Električna energija

KEK dobija grant od 76 miliona evra za smanjenje zagađenja iz TE Kosovo B

Foto: TE Kosovo B (KEK)

Objavljeno

04.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovo* će dobiti 76 miliona evra bespovratnih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije, kojim će se finansirati projekat čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha iz termoelektrane na ugalj Kosovo B, saopštila je Kosovska energetska korporacija (KEK), javljaju lokalni mediji.

Početak sprovođenja projekta, koji predviđa zamenu elektrostatičnih filtera u TE Kosovo B, očekuje se za šest meseci, navodi se u medijskim izveštajima.

Po završetku projekta, koji se planira za 2021. godinu, elektrana Kosovo B funkcionisaće u skladu sa evropskim standardima, navode iz KEK-a, dodajući da je kancelarija EU na Kosovu* u završnoj fazi pripreme projekta.

KEK u saopštenju takođe navodi da je u poslednjih deset godina uložila oko 60 miliona evra u unapređenje zaštite životne sredine.

98% struje na Kosovu* dolazi iz dve elektrane na ugalj koje su veliki zagađivači

Čak 98% električne energije na Kosovu* se proizvodi u dve stare, neefikasne elektrane na lignit, koje su veliki zagađivači – Kosovo A i Kosovo B. Prema izveštaju Svetske banke o energetskom sektoru Kosova*, građani trpe nestašice električne energije zbog neefikasne proizvodnje, zastarele prenosne mreže i krađe struje, podsećaju mediji.

Evropska komisija je takođe upozorila da se Kosovo* i dalje se oslanja na lignit koji izuzetno zagađuje životnu sredinu, iako je ostvaren određen napredak po pitanju obnovljivih izvora energije (OIE). Evropska komisija je u izveštaju preporučila da Kosovo* treba, između ostalog, da se pripremi za zatvaranje TE Kosovo A, kao i modernizaciju elektrane Kosovo B u cilju unapređenja zaštite životne sredine.

Prema ranijim izveštajima, Kosovske vlasti planiraju izgradnju nove elektrane na ugalj, a ta investicija bi koštala preko milijardu evra. Planirano je da termoelektrana Kosova e Re ima kapacitet od 500 MW.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

22 July 2021 - NE Krško je siguran i stabilan izvor energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.