Električna energija

Albanija i Kosovo* grade hidroelektranu od 200 MW

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.11.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.11.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Albanija i Kosovo* zajednički će izgraditi hidroelektranu (HE) snage 200 MW na području između Dragaša i Prizrena, izjavio je ministar za ekonomski razvoj Kosova* Valdrin Lluka.

On je, kako je preneo portal Albaniadailynews, rekao da će projekat dobiti podršku Evropske unije u iznosu od 20 miliona evra.

Prema rečima ministra, ideja izgradnje hidroelektrane sa Albanijom je vrlo blizu dobijanja konačnog odobrenja.

EU će obezbediti grant od 20 miliona evra za izgradnju HE koja će se koristiti za balansiranje u elektroenergetskim sistemima Albanije i na Kosova*, naglasio je Lluka.

Hidroelektrana će, prema rečima ministra, uticati na Albaniju, Makedoniju i Kosovo*.

Ova lokacija između Dragaša i Prizrena ima vrlo dobar potencijal za hidroelektranu, rekao je Lluka.

Prošlog meseca Lluka je saopštio da Ministarstvo za ekonomski razvoj namerava da kvotu od 100-120 MW namenjenu za projekte hidroelektrana prebaci na gradnju solarnih elektrana i vetroelektrana, jer postoji veći interes stranih i lokalnih investitora za razvoj ovih projekata.

Lluka je u novembru prošle godine najavio da Kosovo* planira investicije u solarnu energiju koristeći model aukcija. On je istakao da bi investicije mogle da dostignu 100 miliona evra, ali zasad nijedna solarna elektrana nije izgrađena.

Kosovo* sada skoro svu električnu energiju proizvodi u termoelektranama Kosovo A i Kosovo B, čija instalirana snaga je 1.000 MW, dok je uvoz 10% ukupne potrošnje.

Kosovo* ima rezerve od oko 14 milijardi tona lignita, što ga stavlja na 5. mesto u svetu. Zbog toga namerava da izgradi novu elektranu na ugalj, Kosova e Re.

Ali, Svetska banka je u oktobru najavila da neće podržati gradnju ove elektrane, snage 500 MW, međutim, kosovska vlada i američka kompanija Contour Global, koja je izabrana za investitora, saopštili su da ne odustaju od projekta.

Ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka tada je izjavio da je Contour Global na pravom putu da obezbedi finansiranje iz različitih izvora, kao što su državne izvozne agencije i međunarodne finansijske institucije.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

13. novembar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. novembar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. novembar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

13. novembar 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu