Vesti

Energetska zajednica po prvi put sačinila izveštaj o klimatskim promenama

Energetska zajednica po prvi put sacinila izvestaj o klimatskim promenama

Foto: Pixabay

Objavljeno

07.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Poslednji godišnji izveštaj Energetske zajednice o implementaciji, prvi put je uključio i klimatske promene i objavio detalje o propisima i strategijama zemalja članica, kao i o praćenju i izveštavanju o emisijama gasova staklene bašte.

Izveštaj, predstavljen juče, pruža sveobuhvatan pregled napretka članica EZ u primeni acquis communautaire, koji je obuvhaćen Sporazumom o EZ.

Sekretarijat EZ koristi 23 indikatora za praćenje primene acquis. Novi indikator održivosti, namenjen praćenju klimatskih politika članica, oslikavaće kako one postaju sve “zelenije”, i predstavlja prve korake u integraciji klimatskih ciljeva u okviru EZ, što je započeto na Ministarskom sastanku 2016.

“Održivi razvoj energetskog sektora konačno dolazi u prvi plan u EZ. Odlučili smo da ove godine u izveštaju naglasak bude na regulativi i strategijama za klimatske promene, posebno na praćenju i izveštavanju o emisijama gasova staklene bašte. Albanija, Srbija i Crna Gora otišle su najdalje u pripremi nacrta zakona o klimatskim promenama”, rekao je Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata EZ. 

Crna Gora i Srbija lideri

Izveštaj navodi da su Srbija i Crna Gora i dalje lideri u primeni politika održivog razvoja, u koje su spada energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, ekologija i klima.

“Ipak, sve zemlje su napredovale u ovoj oblasti, uključujuči iskorak u usvajanju propisa u oblasti energetske efikasnosti, pa su četiri članice – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Ukrajina usvojile primarnu regulativu, koja je nedostajala”, navodi se u izveštaju.

Sporo usvajanje Direktive o OIE

Skromno se napredovalo i u usvajanju i primeni Direktive o OIE, što se osetilo u slabom rastu kapaciteta za obnovljive izvore. Podaci iz 2015. godine govore da su Albanija, Kosovo*, BJRM, Srbija i Ukrajina nisu na na putu da dostignu ciljeve predviđene za 2020. BiH i Crna Gora imaju dobro prolazno vreme, ali ne zbog prihvatanja tehnologija za OIE, već zbog revizije podataka o biomasi.

 

Energetski intenzitet i dalje visok

U oblasti energetske efikasnosti napredovale su sve članice EZ. Albanija, Kosovo* i Ukrajina konačno su usvojile dugo očekivane zakone o energetskim performansama zgrada, dok su BJRM, Moldavija i Federacija BiH donele akcione planove za energetsku efikasnost.

Usvajanje Direktive o energetskoj efikasnosti je u toku u svim zemljama, uz odlične rezultate u Crnoj Gori i Srbiji. Uprkos trendu smanjenja energetskog intenziteta u svim državama, ovaj indikator je i dalje relativno visok u odnosu na EU.

Treći energetski paket je i dalje problem

U izveštaju se navodi i da je šest od osam članica EU uspešno završilo usvajanje Trećeg energetskog paketa. Ali, BJRM i BiH i dalje ne uspevaju da ispune svoje obaveze, pa je po ovom pitanju situacija ista kao i u prošlogodišnjem izveštaju.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata EZ, izjavio je da će primena Trećeg energetskog paketa i dalje biti veliki izazov za članice i Sekretarijat.

“Na primer, mnoge zemlje moraju da na pravi način razdvoje operatora za prenos i distribuciju boreći se sa jakim interesima nacionalnih igrača. Izazov će biti i jačanje nacionalnih institucija – energetskih regulatora i agencija, kao i tela za konkurenciju i državnu pomoć, koja nemaju snagu i nezavisnost da budu aktivni čuvari usvojenih pravila iz acquis”, naveo je Kopač.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

7. novembar 2017. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

7. novembar 2017. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

7. novembar 2017. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

7. novembar 2017. - Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, kaže vicepremijerka Belinda Baluku