Električna energija

Vlada i američki investitor nastavljaju projekat TE Kosova e Re uprkos odluci Svetske banke da ga ne podrži

Slika: KEK

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Svetska banka objavila da neće podržati izgradnju termoelektrane (TE) Kosova e Re, snage 500 MW, Vlada Kosova* i američka kompanija Contour Global potvrdili su da nastavljaju ovaj projekat.

Kosovo* trenutno proizvodi skoro svu svoju električnu energiju iz dve elektrane na ugalj, nestašice nisu retke, a uvoz čini oko 10% ukupne potrošnje. Zalihe lignita procenjene su na oko 14 milijardi tona, po čemu Kosovo* zauzima 5. mesto u svetu, pa je kosovska vlada 2015. na tenderu izabrala Contour Global da izgradi TE Kosova e Re.

Svetska banka je odmah obećala podršku u vidu kredita, ali je oklevala da donese konačnu odluku.

Na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, koji se ovih da na održava na Baliju u Indoneziji, Visar Azemi, izvršni direktor Balkan Green Foundation, kosovske organizacije civilnog društva, zatražio je od predsednika Svetske banke Jim Jong Kima da potvrdi da projekat TE Kosova e Re više nema podršku međunarodne finansijske institucije.

„Doneli smo vrlo čvrstu odluku da ne podržimo projekat gradnje termoelektrane na Balkanu“, rekao je Kim tokom konferencije za novinare.

On je istakao da ih pravila banke obavezuju da podrže opcije sa najnižim troškovima, a obnovljivi izvori energije (OIE) su sada jeftiniji od uglja.

Dakle, nema sumnje, nećemo učestvovati u tom projektu, dodao je Kim.

Inače, Sekretarijat Energetske zajednice je u junu saopštio da nekoliko elemenata ugovora o kupovini električne energije između Vlade Kosova* i kompanije Contour Global krši pravila o državnoj pomoći.

Ministar Valdrin Lluka: Investitor je blizu da obezbedi finansiranje

Ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka rekao je da je izgradnja nove elektrane najstrateškiji projekat za Kosovo* i njegov ekonomski razvoj od rata. On je rekao da će kosovska vlada zajedno sa kompanijom Contour Global raditi na završetku projekta u planiranim rokovima.

Contour Global je na putu da obezbedi finansiranje iz različitih izvora kao što su državne izvozne agencije i međunarodne finansijske institucije, napisao je Lluka na društvenoj mreži Facebook.

On je istakao da kao ministar nadležan za energetski sektor, neće dozvoliti da Kosovo* zavisi od uvoza energije, jer ima ogroman potencijal da proizvodi energiju ne samo za svoje potrebe već i za izvoz.

Moramo da osiguramo energetsku nezavisnost, i tu nema odstupanja, jer nemamo druge alternative za proizvodnju električne energije, dodao je Lluka.

Contour Global: Početak gradnje sledeće godine

Kompanija Contour Global, kako je preneo Rojters, nastaviće sa planovima za izgradnju elektrane na Kosovu* uprkos odluci Svetske banke da ne podrži projekat.

„Saopštenje Svetske banke nema nikakvog uticaja na ovaj projekat. Brzo se približavamo početku gradnje“, izjavio je direktor kompanije Contour Global Joseph Brandt.

On je rekao da je u toku obezbeđivanja finansiranja, kao i ugovora za inženjering, nabavku i izgradnju (EPC), koja bi trebalo da krene početkom sledeće godine.

„Očekujemo da izvori finansiranja budu Overseas Private Investment Corporation (OPIC) i agencije za kreditiranje izvoza“, rekao je Brandt, dodajući da Contour Global namerava da uvede manjinskog partnera u projekat tokom izgradnje.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Privreda cene struje Srbija BiH Crna Gora

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom