OIE

Kosovo* planira da poveća kvotu za solarne elektrane i vetroparkove na račun hidroelektrana

Slika: Ministarstvo za ekonomski razvoj Kosova*

Objavljeno

10.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo za ekonomski razvoj Kosova* planira da kvotu od 100-120 MW planiranu za gradnju hidroelektrana prebaci na projekte za razvoj solarnih elektrana i vetroparkova, izjavio je ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka na otvaranju Zelenog festivala u Prištini.

Zeleni festival, koji se održava treći put, promoviše zelenu ekonomiju i podiže svest i interesovanje za reciklažu, obnovljive izvore energije (OIE) i energetsku efikasnost.

Ministarstvo namerava da prebaci dozvole za gradnju hidroelektrana snage 100-120 MW projektima za korišćenje solarne i energije vetra, jer je za njih veće interesovanje kako stranih tako i lokalnih investitora, izjavio je Lluka, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

Ministar je izjavio je da je ministarstvo preduzelo sve mere kako bi se osiguralo da se dozvole za ulaganja u obnovljive izvore energije odobravaju u otvorenim i transparentnim procedurama, putem aukcija, a kako bi se izbegli problemi nastali zbog listi čekanja za dobijanje dozvola.

U novembru 2017. godine Lluka je najavio da će Kosovo* organizovati aukcije za potencijalne investitore u solarne elektrane. On je naveo da bi očekivani iznos investicija mogao da dostigne 100 miliona evra.

Ipak, dosad nije bilo aukcija za solarne elektrana na Kosovu*.

Kosovo trenutno skoro svu svoju proizvodnju električne energije zasniva na termoelektranama na ugalj sa instaliranim kapacitetom od oko 1.000 MV. Procene pokazuju da Kosovo* ima značajan potencijal u sektoru solarne energije s obzirom na prosek od 278 sunčanih dana i 2.000 sunčanih sati godišnje.

Prema poslednjem, Godišnjem izveštaju o implementaciji Energetske zajednice, za 2017, Kosovo* je prihvatilo obavezujući cilj od 25% energije iz OIE u bruto potrošnji finalne energije u 2020. godini u poređenju sa 18,9% u 2009. godini.

U 2015. godini, na Kosovu* je zabeležen pad udela energije iz obnovljivih izvora u poređenju sa prethodnim godinama. Registrovan je udeo od 18,5, što je ispod trećeg indikativnog cilja od 21,6%. Kosovo* ne uspeva da ostvari “prolazna vremena” zbog povećanja potrošnje energije za 10,7% u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu, ali i činjenice da je kapacitete OIE od 2009. povećalo za samo 15 MW, navodi se u Izveštaju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

01 октобра 2022 - Švajcarski Galileo i italijanska Hope Group formirali su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće vetroelektrane Lupiae...

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati