Električna energija

Evropska komisija: Kosovo* se i dalje oslanja na lignit, izvestan napredak na polju OIE

Evropska-komisija-Kosovo-lignit-OIE

Foto: Pixabay

Objavljeno

12.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovo* je ostvarilo određen nivo pripremljenosti na polju energetike, ali i dalje se oslanja na lignit koji izuzetno zagađuje životnu sredinu, navodi Evropska komisija (EK) u izveštaju objavljenom u okviru paketa o napretku reformi na Zapadnom Balkanu.

Kosovo* je ostvarilo određen napredak na polju energetike, u šta spada usvajanje programa za implementaciju energetske strategije u periodu 2018-2020. godina i dalja primena Trećeg energetskog paketa, posebno kada se radi o usklađivanju na polju energetske efikasnosti, navela je Evropska komisija u izveštaju.

U narednih godinu dana, Kosovo* treba da:

  • izvrši pripreme za gašenje termoelektrane (TE) Kosovo A i ekološku rekonstrukciju TE Kosovo B,
  • obezbedi punu operativnost Fonda za energetsku efikasnost i poveća podsticaje za sprovođenje mera energetske efikasnosti u privatnom sektoru i domaćinstvima,
  • se fokusira na obnovljive izvore energije (OIE), što treba da podrazumeva uvođenje tržišno-zasnovanih modela podrške i uklanjanje prepreka za investicije,
  • usvoji plan postepenog usklađivanje cena u energetskom sektoru u skladu sa očekivanim povećanjem troškova i mera podrške ugroženim kupcima.

Kosovo* se i dalje oslanja skoro isključivo na lignit

Kosovo* se i dalje oslanja skoro isključivo na lignit u proizvodnji energije i na dve zastarele, izuzetno zagađujuće elektrane na ugalj, navodi se u izveštaju. To značajno doprinosi velikim problemima izazvanim zagađenjem vazduha.

U izveštajnom periodu nije primećen napredak na polju sigurnosti snabdevanja, ali se dodaje da investicije i održavanje nastavljaju da doprinose pouzdanosti prenosnog sistema.

U izveštaju se navodi da nije bilo napretka na puštanju u rad novog dalekovoda do Albanije, koji je blokiran zbog nesuglasica sa Srbijom i izostankom sporazuma između Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E) i kosovskog operatora prenosnog sistema, navodi se u izveštaju.

Distributivni gubici su i dalje visoki i potrebno je povećati investicije i poboljšati održavanje distributivne mreže, navodi EK.

Što se tiče unutrašnjeg energetskog tržišta, primećen je napredak u primeni Trećeg energetskog paketa, a obavljena je i sertifikacija operatora prenosnog sistema.

Ipak, izostanak regionalnog povezivanja i dugotrajne nesuglasice između operatora prenosnih sistema Kosova* i Srbije ograničavaju mogućnosti razvoja konkurencije, navodi se u izveštaju.

TE Kosova e Re može imati uticaj na javne finansije, cene, životnu sredinu

Što se tiče projekta izgradnje elektrane na ugalj Kosova e Re, izbor izvođača radova je u toku. Nakon što se Svetska banka povukla iz projekta, ostalo je da se završi posao na finansijskom aranžmanu za ovaj projekat, čija se vrednost procenjuje na više od milijardu evra.

Projekat bi mogao da ima ogroman uticaj na javne finansije, cene električne energije i životnu sredinu, što zahteva ozbiljne procene. Ugovorni okvir za izgradnju ove elektrane, koji predviđa određivanje samo jednog otkupljivača električne energije, mogao bi da ima negativan uticaj na otvaranje tržišta.

Hitno je potrebno preduzeti mere zaštite životne sredine i smanjiti emisije gasova TE Kosovo B, kako bi se emisije ove elektrane na ugalj svele na dozvoljeni nivo. Kosovska energetska kompanija KEK treba da predvidi vremenski okvir za izvođenje svih radova u svetlu planirane pomoći EU za rekonstrukciju TE Kosovo B, kako bi se elektrana uskladila sa odredbama Direktive EU o velikim ložištima o emisijama praškastih materija i NOx.

Treba sprovesti pripreme za zatvaranje blokova TE Kosovo A koji ne rade, a to podrazumeva i pronalaženje lokacije za odlaganje opasnog otpada. Postojeći pravni okvir nije u skladu sa Direktivama EU o velikim ložištima i industrijskim emisijama. Kosovo* je 2018. godine usvojilo plan za smanjenje emisija.

Kosovo* je ostvarilo izvestan napredak na ukidanju unakrsnih subvencija između različitih kategorija potrošača, ali cene električne energije za domaćinstva još uvek nisu u skladu sa troškovima proizvodnje. S obzirom na očekivani pritisak na povećanje cena koje će izvršiti značajne investicije potrebne elektroenergetskom sektoru, Kosovo* treba da pripremi program zaštite ugroženih kupaca, u skladu sa zahtevima Energetske zajednice.

Izvestan napredak na polju OIE, bez napretka za biogoriva

Ostvaren je izvestan napredak na polju OIE. Pušteni su u rad vetropark kapaciteta 32 MW i dve solarne elektrane kapaciteta 6 MW. Usklađivanje podataka o biomasi za grejanje domaćinstava doprinelo je da Kosovo* krene ka dostizanju cilja od 25% udela OIE do 2020. godine.

S obzirom da je zakonodavstvo delimično usklađeno sa pravnim tekovinama EU, tržište električne energije treba restrukturirati i omogućiti integraciju proizvodnje iz OIE. Treba uvesti tržišni model podrške nezavisnim proizvođačima.

Nije bilo napretka na dostizanju zahteva upotrebe biogoriva u sektoru transporta. Već tri godine se odlaže usvajanje propisa o biogorivima koji bi bili usklađeni sa odgovarajućim Direktivama EU, navodi EK.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

12. jun 2019. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

12. jun 2019. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

12. jun 2019. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

12. jun 2019. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme