Električna energija

Vlada i američki investitor nastavljaju projekat TE Kosova e Re uprkos odluci Svetske banke da ga ne podrži

Slika: KEK

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Svetska banka objavila da neće podržati izgradnju termoelektrane (TE) Kosova e Re, snage 500 MW, Vlada Kosova* i američka kompanija Contour Global potvrdili su da nastavljaju ovaj projekat.

Kosovo* trenutno proizvodi skoro svu svoju električnu energiju iz dve elektrane na ugalj, nestašice nisu retke, a uvoz čini oko 10% ukupne potrošnje. Zalihe lignita procenjene su na oko 14 milijardi tona, po čemu Kosovo* zauzima 5. mesto u svetu, pa je kosovska vlada 2015. na tenderu izabrala Contour Global da izgradi TE Kosova e Re.

Svetska banka je odmah obećala podršku u vidu kredita, ali je oklevala da donese konačnu odluku.

Na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, koji se ovih da na održava na Baliju u Indoneziji, Visar Azemi, izvršni direktor Balkan Green Foundation, kosovske organizacije civilnog društva, zatražio je od predsednika Svetske banke Jim Jong Kima da potvrdi da projekat TE Kosova e Re više nema podršku međunarodne finansijske institucije.

„Doneli smo vrlo čvrstu odluku da ne podržimo projekat gradnje termoelektrane na Balkanu“, rekao je Kim tokom konferencije za novinare.

On je istakao da ih pravila banke obavezuju da podrže opcije sa najnižim troškovima, a obnovljivi izvori energije (OIE) su sada jeftiniji od uglja.

Dakle, nema sumnje, nećemo učestvovati u tom projektu, dodao je Kim.

Inače, Sekretarijat Energetske zajednice je u junu saopštio da nekoliko elemenata ugovora o kupovini električne energije između Vlade Kosova* i kompanije Contour Global krši pravila o državnoj pomoći.

Ministar Valdrin Lluka: Investitor je blizu da obezbedi finansiranje

Ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka rekao je da je izgradnja nove elektrane najstrateškiji projekat za Kosovo* i njegov ekonomski razvoj od rata. On je rekao da će kosovska vlada zajedno sa kompanijom Contour Global raditi na završetku projekta u planiranim rokovima.

Contour Global je na putu da obezbedi finansiranje iz različitih izvora kao što su državne izvozne agencije i međunarodne finansijske institucije, napisao je Lluka na društvenoj mreži Facebook.

On je istakao da kao ministar nadležan za energetski sektor, neće dozvoliti da Kosovo* zavisi od uvoza energije, jer ima ogroman potencijal da proizvodi energiju ne samo za svoje potrebe već i za izvoz.

Moramo da osiguramo energetsku nezavisnost, i tu nema odstupanja, jer nemamo druge alternative za proizvodnju električne energije, dodao je Lluka.

Contour Global: Početak gradnje sledeće godine

Kompanija Contour Global, kako je preneo Rojters, nastaviće sa planovima za izgradnju elektrane na Kosovu* uprkos odluci Svetske banke da ne podrži projekat.

„Saopštenje Svetske banke nema nikakvog uticaja na ovaj projekat. Brzo se približavamo početku gradnje“, izjavio je direktor kompanije Contour Global Joseph Brandt.

On je rekao da je u toku obezbeđivanja finansiranja, kao i ugovora za inženjering, nabavku i izgradnju (EPC), koja bi trebalo da krene početkom sledeće godine.

„Očekujemo da izvori finansiranja budu Overseas Private Investment Corporation (OPIC) i agencije za kreditiranje izvoza“, rekao je Brandt, dodajući da Contour Global namerava da uvede manjinskog partnera u projekat tokom izgradnje.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

12. oktobar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

12. oktobar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

12. oktobar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

12. oktobar 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu