih organizacija se navodi da ugovor o kupovini električne energije, potpisan od strane kosovske vlade i firme ContourGlobal u decembru 2017. na 20 godine, ne poštuje pravila Ugovora o osnivanju Energetske zajednice o državnoj pomoći jer pruža ovoj firmi niz pogodnosti koje joj omogućavaju prednost u odnosu na druge proizvođače električne energije.

Kako navodi Bankwatch, ugovor, takođe, stavlja veliki teret na budžet Kosova* i potrošače električne energije, jer garantuje da će državna kompanija otkupiti svu električnu energiju proizvedenu od strane kompanije ContourGlobal po ceni od 80 EUR/MWh – mnogo više od trenutnih cena električne energije u regionu.

Osim toga, kada nema potrebe za proizvodnjom električne energije iz TE Kosova e Re, država se obavezala da plaća naknadu na ime raspoloživosti, kao i takse za mrežu, nadoknadu za ugovor „uzmi ili ostavi“, koji je kompanija potpisala sa državnim rudnikom lignita, dok će zemljište za elektranu obezbediti po ceni od 10 evra.

„Ne zna se koliko će ovu investiciju platiti potrošači i poreski obveznici”

Visar Azemi iz organizacije Balkan Green Foundation, rekao je da je cena od 80 EUR/MWh dovoljno loša odluka, ali uz sve dodatne naknade, izgleda da niko ne zna koliko će ovaj projekta da košta potrošače i poreske obveznike.

Mnogi ljudi na Kosovu* sada ne mogu da plate račune za električnu energiju, tako da nema šanse da će izdržati te dodatne troškvoe, rekao je on.

„Reći da je Kosovska vlada napravila užasnu grešku, bila bi preblaga ocena“, kaže Pipa Galop iz CEE Bankwatch mreže.
Ona kaže da bez obzira šta je zvaničnike Kosova* nateralo da potpišu ovaj apsurdni ugovor, na kosovskim parlamentarcima, javnosti i međunarodnim institucijama, kao što su EnZ i Evropska komisija, je da ne dozvole da se ugovor ratifikuje, zbog kosovskih potrošača i poreskih obveznika.

Agron Demi, iz Instituta Gap, rekao je da bi prvi prioritet vlasti trebalo da bude smanjenje velikih gubitaka električne energije u distributivnom sistemu zbog tehničkih gubitaka i neplaćanja računa, jer se na taj način gubi skoro trećina proizvedene električne energije.

A, onda bi trebalo da povećaju udeo OIE, dodao je on.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove

Vucic Srbija zeli da ucestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Madjarskoj

Vučić: Srbija želi da učestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj

25 октобра 2021 - Srbija želi da da postane manjinski suvlasnik nuklearne elektrane u mađarskom gradu Pakš

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman da plati više za ekološku rekonstrukciju, samo da obezbedi dovoljno struje

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijom s dve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj