Električna energija

Vlada i američki investitor nastavljaju projekat TE Kosova e Re uprkos odluci Svetske banke da ga ne podrži

Slika: KEK

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Svetska banka objavila da neće podržati izgradnju termoelektrane (TE) Kosova e Re, snage 500 MW, Vlada Kosova* i američka kompanija Contour Global potvrdili su da nastavljaju ovaj projekat.

Kosovo* trenutno proizvodi skoro svu svoju električnu energiju iz dve elektrane na ugalj, nestašice nisu retke, a uvoz čini oko 10% ukupne potrošnje. Zalihe lignita procenjene su na oko 14 milijardi tona, po čemu Kosovo* zauzima 5. mesto u svetu, pa je kosovska vlada 2015. na tenderu izabrala Contour Global da izgradi TE Kosova e Re.

Svetska banka je odmah obećala podršku u vidu kredita, ali je oklevala da donese konačnu odluku.

Na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, koji se ovih da na održava na Baliju u Indoneziji, Visar Azemi, izvršni direktor Balkan Green Foundation, kosovske organizacije civilnog društva, zatražio je od predsednika Svetske banke Jim Jong Kima da potvrdi da projekat TE Kosova e Re više nema podršku međunarodne finansijske institucije.

„Doneli smo vrlo čvrstu odluku da ne podržimo projekat gradnje termoelektrane na Balkanu“, rekao je Kim tokom konferencije za novinare.

On je istakao da ih pravila banke obavezuju da podrže opcije sa najnižim troškovima, a obnovljivi izvori energije (OIE) su sada jeftiniji od uglja.

Dakle, nema sumnje, nećemo učestvovati u tom projektu, dodao je Kim.

Inače, Sekretarijat Energetske zajednice je u junu saopštio da nekoliko elemenata ugovora o kupovini električne energije između Vlade Kosova* i kompanije Contour Global krši pravila o državnoj pomoći.

Ministar Valdrin Lluka: Investitor je blizu da obezbedi finansiranje

Ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka rekao je da je izgradnja nove elektrane najstrateškiji projekat za Kosovo* i njegov ekonomski razvoj od rata. On je rekao da će kosovska vlada zajedno sa kompanijom Contour Global raditi na završetku projekta u planiranim rokovima.

Contour Global je na putu da obezbedi finansiranje iz različitih izvora kao što su državne izvozne agencije i međunarodne finansijske institucije, napisao je Lluka na društvenoj mreži Facebook.

On je istakao da kao ministar nadležan za energetski sektor, neće dozvoliti da Kosovo* zavisi od uvoza energije, jer ima ogroman potencijal da proizvodi energiju ne samo za svoje potrebe već i za izvoz.

Moramo da osiguramo energetsku nezavisnost, i tu nema odstupanja, jer nemamo druge alternative za proizvodnju električne energije, dodao je Lluka.

Contour Global: Početak gradnje sledeće godine

Kompanija Contour Global, kako je preneo Rojters, nastaviće sa planovima za izgradnju elektrane na Kosovu* uprkos odluci Svetske banke da ne podrži projekat.

„Saopštenje Svetske banke nema nikakvog uticaja na ovaj projekat. Brzo se približavamo početku gradnje“, izjavio je direktor kompanije Contour Global Joseph Brandt.

On je rekao da je u toku obezbeđivanja finansiranja, kao i ugovora za inženjering, nabavku i izgradnju (EPC), koja bi trebalo da krene početkom sledeće godine.

„Očekujemo da izvori finansiranja budu Overseas Private Investment Corporation (OPIC) i agencije za kreditiranje izvoza“, rekao je Brandt, dodajući da Contour Global namerava da uvede manjinskog partnera u projekat tokom izgradnje.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. oktobar 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. oktobar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

12. oktobar 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

12. oktobar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.