Električna energija

Za Kosovo* su najbolji OIE, skladištenje struje: studija Svetske banke

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Za vladu u Prištini nema povoljnije strategije nego da ugasi pogone za proizvodnju struje iz uglja, po navodima iz dosad neobjavljenog dokumenta do kojeg je došla IEEFA.

Ispostavilo se da je Svetska banka u avgustu prošle godine završila studiju i zaključila da plan Kontur globala (ContourGlobal Plc) da izgradi termoelektranu od 450 megavata uključuje prevelike troškove i podizanje ukupnog kapaciteta struje iznad optimalnog nivoa. Međunarodna finansijska institucija je kasnije uskratila podršku projektu na Kosovu*. IEEFA je akronim za Institute for Energy Economics and Financial Analysis. Sedište organizacije je u Sjedinjenim Državama.

Kapacitet struje iz obnovljivih izvora ima projektovan rast na 430 megavata

Studija za internu upotrebu je otkrila da bi bilo isplativije i održivije ulagati u manja postrojenja i osloniti na obnovljive izvore i energetsku efikasnost, pogotovo rekonstrukciju postojećih jedinica na ugalj. Na osnovu projekata u toku, onih što su u planu te zvaničnih ciljeva, predviđeno je da ukupna snaga malih hidroelektrana, vetrenjača, elektrana na bio-gas i bio-masu i pogona na sunce dostigne 430 megavata. U to vreme, kapacitet je bio 73 megavata.

Oprema za solarne jedinice, vetrogeneratore i baterije postaje jeftinija

Autori ne smatraju da su ogromne rezerve lignita prednost. U sažetku, koji je procureo na internet, oni su istakli pad troškova na ime opreme u solarnom segmentu, za vetar i skladištenje električne energije u baterijama. Scenario za period do 2052. je izrađen na bazi podataka za deset izvora struje.

Varijanta s novim sistemom na naftu ili naftu i gas je bila jedna od glavnih u analizi, zajedno sa pojačavanjem zelene energije i skladištenja, preuređenjem dve termoelektrane i gašenjem preostale tri, te instaliranjem još jedne na ugalj. Ova poslednja opcija je sagledana s nekoliko mogućnosti u pogledu tehnologije i veličine, od kojih je jedna 300 megavata.

Ne sme da se zaboravi šteta po društvo od ispuštanja ugljen-dioksida

U radu nisu u obzir uzeti neophodni troškovi na uređenje rudnika mrkog uglja, tačnije lignita. Jedino rešenje jeftinije od Kontur globalovog nacrta bilo bi da se pogon izgradi po zastareloj tehnologiji.

Sveobuhvatna računica za Kosovo* se sastoji od kapitalnih ulaganja i operativnih troškova, uvoza struje, zagađenja vazduha na domaćem nivou i ukupne štete koju ispuštanje štetnih gasova nanosi društvu, zaključili su analitičari banke. Gornja granica za kupovinu tuđe struje postavljena je na 17 odsto bruto godišnjeg uvoza, dosadašnji rekord iz 2014. godine, i 70 procenata za potražnju po satu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica