Električna energija

Energetska zajednica: Ugovori za TE Kosovo e Re krše pravila o državnoj pomoći

Energetska-zajednica-Ugovori-za-TE-Kosovo-e-Re-krse-pravila-o-drzavnoj-pomoci

Slika: Ministarstvo ekonomskog razvoja Kosova*

Objavljeno

18.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) smatra da više elemenata ugovora o kupovini električne energije između institucija Kosova* i američke kompanije ContourGlobal za termoelektranu (TE) Kosova e Re, snage 500 MW, predstavljala državnu pomoć, koja nije dozvoljena. U međuvremenu, Rojters je objavio da Svetska banka još nije potvrdila da će finansirati ovaj projekat, kao što je ranije najavila.

Sekretarijat EZ navodi da su učesnici Nedelje održivog razvoja Kosova*, održane u Prištini početkom juna 2018. godine, u zaključcima zatražili od ove institucije da saopšti stav o usklađenosti projekta TE sa pravilima Energetske zajednice.

Sekretarijat je podsetio da je 22. marta na osnovu preliminarnih analiza izrazio zabrinutost u pismu poslatom vlastima Kosova*.

„Zabrinutost se odnosi na ugovorni okvir za funkcionisanje planirane elektrane, a naročito na ugovor o kupovini električne energije potpisan u decembru 2017. Sekretarijat smatra da nekoliko elemenata potpisanih ugovora predstavlja državnu pomoć“, naveo je u saopštenju Sekretarijat, i dodao da će nastaviti razgovore o ugovornom okviru, koji se odnosi na ovaj projekat, sa vlastima Kosova*.

U Sekretarijatu ističu da će morati da osiguraju poštovanje Ugovora o osnivanju EZ u cilju dobrobiti građana Kosova* i regiona, i dodaju da će ovu odgovornost shvatiti ozbiljno.

„ContourGlobal dobija garantovani profit bez rizika“

Sekretarijat podseća da je državna pomoć zabranjena u skladu sa zakonima EZ.

Prema Trećem energetskom paketu koji se primenjuje i na Kosovu*, u skladu sa Ugovorom o EZ, tržišta električne energije bi trebalo da budu otvorena za konkurenciju, bez izuzetaka. U slučajevima u Poljskoj i Mađarskoj, u vreme kada su bile u procesu ulaska u EU, koji su slični sa gradnjom elektrane na Kosovu*, Evropska komisija i Evropski sud pravde su utvrdili da su ugovori o kupovini električne energije bili državnu pomoć, podseća Sekretarijat.

Prema preliminarnoj analizi Sekretarijata, ContourGlobal je zaštićen od komercijalnih rizika kao što su proizvodni, tržišni, operativni, regulatorni, poreski, kreditni…

“Rizike snosi Vlada Kosova* kroz svoju javnu kompaniju – što će na kraju biti troškovi dobavljača i kupaca ili direktne i stalne subvencije vlade – dok ContourGlobal uživa garantovani profit bez rizika”, ističe Sekretarijat.

Drugi potencijalno kritični elementi u nizu ugovora zaključenih u decembru 2017. uključuju izuzeća od poreza i carina, državne garancije i ustupanje ili zakup zemlje ispod tržišne cene.

Svetska banka okleva

Na drugoj strani, Svetska banka je saopštila, kako prenosi Rojters, da još nije odlučila da li da podrži elektranu na Kosovu*.

U Svetskoj banci je kažu da još rade na studiji opcija imajući u vidu snažan razvoj obnovljivih izvora energije (OIE), čiji troškovi su sve niži.

„Brzina tehnoloških promena u energetskom sektoru je ogromna, posebno kod OIE, kao što su solarna energija, vetar i skladištenje, gde cene nastavljaju da padaju“, izjavio je portparol Svetske banke.

Inače, Svetska banka je ranije najavila da će odobriti kredit za TE na Kosovu*.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. jun 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. jun 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. jun 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

18. jun 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije