OIE

Kosovo* planira da poveća kvotu za solarne elektrane i vetroparkove na račun hidroelektrana

Slika: Ministarstvo za ekonomski razvoj Kosova*

Objavljeno

10.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo za ekonomski razvoj Kosova* planira da kvotu od 100-120 MW planiranu za gradnju hidroelektrana prebaci na projekte za razvoj solarnih elektrana i vetroparkova, izjavio je ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka na otvaranju Zelenog festivala u Prištini.

Zeleni festival, koji se održava treći put, promoviše zelenu ekonomiju i podiže svest i interesovanje za reciklažu, obnovljive izvore energije (OIE) i energetsku efikasnost.

Ministarstvo namerava da prebaci dozvole za gradnju hidroelektrana snage 100-120 MW projektima za korišćenje solarne i energije vetra, jer je za njih veće interesovanje kako stranih tako i lokalnih investitora, izjavio je Lluka, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

Ministar je izjavio je da je ministarstvo preduzelo sve mere kako bi se osiguralo da se dozvole za ulaganja u obnovljive izvore energije odobravaju u otvorenim i transparentnim procedurama, putem aukcija, a kako bi se izbegli problemi nastali zbog listi čekanja za dobijanje dozvola.

U novembru 2017. godine Lluka je najavio da će Kosovo* organizovati aukcije za potencijalne investitore u solarne elektrane. On je naveo da bi očekivani iznos investicija mogao da dostigne 100 miliona evra.

Ipak, dosad nije bilo aukcija za solarne elektrana na Kosovu*.

Kosovo trenutno skoro svu svoju proizvodnju električne energije zasniva na termoelektranama na ugalj sa instaliranim kapacitetom od oko 1.000 MV. Procene pokazuju da Kosovo* ima značajan potencijal u sektoru solarne energije s obzirom na prosek od 278 sunčanih dana i 2.000 sunčanih sati godišnje.

Prema poslednjem, Godišnjem izveštaju o implementaciji Energetske zajednice, za 2017, Kosovo* je prihvatilo obavezujući cilj od 25% energije iz OIE u bruto potrošnji finalne energije u 2020. godini u poređenju sa 18,9% u 2009. godini.

U 2015. godini, na Kosovu* je zabeležen pad udela energije iz obnovljivih izvora u poređenju sa prethodnim godinama. Registrovan je udeo od 18,5, što je ispod trećeg indikativnog cilja od 21,6%. Kosovo* ne uspeva da ostvari “prolazna vremena” zbog povećanja potrošnje energije za 10,7% u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu, ali i činjenice da je kapacitete OIE od 2009. povećalo za samo 15 MW, navodi se u Izveštaju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Nova etapa solarne vetropark 210 MW Makedoniji

Nova etapa za solarne projekte, vetropark od ukupno 210 MW u Severnoj Makedoniji

21 July 2021 - ESM traži konsultante za studije izvodljivosti za solarne elektrane od 60 i 100 megavata u Bitolju i projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

20 July 2021 - ZEZ je jedina organizacija koja je izabrana na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu sa projektom za zelenu energiju.