OIE

Vetropark Kitka dobio privremenu dozvolu za proizvodnju električne energije

Slika: GE

Objavljeno

22.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Regulatorna kancelarija za energetiku (ERO) Kosova* odobrila je zahtev kompanije Air Energy za dobijanje licence za proizvodnju električne energije za vetropark Kitka, snage 32,4 MW, saopštila je ova institucija na svom portalu.

“Na svojoj 9. sednici u ovoj godini, Odbor Regulatorne kancelarije za energetiku odobrio je zahtev kompanije Air Energy za privremenu licencu (na period od 1 godine) za proizvodnju električne energije za vetropark Kitka sa instalisanom snagom od 32,4 MW, navodi se u saopštenju Regulatorne kancelarije.

Investitor u vetropark je turska kompanija Guris Holding. Izgradnja vetroparka, kako se navodi na sajtu ove kompanije, je završena.

Svi građevinski, mehanički i radovi na instalaciji elektro opreme u okviru projekta Kitka su završeni, piše na sajtu turske kompanije.

Očekivana godišnja proizvodnja vetroparka je 95,6 GWh. Elektrana na vetar će imati 9 vetroturbina GE 3.6 – 137 sa visinom od 110 metara i prečnikom elisa od 137 metara.

U avgustu prošle godine, Guris Holding najavio je izgradnju novih vetroelektrana na Kosovu* i Ukrajini.

Tada je Musfik Iamanturk, generalni direktor Guris Holdinga, koji se smatra jednim od ldiera u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE), rekao da će i elektrana od 30 MW u Ukrajini i elektrana od 32 MW na Kosovu* biti izgrađene do avgusta ili septembra 2018. godine.

Kosovo* je, u okviru članstva u Energetskoj zajednici, prihvatilo obavezujući cilj od 25% energije iz OIE u bruto potrošnji finalne energije u 2020. godini u poređenju sa 18,9% u 2009. godini. U poslednjem Godišnjem izveštaju o implementaciji Energetske zajednice, Kosovo* je dostiglo udeo OIE od 24,6%, što je iznad 21,6%, koliko je planirano za period 2015-2016.

Valdrin Lluka, ministar za ekonomski razvoj Kosova*, izjavio je nedavno da ministarstvo planira da kvotu od 100-120 MW prvobitno namenjenu gradnji hidroelektrana prebaci na projekte za razvoj solarnih elektrana i vetroparkova.

On je, takođe, pre desetak dana najavio da Albanija i Kosovo* nameravaju da izgrade hidroelektranu snage 200 MW na području između Dragaša i Prizrena.

Lluka je dodao da će projekat dobiti podršku Evropske unije u iznosu od 20 miliona evra.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. novembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

22. novembar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

22. novembar 2018. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

22. novembar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije