x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kosovo* planira da poveća kvotu za solarne elektrane i vetroparkove na račun hidroelektrana

10.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo za ekonomski razvoj Kosova*
Kosovo* planira da poveća kvotu za solarne elektrane i vetroparkove na račun hidroelektrana

Ministarstvo za ekonomski razvoj Kosova* planira da kvotu od 100-120 MW planiranu za gradnju hidroelektrana prebaci na projekte za razvoj solarnih elektrana i vetroparkova, izjavio je ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka na otvaranju Zelenog festivala u Prištini.

Zeleni festival, koji se održava treći put, promoviše zelenu ekonomiju i podiže svest i interesovanje za reciklažu, obnovljive izvore energije (OIE) i energetsku efikasnost.

Ministarstvo namerava da prebaci dozvole za gradnju hidroelektrana snage 100-120 MW projektima za korišćenje solarne i energije vetra, jer je za njih veće interesovanje kako stranih tako i lokalnih investitora, izjavio je Lluka, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

Ministar je izjavio je da je ministarstvo preduzelo sve mere kako bi se osiguralo da se dozvole za ulaganja u obnovljive izvore energije odobravaju u otvorenim i transparentnim procedurama, putem aukcija, a kako bi se izbegli problemi nastali zbog listi čekanja za dobijanje dozvola.

U novembru 2017. godine Lluka je najavio da će Kosovo* organizovati aukcije za potencijalne investitore u solarne elektrane. On je naveo da bi očekivani iznos investicija mogao da dostigne 100 miliona evra.

Ipak, dosad nije bilo aukcija za solarne elektrana na Kosovu*.

Kosovo trenutno skoro svu svoju proizvodnju električne energije zasniva na termoelektranama na ugalj sa instaliranim kapacitetom od oko 1.000 MV. Procene pokazuju da Kosovo* ima značajan potencijal u sektoru solarne energije s obzirom na prosek od 278 sunčanih dana i 2.000 sunčanih sati godišnje.

Prema poslednjem, Godišnjem izveštaju o implementaciji Energetske zajednice, za 2017, Kosovo* je prihvatilo obavezujući cilj od 25% energije iz OIE u bruto potrošnji finalne energije u 2020. godini u poređenju sa 18,9% u 2009. godini.

U 2015. godini, na Kosovu* je zabeležen pad udela energije iz obnovljivih izvora u poređenju sa prethodnim godinama. Registrovan je udeo od 18,5, što je ispod trećeg indikativnog cilja od 21,6%. Kosovo* ne uspeva da ostvari “prolazna vremena” zbog povećanja potrošnje energije za 10,7% u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu, ali i činjenice da je kapacitete OIE od 2009. povećalo za samo 15 MW, navodi se u Izveštaju.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.