OIE

Kosovo najavljuje tendere za ulaganja u solarne izvore energije

Kosovo, najava aukcijske seme za solar

Slika: Pixabay

Objavljeno

28.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski ministar za ekonomski razvoj Valdrin Luka najavio je da će Kosovo* uskoro rapisati tendere za sektor solarne energije. Očekivani iznos investicija je 100 miliona evra.

Luka je rekao da je njegovo ministarstvo zainteresovano za velike solarne projekte i da će uskoro početi da izdaje licence za takve projekte. Proces selekcije projekata biće zasnovan na tenderima, koji će, kako je najavio ministar, uskoro biti objavljeni, navodi pv-magazin.

Ova najava se smatra prvim značajnim korakom vlasti u Prištini ka uvođenju solarnih izvora u energetski miks Kosova*. Prema procenama, sa prosekom od 278 sunčanih dana i 2.000 sunčanih sati godišnje, Kosovo ima značajan potencijal u solarnom sektoru.

Kosovski ministar je rekao i da se nada da će nova aukcijska šema za solarnu energiju doneti 100 miliona evra investicija.

Za sada nema preciznih informacija kada bi tenderi mogli biti objavljeni, a nisu poznati ni drugi detalji u vezi sa najavljenim procesom javnih nabavki za saolarnu energiju.

Svetska banka je u nedavnom izveštaju navela da bi najbolje rešenje za podmirenje energetskih potreba na Kosovu bilo da se radi na razvoju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora kao dopuni postojećoj proizvodnji iz termoelektrana.

Evropska komisija (EK) je pre nekoliko meseci podsetila da energetski sektor na Kosovu* i dalje u velikoj meri zavisi od uglja i električne energije, i da zbog zastarelih proizvodnih kapaciteta i niske energetske efikasnosti, kosovska vlada mora da uloži više napora kako bi poboljšala svoj energetski sistem i pružila veću podršku obnovljivim izvorima energije.

EK je takođe navela da je nivo investicija i dalje nizak uprkos postojećem zakonskom okviru za prozvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Kosovski Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije za period 2011-2020 sadrži ciljeve u ovom sektoru do 2020, kao i mere za njihovo postizanje. Sprovođenje ovog plana trebalo bi da omogući Kosovu* da do 2020.godine dostigne učešće obnovljivih izvora energije od 25 odsto u finalnoj potrošnji.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana