Električna energija

KEK dobija grant od 76 miliona evra za smanjenje zagađenja iz TE Kosovo B

Foto: TE Kosovo B (KEK)

Objavljeno

04.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovo* će dobiti 76 miliona evra bespovratnih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije, kojim će se finansirati projekat čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha iz termoelektrane na ugalj Kosovo B, saopštila je Kosovska energetska korporacija (KEK), javljaju lokalni mediji.

Početak sprovođenja projekta, koji predviđa zamenu elektrostatičnih filtera u TE Kosovo B, očekuje se za šest meseci, navodi se u medijskim izveštajima.

Po završetku projekta, koji se planira za 2021. godinu, elektrana Kosovo B funkcionisaće u skladu sa evropskim standardima, navode iz KEK-a, dodajući da je kancelarija EU na Kosovu* u završnoj fazi pripreme projekta.

KEK u saopštenju takođe navodi da je u poslednjih deset godina uložila oko 60 miliona evra u unapređenje zaštite životne sredine.

98% struje na Kosovu* dolazi iz dve elektrane na ugalj koje su veliki zagađivači

Čak 98% električne energije na Kosovu* se proizvodi u dve stare, neefikasne elektrane na lignit, koje su veliki zagađivači – Kosovo A i Kosovo B. Prema izveštaju Svetske banke o energetskom sektoru Kosova*, građani trpe nestašice električne energije zbog neefikasne proizvodnje, zastarele prenosne mreže i krađe struje, podsećaju mediji.

Evropska komisija je takođe upozorila da se Kosovo* i dalje se oslanja na lignit koji izuzetno zagađuje životnu sredinu, iako je ostvaren određen napredak po pitanju obnovljivih izvora energije (OIE). Evropska komisija je u izveštaju preporučila da Kosovo* treba, između ostalog, da se pripremi za zatvaranje TE Kosovo A, kao i modernizaciju elektrane Kosovo B u cilju unapređenja zaštite životne sredine.

Prema ranijim izveštajima, Kosovske vlasti planiraju izgradnju nove elektrane na ugalj, a ta investicija bi koštala preko milijardu evra. Planirano je da termoelektrana Kosova e Re ima kapacitet od 500 MW.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste