Električna energija

Za Kosovo su najbolji OIE, skladištenje struje: studija Svetske banke

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Za vladu u Prištini nema povoljnije strategije nego da ugasi pogone za proizvodnju struje iz uglja, po navodima iz dosad neobjavljenog dokumenta do kojeg je došla IEEFA.

Ispostavilo se da je Svetska banka u avgustu prošle godine završila studiju i zaključila da plan Kontur globala (ContourGlobal Plc) da izgradi termoelektranu od 450 megavata uključuje prevelike troškove i podizanje ukupnog kapaciteta struje iznad optimalnog nivoa. Međunarodna finansijska institucija je kasnije uskratila podršku projektu na Kosovu*. IEEFA je akronim za Institute for Energy Economics and Financial Analysis. Sedište organizacije je u Sjedinjenim Državama.

Kapacitet struje iz obnovljivih izvora ima projektovan rast na 430 megavata

Studija za internu upotrebu je otkrila da bi bilo isplativije i održivije ulagati u manja postrojenja i osloniti na obnovljive izvore i energetsku efikasnost, pogotovo rekonstrukciju postojećih jedinica na ugalj. Na osnovu projekata u toku, onih što su u planu te zvaničnih ciljeva, predviđeno je da ukupna snaga malih hidroelektrana, vetrenjača, elektrana na bio-gas i bio-masu i pogona na sunce dostigne 430 megavata. U to vreme, kapacitet je bio 73 megavata.

Oprema za solarne jedinice, vetrogeneratore i baterije postaje jeftinija

Autori ne smatraju da su ogromne rezerve lignita prednost. U sažetku, koji je procureo na internet, oni su istakli pad troškova na ime opreme u solarnom segmentu, za vetar i skladištenje električne energije u baterijama. Scenario za period do 2052. je izrađen na bazi podataka za deset izvora struje.

Varijanta s novim sistemom na naftu ili naftu i gas je bila jedna od glavnih u analizi, zajedno sa pojačavanjem zelene energije i skladištenja, preuređenjem dve termoelektrane i gašenjem preostale tri, te instaliranjem još jedne na ugalj. Ova poslednja opcija je sagledana s nekoliko mogućnosti u pogledu tehnologije i veličine, od kojih je jedna 300 megavata.

Ne sme da se zaboravi šteta po društvo od ispuštanja ugljen-dioksida

U radu nisu u obzir uzeti neophodni troškovi na uređenje rudnika mrkog uglja, tačnije lignita. Jedino rešenje jeftinije od Kontur globalovog nacrta bilo bi da se pogon izgradi po zastareloj tehnologiji.

Sveobuhvatna računica za Kosovo se sastoji od kapitalnih ulaganja i operativnih troškova, uvoza struje, zagađenja vazduha na domaćem nivou i ukupne štete koju ispuštanje štetnih gasova nanosi društvu, zaključili su analitičari banke. Gornja granica za kupovinu tuđe struje postavljena je na 17 odsto bruto godišnjeg uvoza, dosadašnji rekord iz 2014. godine, i 70 procenata za potražnju po satu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.